Huvudämnet logopedi
Kommunikationsförmåga är viktigt för oss alla. De flesta av oss kommunicerar med tal men om talet inte fungerar kan man använda andra kommunikationssätt, som till exempel bilder, tecken som stöd, bliss eller tekniska hjälpmedel. Logopedin är ett vetenskapsområde som inbegriper olika kommunikationsfunktioner såsom röst, tal och språk, men det omfattar också ät- och sväljningsfunktioner. Logopedisk forskning undersöker störningar i dessa funktioner, behandlingen av störningarna och behandlingarnas effekt. Utbildningen ger dig kompetens att identifiera och behandla störningar i kommunikationsförmåga, tal, språk och röst hos barn och vuxna. Det kan exempelvis vara fråga om vuxna med röststörningar eller afasi eller barn med språkstörning eller stamning.
Studier i logopedi ger dig vetenskaplig, klinisk och integrerad kunskap i ämnet inför ditt kommande yrke som talterapeut. De teoretiska studierna varvas kontinuerligt med praktik. På kandidatnivå läser du kurser från logopedins olika ämnesområden. På magisternivå har du möjlighet att välja din inriktning i ämnet med fördjupade och valbara kurser. I din examen ingår också andra ämnen såsom psykologi, fonetik, språkvetenskap och relevanta medicinska ämnen som till exempel barn- och vuxenneurologi och foniatri. Ämnet logopedi samarbetar med olika universitet utomlands, så om du vill, kan du under din studietid åka på utbyte. Studerande med andra huvudämnen kan läsa logopedi som kort biämne.
I det här dokumentet presenteras kompetensmål för de teoretiska och kliniska färdigheter samt allmänfärdigheter inom logopedi, som borde förvärvas under studietiden och vara uppnådda av en utexaminerad huvudämnesstuderande i logopedi på magisternivå med rätt att ansöka om legitimering som talterapeut.
Läs mer om våra kurser i studiehandboken: