5.11.2024
Resultaten från Öppna universitetets kurs som blandar kemi, teknik, historia och konst, där man lär sig om lerans väg till keramik ställs nu ut.
– Det är härligt att se resultatet av den här kusen. Jag gick in på vernissagen och kände: den här kursen bara måste jag ju gå själv!
Utbildningsplanerare Johanna Fredenberg, själv keramiker, har besökt Åbo Akademis bibliotek, där alster från kursen Från lera till keramik i en vedeldad brännugn har ställts ut.
Det är inte helt vanligt att en kurs vid Öppna universitetet får ett så konkret resultat som en utställning men nu är det redan tredje gången som kursen – som faktiskt hör till ämnesklustret kemi- och kemiteknik – genomförs i Öppna universitetets regi.
Johan Werkelin, äldre universitetslektor vid laboratoriet för molekylärvetenskap och teknik vid Åbo Akademi, är en av lärarna på kursen.
– Kursen är öppen för alla intresserade. I år samlade den naturvetare, humanister och keramikartesaner kring ett gemensamt tema, nämligen tillverkning av vedeldad keramik.
Under kursen går man igenom förloppet från lera till keramik: leran, glasyren, bränningen, förbränning och analys av resultatet. I examinationen ingår att planera och tillverka ett eget föremål av lera och att bränna till det keramik.
– Utgångspunkten är att alla kan bidra till diskussionerna i kursen utifrån sin erfarenhet, utbildning och specialkompetens. Det bidrar till en öppenhjärtig stämning och intressanta vetenskapliga samtal, säger Werkelin.
Under kursen används både engelska och svenska parallellt och kursen ges som hybrid, det vill säga både på plats och med möjlighet att delta på distans. Närvaro på plats i Åbo krävs förstås under de veckoslut som brännugnen i Korois laddas, föremålen bränns och ugnen öppnas.
Även om kursen innehåller många praktiska moment har de teoretiska aspekterna stor tyngd. Under kursen ska man lära sig förstå hur keramik tillverkas utgående från råvara, process, applikation och miljöhänsyn. Man lär sig redogöra för de tekniska och konstnärliga aspekterna av tillverkningen och reflektera över sin egen process i design och tillverkning av ett föremål.
– Det här är tvärvetenskap, kursen inbegriper olika vetenskapliga, tekniska, historiska och konstnärliga aspekter. Dessutom är kursen ett modellexempel på kollegialt lärande, då deltagarna med olika bakgrund bidrar med sitt kunnande, säger Johanna Fredenberg.
Johan Werkelin går steget längre.
– Min egen uppfattning om kursen är att vi gör något verkligen unikt och att vi testar gränserna för vad tvärvetenskaplighet kan innebära. En av kursdeltagarna i år skrev som respons att hon varit tvungen att överge lite folktro under kursen. Det finns mycket olika uppfattningar om vad som händer i förbränningen och många olika sätt att förklara resultatet av bränningen i keramiken. Deltagarna upplever att de lär sig mycket under denna kurs och att det är nyttig och roligt att ibland behöva lämna sin bekvämlighetszon.
Den tvärvetenskapliga, tvåspråkiga Kursen Från lera till keramik i en vedeldad brännugn (5 sp) arrangeras av Öppna universitetet vid Åbo Akademi. Nästa gång ges den hösten 2025 med start i början av september.
Alstren från hösten 2024:s kurs ställs ut i Boktornets aula, Åbo Akademis bibliotek, Domkyrkogatan 2–4 i Åbo fram till den 30 november.