16.8.2024
Alla barn har rätt till skärgården. Barn som får bekanta sig med skärgårdens natur och historia får en förståelse för skärgårdens egenart och en vilja att värna om skärgårdsmiljön.
Det finns många barn i Åboland som aldrig haft möjlighet att besöka utskärgården, därför har Forststyrelsen under tiotals år arrangerat skärgårdsutflykter för sjundeklassister. De senaste sex åren har Skärgårdshavets Biosfärdsområde och Forststyrelsen samarbetat kring utfärderna. Numera inkluderas också en undervisningsdag i skolorna som leds av biosfärsområdets koordinator Katja Bonnevier. Undervisningsdagen fungerar som en introduktion till det samarbete eleverna från skolorna i Nagu, Korpo och Dalsbruk gör över nätet före skärgårdsutfärden.
Ansvarige läraren Peter Rönnberg konstaterar att det bland årets nior inte finns någon elev som kommer från en ö utan förbindelser med landsvägsfärja.
– Men många har haft släkt på öarna. Och som vårt skolnamn säger är vi belägna mitt i Skärgårdshavet, därför känns det också viktigt att bekanta sig med de speciella levnadsförhållanden det innebär att vara bosatt på en ö.
Årets utfärd gick till det vackra Yxskär i Vänöarkipelagen.
– Ön har troligtvis aldrig varit bebodd året om, men här fanns en ganska stor fiskestuga som tillhörde Stens hemman på Vänö, berättar Bodil Rehn från Forststyrelsen. Förutom att här fanns goda fiskevatten, skar man vass till djurfoder, vilket ofta var barnens uppgift. Och de hamlade träden visar att man även beskar träden för att få vinterfoder till djuren.
– Där!
De ca tjugo eleverna från Dalsbruks skola och Kyrkbackens skola i Nagu lystrar.
– Hör ni näktergalen? frågar Bodil, och förklarar vilken sång de ska försöka urskilja i det allmänna fågelkvittret.
Efter en stund sprider sig elever och lärare runt ön med kameror och kameratelefoner i högsta hugg. Varje elev har fått en djur- eller växtart som de ska lära sig mera om, och nu behövs det bilder till den gemensamma artbloggen på nätet. Sara Hämäläinen och Ann Eriksson från Nagu äter grillad banan med choklad, och med en vidsträckt utsikt över det vindstilla Skärgårdshavet.
– Det viktigaste med de här dagarna har varit att vi nu känner bättre till begreppen, och vet vad biosfärsområdet och nationalparken står för, konstaterar tjejerna.
Ö-projekt i Skärgårdshavets skola Årskurs 9 i Skärgårdshavets skola i Korpo har i år arbetat kring temat Närmiljön. Under våren samarbetade eleverna kring ett projekt som kallades ”Bebodda öar i Åbolands skärgård”. Varje elev fick välja en bebodd ö som eleven bekantade sig med närmare. I arbetet, som resulterade i 16 planscher som berättade om de olika öarna, ingick även att intervjua någon av dem som bor på ön. Elevernas arbeten kommer också att leva vidare, i och med att de kommer att utgöra grunden för öarnas egna sidor i den åboländska byaportalen på www.efbyar.fi.
ARTIKELFÖRFATTAREN PIA PROST jobbar som redaktör för Tidskriften Skärgård.
Artikeln är publicerad i Tidskriften Skärgård 2/2013.
Klicka här för att komma till Tidskriften Skärgårds artiklar och arkiv!