Skriv här det du söker efter!

Ljusglimtar i mörkret

Ljusglimtar i mörkret

Hej alla läsare,

Höstdagjämningen är passerad sedan länge och därmed har våren gett ett första tecken på sitt antågande.

Bengt-Johan Skrifvars, Skolresurs verksamhetsledare

Vadå då – vårtecken mitt i hösten? Nu tänker ni att jag har flippat helt. Hösten är ju i full gång och mörkret håller ju på att tätna, med våldsam fart dessutom.

Det är just den här förändringen vi skall fokusera på. Funktionen ljus versus tid, dess andra derivata har passerat nollpunkten och blivit positiv. Det vill säga, joo, det blir mörkare ännu, men inte med lika stor hastighet som innan höstdagjämningen. Vi kan alltså förvänta oss att hastigheten minskar och t.o.m. blir noll i något skede. En ljuspunkt i mörkret med andra ord. Och ljuspunkter är precis det vi behöver just nu.

För visst känns det rätt mörkt på många fronter. Samhällsklimatet, världsläget, klimatet etc. Det känns som att vi har så mycket lättare att fokusera på sådant som inte är bra, inte fungerar, inte går i en önskad riktning, snarare än på det motsatta. Och det är förstås viktigt att inte ignorera missförhållanden. Men ibland känns det som att man bara fokuserar på det dåliga. Eventuella goda nyheter får ge vika.

För visst finns det ljuspunkter att komma med. Tänk bara på hur mycket det har gjorts för att förbättra luft- och vattenkvaliteten i vår omgivning under de senaste årtiondena. Stegen är enorma om man jämför med hur läget såg ut bara för 30–40 år sedan. Vi har inte kommit i mål ännu men vi är på god väg. Och tänk på direkta miljöhot vi korrigerat. T.ex. ozonhålet alla talade om på 1980-talet. Eller den blyfria bensinen som ingen trodde på 1960-talet kunde fungera. Eller de sura utsläppen från industrin. Med gemensamma krafter löste vi dessa problem som i början kändes både hotfulla och olösliga.

Vi borde ju idag också odla den här positiv andan – att vi kan fixa det, bara vi vill. Och framför allt borde vi förmedla det till våra barn och ungdomar. Se bara på t.ex. den gröna omställningen vårt näringsliv går igenom idag. Vi har kanske inte löst problemen helt ännu men vi är på god väg. Det finns en mängd initiativ och långt komna förverklingsbara planer på hur vi skall nå hållbara klimatmål.

Ingenting är så kraftfullt som kollektiv påhittighet, bara vi vill det och tror på det.

Jag vill också nämna i sammanhanget Skolresurs projekt Klimatförändringen och finska näringslivet som bland annat strävar till att synliggöra teknologiutveckling och aktiviteter inom industrin relaterade till klimatförändringen och minska ungdomarnas klimat- och framtidsångest.

I detta nyhetsbrev har vi, förutom mycket annat aktuellt, samlat tips på uppgifter som ska inspirera både lärare och elever/studerande särskilt att fundera på och utforska sin närmiljö. I mindre skala blir många problem mer lätthanterliga och konkreta. Genom att lära sig jobba i och för sin närmiljö kan också större problem börja te sig som mer hanterliga och framtiden kan börja kännas ljusare.

Hösthälsningar,
Benco

Texten ingår i Skolresurs nyhetsbrev 3/24.
Prenumerera på nyhetsbrevet här.