Den här sidan innehåller anvisningar för hur du kan få din publikation digitalt publicerad i Åbo Akademis publikationsarkiv i Doria. Anvisningarna gäller olika slags forskningsbaserade böcker och samlingsverk, festskrifter, serier etc. som du som ÅA-anknuten författare eller redaktör vill publicera i Doria.
Även tidigare publicerade populärvetenskapliga artiklar, rapporter m.m. kan göras tillgängliga i publikationsarkivet. Det finns separata anvisningar för publiceringen av lärdomsprov (avhandlingar pro gradu och doktorsavhandlingar) och publikationer som parallellpubliceras i AboCRIS.
Checklista
- Du eller någon annan medförfattare bör vara knuten till Åbo Akademi.
- Se till att du och andra författare har rätten att publicera texten och eventuella bilder etc.
- Definiera hur verket får användas och delas.
- Konvertera texten till en enhetlig PDF/A-fil som följer tillgänglighetskraven.
- PDF-filen och det undertecknade avtalet om digital publicering skickas till ÅAB.
Kontakta abopub@abo.fi om du vill publicera i Doria!
Arbetsprocessen steg för steg:
1. Anknytning till Åbo Akademi
Med anknytning till Åbo Akademi avses en person som är anställd av Åbo Akademi, inskriven för studier eller fortsatta studier vid Åbo Akademi, eller bedriver forskning vid Åbo Akademi med stipendiemedel. Ifall den ÅA-anknutna personen har anknytning till andra organisationer bör den ifrågavarande texten publiceras i den organisationen där arbetet huvudsakligen utförts.
2. Kan texten publiceras?
- När en text publiceras i Åbo Akademis publikationsarkiv behåller författaren/författarna rätten till texten och kan även reglera dess vidareanvändning med hjälp av en öppen licens (se nedan).
- Om du är den enda författaren och texten publiceras för första gången och du äger rättigheterna till texten och även till allt tilläggsmaterial, såsom bilder och tabeller, finns det inga hinder för digital publicering i publikationsarkivet. Detta gäller även om verket tidigare har utgetts som open access.
- Inget hindrar att du också ger ut din text på ett annat (t.ex. kommersiellt) förlag, men då bör du informera förlaget om att texten redan finns i ett publikationsarkiv.
- Ifall din text publicerats tidigare eller ska publiceras hos ett annat förlag bör du innan parallellpublicering i publikationsarkivet försäkra dig om och på vilket sätt förlaget tillåter detta. I SHERPA/RoMEO hittar du information om förlagens villkor angående parallellpublicering. Kontakta förlaget vid behov.
- Om verket har medförfattare eller om det innehåller andra eller tidigare publicerade delar som har medförfattare bör alla medförfattare ge sitt tillstånd till publiceringen. Även för allt tilläggsmaterial, såsom bilder och tabeller, behövs upphovsmannens tillstånd.
- Kontakta isbn@abo.fi för att få ISBN (och vid behov ISSN) för ditt verk. Rekommendationen är att t.ex. forskningsrapporter, festskrifter, konferenspublikationer ges ISBN, eftersom det blir enklare att hitta ditt verk.
3. Definiera hur verket får användas och delas
Ett sätt att möjliggöra att verket sprids och används är att förse publikationen med en öppen licens, en Creative Commons-licens (CC). CC är ett vitt erkänt och använt system med vilket författaren kan reglera och underlätta vidareanvändningen av sitt verk. Enligt Åbo Akademis riktlinjer för öppen vetenskap är utgångspunkten att man publicerar öppet och att publikationer förses med en öppen licens. Det finns ett antal olika CC-licenser att välja mellan. Om CC-licenser inte är ett alternativ, kan även den traditionella ”All rights reserved” användas (“Publikationen är skyddad av upphovsrätten”), vilket inte tillåter vidare spridning av verket.
Beakta bl.a. följande vid val av CC-licens:
- Valet av en CC-licens är slutgiltigt och ska göras av författaren själv. Vid samlingsverk rekommenderas en gemensamt definierad CC-licens för hela verket. Sådana beslut koordineras av redaktören/redaktörerna.
- Alla verk som licenseras med en CC-licens ska förses med en CC-logo, gärna på titelbladet där även den övriga utgivningsinformationen finns.
- Text och andra typer av material, såsom fotografier, bilder och tabeller, kan ha olika villkor för spridning och vidareanvändning. Det behöver tydligt framgå vilka villkor som gäller vilka delar av verket.
- Ifall du återanvänder material (t.ex. texter, bilder, fotografier, tabeller), se till att respektera upphovsrätten för dessa samt eventuella användarvillkor och begränsningar.
Mer information om CC-licenser i Libguiden om OA-publicering.
4. Konvertera till PDF/A som följer tillgänglighetskraven
Tillgänglighetslagstiftningen ställer krav på publikationer som publiceras på nätet. För att publicera verket digitalt måste filen vara i PDF/A-format, vilket är det standardiserade formatet för långtidsarkiveringen i Doria. Digitala publikationer bör vara identiska med originalet.
Öppna texten i Word
- Välj ”Save as Adobe PDF” eller ”Save as” och filtypen PDF
- Innan du sparar, välj ”options” och kryssa för ”ISO 19005-1 (PDF/A)”
- Spara
Instruktioner för tillgänglighet finns här.
Adobe Acrobat Pro har ett verktyg för tillgänglighetskontroll (Tools à Accessibility à Quick Check/Full Check). Ett dokument kan göras tillgängligt genom att använda Tools à Action Wizard à Create Accessible PDFs. Även tillgängligheten i Word-dokumentet kan kontrolleras och förbättras (File à Check for Issues à Check Accessibility).
5. Filen och det undertecknade avtalet om digital publicering skickas till ÅAB
Avtalet ska undertecknas av alla medförfattare och alla som har gjort en självständig insats för verket. Meddela om valet av CC-licens samtidigt då du skickar in avtalet. Skicka filen och avtalet till Åbo Akademis bibliotek per e-post till abopub@abo.fi Avtalet kan även skickas per post: Åbo Akademis bibliotek, ”Digital publicering”, Domkyrkogatan 2–4, 20500 Åbo.
Publikationen kan publiceras efter att alla avtal har anlänt.
Frågor? Kontakta abopub@abo.fi