21.2.2025
Den digitala plattformen opin.fi ska på sikt samla 37 högskolors öppna utbud på en och samma adress.

I mitten av april lanseras en ny, nationell, digital tjänst: opin.fi.
Tjänsten sammanför de finländska högskolornas öppna studieutbud. Det betyder att det ska bli lättare för gemene man att hitta det utbud av kurser som högskolor erbjuder till allmänheten. Småningom ska man till exempel hitta alla öppna universitets kursutbud på en och samma adress.
I lanseringsskedet i april har 25 högskolor utbud på opin.fi. Det innebär cirka 6 000 kurser eller motsvarande utbildningsmöjligheter. Det finns utbud på tre språk, finska, svenska, engelska.
De kurser som finns på opin.fi förutsätts följa vissa kvalitetskriterier för digital pedagogik, till exemepel ska de gärna ha ett mångsidigt materialformat, som är lättillgängligt via olika enheter och gärna ha varierande examinationsformer. En stor del av kursutbudet kan avläggas helt på distans men formerna varierar och det finns också kurser som helt eller delvis är närstudier.

Åbo Akademi är med när tjänsten lanseras. Man startar småskaligt med några tiotal kurser, som alla erbjuds via Öppna universitetet. Enligt Majlen Saarinen, utbildningschef vid Öppna universitetet vid Åbo Akademi (Öpu) är detta en medveten strategi.
– Vi vill se till att allting fungerar och ökar sedan småningom vårt utbud. På det här sättet kan vi också garantera att kvalitetskriterierna för digital pedagogik som ställts upp faktiskt uppfylls, även om jag vågar påstå att Öpus utbud redan nu så gott som uteslutande uppfyller kriterierna, säger Saarinen.
Hon lyfter också fram att utöver de kurser som över sommaren och i början av hösten finns på opin.fi, så erbjuder Öppna universitetet vid Åbo Akademi totalt cirka 150 kurser hösten 2025.
– Vårt kursutbud är lika brett som tidigare. Vi börjar med små steg använda opin.fi och ökar utbudet småningom. Målsättningen är att i något skede helt kunna övergå till opin.fi-plattformen men ännu hittas kursutbudet som helhet på adressen abo.fi/opu.
På sikt ska 37 högskolor i landet finnas med i tjänsten och erbjuda, inte bara öppna universitetskurser, utan kontinuerligt lärande av olika slag. Det kan betyda kortare eller längre kurser eller helheter som ger studiepoäng eller mikromeriter, men det kan också innebära ett informellt utbud, till exempel föreläsningsserier som inte ger några studiepoäng.
– Det här öppnar upp möjligheter till kontinuerligt lärande för dem som är intresserade av högskolestudier i alla skeden av arbetslivet och det övriga livet, säger Saarinen.

Tjänsten opin.fi är ett delresultat av det statliga projektet Digivision 2030, som inleddes år 2020. Johan Lilius, direktör för digital transformation vid Åbo Akademi, har lett Digivisionarbetet vid Åbo Akademi, och är också medlem av den nationella styrgruppen. Han säger att målet är att möta samtidens och framtidens krav på ett allt mångsidigare kunnande.
– Staten vill på det här sättet höja nivån på den högre utbildningen och förbättra finländarnas sysselsättning. Som jag ser det är det viktigaste att det ska vara lätt för den lärande, alltså för vem som helst av oss, att hitta möjligheter till kompetensutveckling och att flexibla sätt att lära sig på finns tillgängliga, säger Lilius.
Hösten 2024 har en betaversion av tjänsten opin.fi använts för testning för att samla in erfarenheter och kunna göra förbättringar inför den egentliga lanseringen i april.
– Vi och alla andra högskolor har haft en hel del arbete med att få systemen att tala med varandra, bland anna så att kursinformationen överförs rätt. Detta har visat sig vara utmanande på grund av de olika sätt studieadministrativa system används vid högskolorna. Dessutom har vi tagit fram stödmaterial för kvalitetskriterierna, vi har uppdaterat studion för videoproduktion här vid ÅA, och utarbetat system för användarstöd till opin.fi-plattformen. Jag ser verkligen framemot att det här arbetet nu bli verklighet via lanseringen. Det blir spännande att se hur konceptet tas emot av allmänheten, säger Lilius.
37 högskolor i Finland har undertecknat avtalet om att delta i Digivision 2030 och alla dessa kommer småningom att ha ett utbud på opin.fi.
– Utvecklingen av opin.fi fortsätter. Under 2025–2026 ska utbudet av kurser växa, vi kommer att börja erbjuda olika typer av informellt lärande, som webbinarier, podcasts, med mera, via plattformen. I framtiden kommer allt mera av utbildningen vid finländska högskolor att vara tillgänglig via opin.fi.