Regionalvetenskapens huvudfokus ligger på frågor relaterade till urbaniseringsprocesser, samspelet stad-stadsnära landsbygd, och hållbar utveckling (med särskilt fokus på social hållbarhet).
Honnörsord för undervisningen i ämnet är internationellt fokus, hållbarhetsfokus, mångkulturella värden och tvärvetenskaplig bredd. Det är i en sådan arbets- och livsmiljö de flesta studerande väntas verka, inom olika uppgifter.
Regionalvetenskapen har ambitionen att spegla de stora utmaningarna för städer och stadsnära landsbygd på 2020-talet, vilket inbegriper klimatförändringen, urbaniseringsprocessen och samspelet mellan stad och landsbygd. Målsättningen är internationellt relevant forskning, där vi speglar det globala i det lokala och det lokala i det globala.
Forskning och undervisning fokuserar på frågor kring hållbarhet, urbanisering och de utmaningar som samhällsomvandlingen i städer och stadsnära landsbygd medför. En färsk utmaning är hur följderna av Covid-19 och den globala coronakrisen påverkar samhällsutvecklingen, både på lokal och global nivå.
Regionalvetenskap inleder undervisning från hösten 2020, med särskilt fokus på en valbar magisterstudie-modul, som ordnas i samarbete med det internationella magisterprogrammet i pedagogik (Teaching and Learning, TLearn) och erbjuds på engelska.
Målsättningen är att den frivilliga magistermodulen i regionalvetenskap ska bidra till studerandes beredskap att agera och verka på en allt mera internationell, tvärvetenskaplig, mångkulturell och hållbarhetsinriktad arbetsmarknad. Detta har särskilt beaktats i kursplaneringen.
Regionalvetenskap ser ett stort värde i att lokala och internationella (utbytes- eller master) studerande samarbetar kring gemensamma frågor i gemensamma, ämnesöverskridande kurser. Studierna ger färdigheter att bli delaktiga och verka som aktiva(re) medborgare i olika sammanhang.
Mer info om kurserna finns i studiehandboken.