Miljö- och marinbiologi
Vi lever i en miljö som ständigt förändras, mycket på grund av människans verksamhet och livsstil. Speciellt Östersjöns brackvattenmiljö är känslig för övergödning, klimatförändring och lokala ingrepp. Genom att studera miljö- och marinbiologi får du förståelse för hur ekosystem, populationer och arter fungerar och kan skyddas. Ämnet grundar sig på ekologi, som är läran om hur organismer, populationer och arter samverkar med varandra och med sin omgivning. Under dina studier får du en bred utbildning i ekologi, evolution och även i dessa områdens tillämpningar. Tyngdpunkten inom vårt ämne är Östersjöns biologi och miljö, specifikt skärgården. Vi arbetar med och ger undervisning i hela ekosystemet i allt från växtplankton, vattenväxter, makroalger, bottendjur och fisk (samhällen och beteendeekologi) till holmarnas vegetation och sjöfågelekologi.
I dina studier i miljö- och marinbiologi kan du välja mellan intressanta labb-, fält- och föreläsningskurser för att hitta din egen studieprofil och fördjupning. Fältundervisningen, forskningen och det praktiska arbetet i samband med din pro gradu avhandling sker ofta ute i naturen eller vid ämnets fältstationer på Åland eller i Korpo. Utöver ditt huvudämne väljer du ett biämne inom biovetenskap eller naturvetenskap, t.ex. biokemi, geografi eller geologi.
Vill du bli ämneslärare i biologi avlägger du två långa biämnen, pedagogik och ett andra undervisningsämne. Studierna i pedagogik ger behörighet till läraruppgifter i exempelvis gymnasier. Som biologilärare har du ett attraktivt och viktigt yrke. Behov av goda och inspirerande biologilärare finns ständigt. Studerande med andra huvudämnen kan läsa delar ur kursutbudet i miljö- och marinbiologi som biämne och lärarstuderande kan läsa biologi som sitt andra undervisningsämne.