17.1.2025
Hur arbetar kommunerna med hållbarhetsfrågor i praktiken? Välkommen att delta i ett webbinarium med miljö- och hållbarhetsarbete i kommunerna på agendan.
Kommunförbundet och KERÄ-nätverket bjuder in till årets första hållbarhetsforum, som går under namnet Med sikte på vårens kommunalval.
Hållbarhetsforum hålls onsdag 5.2, kl.15–16.30, online.
Hållbarhetsforum är öppet för alla, den primära målgruppen för evenemanget är kommunalvalskandidater, förtroendevalda och anställda inom kommunala sektorn.
Anmälan sker via Kommunförbundet.
Två teman står i fokus:
1. Uppföljning och dokumentering, med praktiska erfarenheter från Kimitoön
Kimitoöns kommun har tagit i bruk den webbaserade plattformen Klimatvakten för att synliggöra och följa upp kommunens omfattande miljöarbete. Plattformen fungerar som ett dynamiskt verktyg där kommunens miljöprogram 2022-2030 finns inlagt med konkreta åtgärder, dess arbetsskeden och ansvarspersoner. Klimatvakten är tillgänglig för såväl kommunens personal och beslutsfattare som för allmänheten, vilket främjar transparens och delaktighet i kommunens ambitiösa klimatarbete.
Catrin Ilmoni från Kimitoöns kommun berättar om deras arbete.
2. Hållbarhet inom bildningssektorn och hur Korsholm, Pargas och Valonia involverat barn och unga i kommunens hållbarhetsarbete
Korsholm gör sina barn och unga till äkta klimathjältar! Via skolornas engagerade klimatteam formar de kommunens framtida klimatstrategi, och genom spännande hackathon hittar de kreativa lösningar på hållbarhetsutmaningar. Eleverna har till och med fått sätta sin egen prägel på framtidens skolmat i det nya bildningscampuset, medan de grönskande skolträdgårdarna bjuder in till levande och praktisk hållbarhetsundervisning över ämnesgränserna.
Ulrica Taylor, pedagogisk planerare i Korsholm berättar om deras arbete med att göra barn och unga delaktiga i hållbarhetsarbetet.
Pargas stad provade i samband med Klimatsporrarna på en ny form av demokratifostran. Kommunens beslutsfattare besökte grundskolor och diskuterade tillsammans med eleverna om hur vi kan som kommuninvånare påverka hur vår omgivning ser ut och bidra till en mer miljövänlig och trygg kommun.
Mi Adolfsson från Pargas stad och Miriam Sewón från Valonia berätta om Klimatsporrarna och arbetet i Pargas.
Hållbarhetsforum ordnas i ett samarbete mellan Kommunförbundet och Landsbygdspolitiska KERÄ-nätverket För hållbara landsbygder och en rättvis omställning 2024–2027. Nätverket fokuserar på aktuella hållbarhetsfrågor nationellt, regionalt och lokalt. Nätverksprojektet genomförs i samarbete mellan Svenska lantbrukssällskapens förbund, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Maaseudun Sivistysliitto.