Skriv här det du söker efter!

Inledaren 1/2019

Inledaren 1/2019

Pilgrimsvandrare. Foto: Stefan Bremer

En vandring genom ett nordiskt kulturlandskap

Snöra på dig dina bekvämaste skor och greppa vandringskäppen, för detta nummer bjuder på en vandring genom världens största skärgård. Vi tar ut svängarna ordentligt och börjar färden 1930 miljoner år tillbaka i tiden, där geologiprofessorn Olav Eklund fungerar som guide. Det är hisnande att tänka på att 18 kilometer av berggrunden eroderats bort ovanför våra huvuden sedan den bildades. Men alla vulkanutbrott gör att det känns tryggare att hasta framåt i historien, till och med förbi istiden, när det område som idag utgör vår skärgård kunde skaka av sig sitt istäcke. 

Kring 6000 f.Kr. vandrar vi och kustarkelog Tapani Tuovinen förbi de stenåldersmänniskor som tog de första öarna i besittning. Tyvärr är de utom hörhåll, så vete sjutton om de talar finska eller svenska eller något helt annat. De första skriftliga uppgifterna om en fast bosättning i Åboland härrör från 1300-talet, då vi slår följe med historikern Andreas Granberg. Åbolands skärgård som begrepp är dock en rätt ny benämning, som bara använts sedan 1900-talet början. 

Här har människor bott och verkat länge. Därför finns det många nationellt värdefulla kulturarv och kulturlandskap i Egentliga Finland. Enligt Egentliga Finlands förbund har 183 områden klassats som nationellt värdefulla kulturmiljöer – mer än i något annat landskap. När vi idag vandrar genom Åbolands skärgård, är det i ett område som Finlands statsråd klassat som speciellt unik gällande natur- och kulturmiljön. Kulturlandskapet var en av huvudorsakerna till att Skärgårdshavets nationalpark grundades 1983, och att Åbolands skärgård år 1994 utnämndes till biosfärområde av Unesco.    

Vi är också glada över våra nordiska medvandrare! Detta nummer av Skärgård är en samproduktion med Nordiska Kulturlandskapsförbundet och är också deras årsskrift Nordisk Bygd, läs mer om föreningen på nästa uppslag. 

Generationer har gått före oss. Förhoppningsvis kommer generationer att fortsätta vandra efter oss, bland annat på S:t Olofs Sjöled, pilgrimsleden som som invigs i maj och sträcker sig från Åbo över skärgården till Åland och Sverige. I långsamhet, frihet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet. Och med några skavsårsplåster i bakfickan. 

 

en kvinna i vinterkläder

Pia Prost
Redaktör

Bilden är tagen vid Sveriges största vattenfall Tännforsen nära Åre, ett stenkast från S:t Olofsleden. Härifrån är det ”bara” 159 kilometer kvar till Nidarosdomen i Trondheim.

Inledaren är publicerad i Tidskriften Skärgård 1/2019
Klicka här för att komma tillbaka till Tidskriften Skärgårds artiklar!