Skriv här det du söker efter!

Learning Hub Meteoria uppmärksammar framtida färdigheter

Learning Hub Meteoria uppmärksammar framtida färdigheter

BILDER: Huvudbilden är tagen av Roland Träskelin.

Meteorian är ett unikt besökscenter mitt i Söderfjärdens meteoritkrater i Sundom. Centrets mångfald av utbud har utvecklats under de senaste åren och kommer fortsätta växa. Genom projektet Learning Hub Meteoria skapas nya interaktiva upplevelser som stärker framtidsfärdigheter för både lokala och internationella besökare.

Projektet startade 1 april 2024 och genomförs i samarbete mellan Centret för livslångt lärande (CLL) och Sundom bygdeförening rf (Meteorian). Camilla Stenbäck och Petronella Bergfors, båda utbildningsplanerare vid CLL, jobbar som processledare respektive sakkunnig inom digital utveckling och pedagogisk design.

Meteorians mix av populariserade kunskaper och en allt större efterfrågan på upplevelsebaserad turism, förutsätter en systematisk vidareutveckling av centrets pedagogiska och inspirerande framställning och där kan vi bidra med vår expertis, säger Stenbäck 

Learning hub projektpersonal
Projektets referensgrupp samlade vid Meteorian. Från vänster: Johan Holmlund, Jenna Matintupa, Jonas Nygård, Peter Edén, Hans Lindén, Petronella Bergfors, Matts Andersén och Camilla Stenbäck. Foto: Petronella Bergfors.

Målsättningarna med projektet är att stärka kunskaper kring hållbarhet, främja lärandet och framtidsfärdigheter hos besökare. Detta ska göras genom att åskådliggöra och förståeliggöra de förnybara och resurssmarta energikällor som finns på området. Verksamhetsledare Jenna Matintupa, från Sundom bygdeförening betonar vikten av att fortsätta utveckla attraktiva tjänster och aktiviteter på området. 

Vi har tidigare lyckade samarbeten med CLL och ser framemot att fortsätta detta. Nu har vi en rolig utmaning framför oss där vi tillsammans ska skapa en mer inbjudande test- och inlärningsmiljö åt besökare och skolgrupper. Och inte minst åt den stora andel utländska besökare som området lockar, säger Matintupa.  

Jenna Matintupa, verksamhetsledare, Sundom bygdeförening rf. Foto: Petronella Bergfors.

Projektets tjänster riktar sig till alla besökare (företag, föreningar, skolor, turister) från närregionen och övriga delar av Finland och andra länder. Unga som gamla, erbjuds att samskapa och testa sin kunskap om handlingsberedskap i en föränderlig värld. I arbetspaketen planeras bl.a. aktiviteter som illustrerar meteoritnedslaget och en interaktiv karta där besökaren själv kan bekanta sig med området och energikällorna. Andra aktiviteter ska åskådliggöra den stigande havsnivån och framhålla Öjbergets naturstig som en unik och spännande plats för de som vill utforska Vasanejdens enda stenåldersfyndplats och en vacker djävulsåker.  

Jonas Nygård, utomstående sakkunnig i projektet, testar släppa olika föremål i en låda för att återskapa meteoritnedslaget i miniatyrformat. Foto: Jenna Matintupa.

Projektet fortsätter med samplanering och pilotering av aktiviteter under 2025. För den som är intresserad finns det möjlighet att utgöra en del av en pilotgrupp. För mer information om detta kan Stenbäck kontaktas på camilla.stenback@abo.fi.

– Feedback är ju en jätteviktig komponent för utvecklingsprojekt, och här har vi chansen att få höra hur vi har lyckats från såväl daghemsgrupper som seniorer. Det är spännande, avslutar Stenbäck. 


Learning Hub MeteoriaLearning hub meteorian logo

Projektperiod: 1.4.2024–28.2.2026

Projektägare: Åbo Akademi

Samarbetsparter: Sundom Bygdeförening rf

Finansiär: Svenska kulturfonden och NTM-centralen i Österbotten

Budget: 120 000 euro

Projektets webbplats: Learning Hub Meteoria | Åbo Akademi University
Läs mer om Meteorian på webbplatsen: Startsida – Meteorian

 

Leader aktion österbotten

 

 

 

 

Logotyp med Europeiska unionens flagga och texten Medfinansieras av Europeiska Unionen.