13.8.2024
När jag som rektor för Svenska Österbottens folkakademi under 1990-talet ville skapa en plats för äventyrspedagogisk verksamhet, stötte jag under en seglats i Närpes skärgård på den nedlagda sjöbevakningsstationen på den södra ändan av Gåshällan.
Numera är det Föreningen Naturstation Gåshällan r f som bedriver verksamheten i den gamla, men renoverade sjöbevakningsstationen, som den hyr av Forststyrelsen. Ändamålet med föreningen är ”att befrämja och utveckla bevarandet av skärgårdstraditioner och skärgårdskultur. Detta sker bl a genom att samla och förmedla kunskap om Gåshällans och Grytskärs historia samt skärgårdstraditioner överlag i området, skärgårdskultur och natur.”
Ett första seminarium med en del av den målsättningen hölls ute på naturstationen sommaren 2011 under rubriken ” I väntan på vind”. Det var författaren Mariella Lindén, som inspirerade mig och oss att lyfta fram den österbottniska skärgården med dess historia och människor på samma sätt som hon hade gjort med den åboländska, bl a med sin bok ”Inte guld men vatten” (1994). Hon medverkade också som medarrangör av det första seminariet på Gåshällan. Vi hade den tidlösa seglaren i tankarna, som sökt sig i lä av en udde på denna ö i väntan på lämplig vind för den fortsatta färden. Huvudmålsättningen med det seminariet var att hitta tillbaka till naturen och upptäcka den kraftkälla som finns där.
Rubriken för det andra seminariet, som hölls i juni 2013 på Gåshällan var ”Jungfrudanser – myt och verklighet”. De konkreta studieobjekten var de två välbevarade jungfrudanser som finns på grannön Grytskär, som ligger en halv sjömil innanför Gåshällan. Avsikten var samtidigt att dokumentera dem båda i text och bild. Detta har inte tidigare gjorts.
Den forskning, som fortfarande pågår kring de gåtfulla labyrinterna i vår skärgård, har efter seminariet getts en litterär prägel, som till väsentliga delar ingår i det här numret av Skärgård.
ARTIKELFÖRFATTAREN STEN WESTERHOLM är journalist och folkbildare i pension. Numera författare och skriftställare.
Artikeln är publicerad i Tidskriften Skärgård 3/2014.
Klicka här för att komma till Tidskriften Skärgårds artiklar och arkiv!