- Hur kan vi stärka det enskilda barnet och samtidigt få en fungerande barngrupp?
- Hur kan vi stöda barnen att bli mer empatiska och toleranta?
- Vad kunde vi i arbetsgemenskapen göra för att ta till vara varandras styrkor? Hur kan vi skapa en ännu bättre verksamhetskultur?
Om ni i er arbetsgemenskap har funderat över liknande frågor är Stjärnklart 2.0 något för er.
Stjärnklart 2.0 är en webbaserad fortbildningshelhet om barns känslomässiga och sociala utveckling för arbetsgemenskaper inom småbarnspedagogiken.
Med fortbildningshelheten vill vi stärka barnens känslomässiga och sociala utveckling både som individer och som grupp genom att ge personalen aktuell kunskap, fler metoder och ökad inspiration för det socioemotionella arbetet. Dessutom vill vi genom kollegialt lärande stärka arbetsgemenskapen och skapa positiva och bestående förändringar i verksamhetskulturen.
Fortbildningen äger rum på den egna arbetsplatsen på en tidpunkt som passar er och hela personalen deltar tillsammans. Stjärnklart 2.0 genomförs som en webbaserad fortbildning med handledning och består av fem moduler som lyfter upp olika aspekter av den känslomässiga och sociala utvecklingen hos barn. Undervisningsmaterialet består av filmade föreläsningar, samtal, intervjuer och podcasts med experter från olika områden.
I fortbildningen används kollegialt lärande som pedagogisk process och arbetsgemenskaperna får pedagogisk handledning såväl på plats som på distans under processen. Till varje modul hör även ett pedagogiskt lärarmaterial som kan användas i den småbarnspedagogiska verksamheten.
Fortbildningshelheten är forskningsbaserad och tar till vara erfarenheterna och vidareutvecklar resultaten från utvecklings- och forskningsprojektet Stjärnklart (UBS 2019-2020).
Målgrupp:
Arbetsgemenskaper inom småbarnspedagogiken
Innehåll:
Modul 1: Introduktion och handledning på den egna enheten |
Modul 2: Barns känslomässiga och sociala utveckling |
Modul 3: Lågaffektivt bemötande |
Modul 4: Samtal om mobbning, styrkor, normer och makt |
Modul 5: Konfliktlösning med barn samt avslutande seminarium |
Utbildare bl a.:
-
David Edfelt, leg. psykolog Åse Fagerlund, ledande forskare, Folkhälsan Ann-Christin Furu, projektforskare i småbarnspedagogik, Åbo Akademi Malin Gustavsson, expert i jämställdhet och likabehandlingsfrågor, Ekvalita Mia Heikkilä, biträdande professor i småbarnspedagogik, Åbo Akademi Mirjam Kalland, professor i småbarnspedagogik, Helsingfors universitet Siv Lundström, utbildningsplanerare, Åbo Akademi Maria Stoor-Grenner, sakkunnig i småbarnspedagogik, Folkhälsan Jennie Stolzmann-Frankenhaeuser, sakkunnig i småbarnspedagogik, Folkhälsan
Tidpunkt:
Januari–November 2021
Ort:
Webbaserad fortbildning på den egna arbetsplatsen samt regionala avslutningsseminarier
Omfattning:
Utvecklingsarbete på den egna enheten samt ett regionalt avslutningsseminarium
Avgift:
Avgiftsfri, finansieras av Utbildningsstyrelsen. Avgifter för resor, kost och logi på egen bekostnad.