Den här guiden om informationssökning är till för dig som studerar vid Öppna universitetet vid Åbo Akademi. Guiden innehåller följande:
- Hur söka information.
- Verktyg för informationssökning.
- Tips för lyckad sökning.
- Informationssökning på internet.
- Sökning i databaser.
- Hur utvärdera informationen.
- Användarrättigheter och selfservice.
Hur söka information?
Utöver kurslitteratur i form av böcker behöver du ofta också söka upp information själv. Det är då oftast frågan om att hitta tillförlitlig information via internet eller databaser.
Att söka information på internet eller i databaser är inte alltid så enkelt som man kunde tro.
- Det gäller att kunna fokusera sina sökningar.
- Det är viktigt att välja en bra sökmaskin/databas för den aktuella sökningen.
- Eftersom man oftast får så många träffar (och långt ifrån alla träffar är viktiga) då man gör sökningar med en sökmaskin, bör man sortera bort felaktig information och desinformation, att skilja mellan åsikter, rykten, propaganda och verklig information. Det gäller att vara selektiv och inte bli lurad av saker som ”ser bra ut”!
- Det gäller också att akta sig för plagiering, man bör kunna hänvisa till de källor man använt sig av på ett korrekt sätt.
Verktyg för informationssökning:
Vid Åbo Akademis bibliotek:
I Åbo Akademis biblioteks (ÅAB) katalog Alma kan du söka till exempel efter den kurslitteratur du behöver för dina kurser. Via Alma kan du också söka efter e-tidskrifter (klicka på Sök i e-tidskrifter).
Observera att du för att få tillgång till ÅAB:s elektroniska material bör logga in i Alma med ditt ÅA-användarnamn och lösenord innan du kan få tillgång till licensbelagt e-material så som böcker och artiklar.
Om du bor i Åbotrakten kan du ansöka om ett bibliotekskort och då direkt låna kurslitteratur från ASA-biblioteket och det samma gäller om du bor i Vasatrakten, då kan du ansöka om bibliotekskort till Academillbiblioteket. Både ASA-biblioteket och Academillbiblioteket hör till ÅAB. Om du inte bor på någon av orterna går du till ditt bibliotek på orten och ber dem fjärrlåna (närmare information lite längre fram) boken åt dig. Det finns också andra sätt att få tag i kurslitteratur, se avsnittet Utanför ÅA.
Vissa e-böcker kan också finnas i e-bokstjänsten Biblio. Du loggar in i den med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod.
Libguides
Libguides är den skräddarsydda informationssökningsguiden för dig. Här hittar du litteratur- och söktips utvalda för just ditt ämne.
ÅAB-lån
(lån mellan Åbo och Vasa)
Om du vill låna material som finns på Åbo Akademis bibliotek, men materialet ifråga bara finns på den andra orten (d.v.s. bara i Åbo eller bara i Vasa), kan du beställa materialet som ett ”ÅAB-lån” för avhämtning vid Boktornet i Åbo eller Academillbiblioteket i Vasa. Du kan inte beställa ett ÅAB-lån direkt i söktjänsten Alma utan bör fylla i beställningsblanketten för ÅAB-lån. Observera att servicen enbart gäller ÅA-affilierade, det vill säga, du behöver ÅA-användarnamn.
En del material (t.ex. läsesalslån) går inte att beställa som ÅAB-lån, se beställningsblanketten för alla detaljer. Ett ÅAB-lån följer i övrigt bibliotekets vanliga villkor (lånetid och avgifter), eftersom boken lånas ut på kundens eget ÅAB-bibliotekskort.
Fjärrlån
Om du inte bor i Åbo eller i Vasa och det är svårt att få tag på aktuell litteratur, ta kontakt till ditt lokala bibliotek och be dem där fjärrlåna den litteratur du behöver, från Åbo Akademis ASA-bibliotek i Åbo eller från Academillbiblioteket i Vasa. Lånetiden är 2 veckor, vid fjärrlån oftast 4 veckor. De flesta bibliotek uppbär avgifter för fjärrlåneservicen bland annat för att täcka fraktkostnaderna. Du kan även fjärrlåna litteratur från andra universitetsbibliotek.
Tillgång till information hemifrån: skapa en VPN-tunnel
För att du hemifrån skall få tillgång till all information bör du kanske skapa en s.k. VPN-tunnel som används för att bygga en säker, krypterad förbindelse över ett annars osäkert datanät. En sådan förbindelse rekommenderas t.ex. när man använder sig av trådlös uppkoppling hemifrån. Mera information om hur du gör detta hittar du på Åbo Akademis intranät (kräver ÅA-inloggning).
Boka en bibliotekarie
Vill du ha hjälp med att hitta information, söka i databaser och hantera referenser? Boka handledning med en bibliotekarie från Åbo Akademis bibliotek! En session brukar ta 15–60 minuter. Handledningen sker via Zoom.
Tips för lyckad sökning
- Kontrollera att du förstår frågans ämnesområde och själva frågan.
- Dela upp frågeställningen i mindre delar.
- Gör upp sökstrategin med beaktande av databasens egenskaper, söker du med hjälp va en sökmaskin se till att du vet hur den fungerar (olika sökmaskiner har lite olika sätt).
- Ändra sökstrategin enligt situationen, var flexibel.
- Begränsa inte sökningen för mycket i början.
- Undvik alltför allmänna ord.
- Försök bredda den viktigaste aspekten i sökningen med synonymer, olika stavningssätt m.m.
- Använd termlistor och andra hjälpmedel, tex tesaurus, ALLFO, Cilla.
- Använd boolska operatorer (AND, OR och NOT).
- Kontrollera förkortningar och deras betydelse.
Vad gör du om du får för få träffar?
Ställ dig själv följande frågor:
- Är jag i rätt databas?
- Är sökfrågan för specifik?
- Finns det överhuvudtaget litteratur om detta?
- Kommer jag på fler (andra?) söktermer?
- Användes Boolesk logik rätt?
- Kan det vara ett tekniskt fel? Stavning?
- Skall jag rikta sökfrågan till ett fält med naturligt språk?
- Har jag med alla former av sökordet? Synonymer? Trunkering?
Informationssökning på internet
Det enklaste sättet att söka på Internet är att bara skriva in ett eller flera ord i ett fält på sökmaskinens webbsida. Har du valt bra sökord ger detta ofta rätt bra resultat. Ett bra resultat kan man säga att man har fått om man på den första eller andra sidan med sökresultat (dvs inom de 10 första länkarna) hittar minst en länk som innehåller den information som man sökte efter.
Helst bör du alltid innan du använder en sökmaskin (som ex. Google) läsa de råd och tips som oftast finns för varje sökmaskin. Där får du helt enkelt information som gör att du vet exakt hur du skall söka.
I Google sökhjälp hittar du information om de sökoperatorer (sökord) som används i Google. Sökoperatorer är ord som kan läggas till i sökningar för att begränsa resultatet. Du behöver inte memorera alla operatorer – du kan även använda Avancerad sökning (som finns i de flesta sökmaskiner) för att göra dessa sökningar.
Boolsk sökning
Du måste ta reda på hur söktjänsten kombinerar de sökord med hjälp av sökoperatorer som du skriver in. Vissa söktjänster sätter automatiskt in ordet AND (och) mellan de ord du skriver in. I en Googlesökning t.ex. kan du inte använda dig av NOT utan av ett bindestreck -. (se länken ovan)
AND: båda, dokumentet bör innehålla båda termerna samtidigt (begränsar sökningen, förenar)
OR: dokumenten kan handlar om antingen endast det ena begreppet eller endast det andra eller båda (utvidgar sökningen)
NOT: dokumentet bör inte innehålla, bör användas med försiktighet eftersom relevant information kan uteslutas (gallrar, utesluter)
Örebro universitetsbibliotek har en video som visar hur sökning med AND och OR fungerar.
På Biblioteken.fi-Söktjänster hittar du exempel på olika sökmaskiner. Webbsidan Biblioteken.fi-Handledning i informationssökning rekommenderas både då du gör webbsökningar och sökningar i databaser!
Sökning i databaser
Det är viktigt att du planerar din sökning och det sparar dig också tid i slutändan. Här gäller samma sak som sökning med hjälp av en sökmaskin: läs den information som finns om hur du söker i respektive databas.
Det gäller att hitta de rätta sökorden samt synonymer så du kan använda dig av lexikon eller tesaurer (ämnesordlistor), se närmare information under Tesaurer.
God kännedom om ämnesområdet underlättar, har du inte det kan det löna sig att med hjälp av en sökmaskin sätta sig in i ämnet.
Sökningen
- Titta på sökord/nyckelord ur källor du redan hittat med hjälp av en sökmaskin om du inte sedan tidigare vet vilka sökord som fungerar bäst.
- Komplettera med synonymer, mindre och större begrepp.
- Kontrollera stavningen och stavningsformer brittisk och amerikansk engelska.
Välj sedan databas som är lämplig för den information du behöver och använd dig av boolesk sökning på samma sätt som i en sökmaskin. Igen en gång gäller det att läsa de råd och tips som finns i databasen, så du vet hur du skall söka!
Tesaurus-kontrollerad vokabulär
Tesaurer är hjälpmedel för att hitta korrekta ämnesord/sökord. En tesaurus har också den person använt sig av som matat in informationen i databasen. På det sättet blir det lättare för dig att få bra träffar då du använder dig av samma ämnesord. Ämnesorden är ordnade alfabetiskt och ofta också systematiskt, vilket gör det lättare att hitta de ämnesord du söker. Du bör alltid kontrollera vilken tesaurus respektive databas använder sig av.
Till exempel då biblioteken i Finland katalogiserar (lägger in material i bibliotekskatalogen så som Alma/Finna vid Åbo Akademi) använder de sig av ALLFO.
Det finns en skild tesaurus för skönlitteratur, Bella.
Databaser där man hittar vetenskaplig litteratur använder sig av olika tesaurer, kom ihåg att alltid kontrollera vilken tesaurus databasen bygger på, så att också du kan använda söktermer som stämmer in på de söktermer databasen utgår ifrån.
Trunkering
Trunkering kan du använda dig av då du till exempel är osäker på stavningen, ett ord skrivs på olika sätt på brittisk- och amerikansk engelska eller om du vill, så att säga, utvidga sökningen till att gälla flera söktermer. Trunkeringstecknet är ofta ?, men det kan också vara ett annat tecken, så kontrollera databasen. Trunkering kan ske i början, mitt i och/eller efter sökordet.
Till exempel:
organi?ation
Används för att undvika effekter av t.ex. olika stavning.
?studier
Då får du träffar också på t.ex. distansstudier, kvällstudier, osv.
Utanför ÅA:
Finlands nationalbibliografi. FENNICA är Finlands nationalbibliografi och den innehåller referenser till monografier, periodika, kartor, audiovisuellt material och elektroniska publikationer producerade i Finland. I databasen finns också uppgifter om publikationer som har utgetts utomlands men som har finländsk upphovsman eller handlar om Finland. Databasen innehåller även förhandsuppgifter om publikationer som ska utkomma.
Andra databaser som kan vara till nytta, bl.a.:
-
- Arto är en referensdatabas över inhemska artiklar. Materialet är täckande från början av 1990-talet. (men även äldre material ingår).
- Doria är en tjänst där flera högskolor och andra organisationer publicerar diverse digitala material.
- FINNA-portalen till Finlands arkiv, bibliotek och museer (Åbo Akademis material kommer du åt via ALMA som är en del av FINNA). Finna ger tillgång till material och tjänster som finns i olika arkiv, bibliotek och museer. För tillfället innehåller Finna material från tiotals olika organisationer. I Finna kan du söka i bibliotekens och arkivens samlingar, titta på bilder av museiföremål och konstverk och ladda ner dokument och gamla böcker.
Andra sökverktyg som kan vara till nytta:
- BTJ artikelsök. Referensdatabasen ArtikelSök innehåller uppgifter om artiklar skrivna på svenska. Kräver licens.
- Finlex är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
- Bibliotekens samkatalog Melinda.
Hur utvärderar jag informationen?
Hur vet man om man kan lita på en viss informationskälla? Det vet man oftast inte. Man måste till exempel ta reda vem som skrivit innehållet. Är personen knuten till en tillförlitlig organisation?
Läs mera om källkritik och evaluering av webbsidor på Internetstiftelsen.se. Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation.
Användarrättigheter och selfservice
När du deltar i en nätkurs via öppna unversitetet får du automatiskt möjligheter att till exempel ta del av elektroniskt material via Åbo Akademis bibliotek. Du får ett användarnamn och lösenord för att komma in i inlärningsmiljön Moodle, samma användarnamn och lösenord använder du för att komma åt licensbelagt material via Åbo Akademis bibliotek.
Då du första gången anmält dig och blivit antagen till en nätkurs får du ett meddelande om att du via selfservice undertecknar ett avtal (med hjälp av bankkoder) som gör att du får tillgång till ditt ÅA-användarnamn och lösenord och på så sätt kan logga in på kursen.
Via selfservice kan du också:
- Byta ditt lösenord.
- Sända vidare e-post (dvs forward), detta är bra att göra eftersom då du får ett ÅA-användarnamn också automatiskt får en ÅA-mejladress (som du inte behöver ta i bruk). Meddelande som sätts in i inlärningsmiljön skickas också till ÅA-mejladressen, därför är det bra om du gör en vidaresändning till den mejladress du använder. På så sätt missar du inte information som läggs in i Moodle.