Skriv här det du söker efter!

Finlandssvenska kommuner arbetar med förbättringsfrågor i Framtidsdalen

Finlandssvenska kommuner arbetar med förbättringsfrågor i Framtidsdalen

BILDER: Petronella Bergfors

I snart tio års tid har ledarskapsfortbildingen Framtidsdalen varit en del av verksamheten vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi (CLL). Idén om en träffpunkt där alla stadier inom bildningsarbetet möttes kring samma bord kom till år 2016 mellan fortbildningschef Camilla Forsberg, Rolf Sundqvist, bildningsdirektör i Pedersöre och Torbjörn Sandén, PeD och f.d. direktör för CLL. Begreppet ”bildningskommun” var nytt och i antågande samtidigt som många riktade blickarna mot Finland som då toppade PISA-rankningen.  

 

Den första omgången av Framtidsdalen pågick åren 2018 – 2019 och fokus låg då på bildningskommunen och att de deltagande kommunerna skulle skapa team inom kommunen för alla som jobbade med utbildning. 

Framtidsdalen illustration

Den andra omgången av Framtidsdalen pågick åren 2020 – 2022 och då arbetade deltagarna med ledarskap som når fram och att säkerställa hur förändringar förankras genom hela styrkedjan.  

 

Fjärde generations skolutveckling 

Nu i den tredje omgången kretsar innehållet kring den fjärde generationens skolutveckling och ledarskapsteorin “leda från mitten”. Innan fortbildningen avslutas kommer kommunerna att ha arbetat fram och piloterat genomförandet av en förbättringsfråga, det vill säga, att försöka skapa en modell för hur kommunen kan leda en process som åstadkommer konkreta resultat i klassrummen. 

Framtidsbygget illustration

Fyra generationer av skolutveckling – snabbversionen 

1960 – 1970 talet: Storskaliga strukturreformer, top-down organisering 

1970 – 1990 talet: Omstrukturering och decentralisering, bottom-up försök 

1990 – 2000 talet: Standardisering och marknadisering, top-down kontroll 

2010-talet: Samspel och lärandefokus, top-down intitativ som stödjer och och driver bottom-up utveckling 

Precis som tidigare år deltar man som ett team från kommunen, där representanter finns med från så många som möjligt av bildningsenhetens nivåer.    

 

Daniel SundbergDaniel Sundberg, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet medverkar i den tredje omgången som processledare. Ett av Daniels forskningsområden är skolreformer i ett historiskt och internationellt jämförande perspektiv. Hur skolreformer implementeras och påverkar skolans inre arbete samt hur kunskap om förändringsprocesser och utfall utvecklas, är ett par av hans kärnfrågor.   

 

Framtidsdalen 2025 Under de inledande dagarna på Academill i Vasa samlades över 120 deltagare från sammanlagt 19 kommuner runt om i Svenskfinland. Under dagarna inleddes arbetet med varje kommuns förbättringsfråga och varvades med föreläsningar och scensamtal.  

 

Möte mellan forskning, kommuner och ministeriet 

I ett scensamtal, modererat av Bob Karlsson diskuterades skolutveckling och ledarskap i tvärperspektiv.  

Framtidsdalen
Från vänster, Kurt Torsell, Teresia Tötterman – Engström, Pamela Granskog, Michael Uljens och Bob Karlsson.

Det finns en vision om hur framtidens grundskola ska se ut. Men vem anger riktningen? Är det politikerna, lärarna, eller forskningen som pekar ut vilken väg vi ska ta för att nå de resultat vi vill ha, frågade Pamela Granskog från Undervisnings- och kulturministeriet. Åbo Akademis professor i pedagogik, Michael Uljens konstaterade att inte allt utvecklingsarbete kan mätas i endast elevresultat och lyfte fram lärarnas välmående och pedagogiskt ledarskap som två viktiga nycklar.  Nykarlebys bildningsdirektör Teresia Tötterman-Engström lyfte frågan om delat ansvar och betydelsen av elevhälsa och andra stödteam och fick medhåll av Kurt Torsell, direktör för den svenskspråkiga verksamheten på Utbildningsstyrelsen. Torsell framhöll samtidigt att den viktigaste faktorn är statsunderstödet, staten måste satsa på utbildningen. Där är ruta ett.     

Om vi uppfann skolan i dag, hur skulle den se ut? – Pamela Granskog 

Arbetet fortsätter i kommunerna

Kommunteamen kommer att fortsätta träffas på seminariedagar fram till november i år, då Framtidsdalen avslutas. Mellan träffarna arbetar teamen på egen hand med förbättringsfrågorna. Sammanlagt 19 finlandssvenska kommuner deltar i den tredje omgången av Framtidsdalen, från Hangö i söder till Larsmo i norr.  

Utbildningsstyrelsen har finansierat alla tre omgångarna av ledarskapsfortbildningen Framtidsdalen.   

 

Framtidsdalen förverkligas av:  

Camilla Forsberg på Framtidsdalen

Camilla Forsberg, fortbildningschef för verksamhetsområdet pedagogik och lärarfortbildning vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi. Camilla fungerar som projektledare för Framtidsdalen och hade samma roll inom första Framtidensdalen (år 2018 – 2019) och Framtidsdalen 2.0 (år 2020 – 2022). 

Camilla har mångårig erfarenhet av att leda utbildningsplanering och lärarfortbildning, med särskilt fokus på ledarskap. 

 

Bob Karlsson Framtidsdalen

 

Bob Karlsson har bred erfarenhet av utbildningssektorn i Finland. Hans arbetserfarenhet omfattar arbete med läroplansreformer på skol-, kommun- och nationell nivå. Efter åren som direktör på Utbildningsstyrelsen har han vid sidan om sin rektorstjänst vid Kimitoöns gymnasium, även arbetat med konsultuppdrag och fortbildning, bl.a. inom fortbildningsprogrammet Framtidsdalen, år 2018–2019 och Framtidsdalen 2.0, år 2020 – 2022. 

 

 

 

 

Roland ”Rolle” Träskelin är utbildningsplanerare inom verksamhetsområdena Pedagogik och lärarfortbildning och Samverkan och hållbar utveckling vid Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi. Han jobbar som projektledare och utbildare kring teman inom ledarskap, skolutveckling och digital kompetens.  

 

 

 

 

 

 

Om du vill läsa mer om Framtidsdalen kan du göra det på www.abo.fi/framtidsdalen 

Fortbildningsbloggen

 

Logo för Utbildningsstyrelsen finansierar