25.2.2025
Sedan i höstas har Skolresurs och Sydvästra Finlands LUMA-center rest runt till skolor i Egentliga Finland med Rymdparken Väisäläs mobila, uppblåsbara planetarium. Inom det nu aktuella projektet vid namn Världsalltet på olika språk har planetariet besökt 32 skolor där totalt 1900 barn fått uppleva en resa ut i världsalltet.
Ett typiskt besök innebär en tidig start för programhållarna som ska iväg till skolan och montera planetariet före dagens shower kan inledas. Väl på plats på skolgården ser det snarare ut som att man bär in utrustningen som en musikgrupp skulle använda. Vad det hela är frågan om klarnar ändå så fort fläkten är i gång och planetariet börjar resa sig. Det nalkas en rymdresa!

Dagens första grupp är ofta speciellt ivrig, det är något spännande på gång i gympasalen och de är först i tur. Någon frågar om de kan gå in i kupolen som nu tar upp en stor del av gympasalen. ”Japp, det ska vi göra alldeles strax!”. Vid det här laget börjar barnens iver smitta av sig på oss programhållare också, tänk att man ännu en gång ska få ta med en klass på en resa ut i rymden.
Inne i planetariet är det mörkt och varmt, och fläktens konstanta sus blandar sig med barnens nervösa viskningar. Men allt det glöms bort så fort mörkret lägger sig i planetariet och natthimlens alla stjärnor uppenbarar sig. Efter att ha identifierat stjärnbilder reser vi ut i rymden, först till våra grannplaneter och sedan längre bort än någon grunka mänskor skapat någonsin åkt. Planetariebesöket avslutas till slut med en filmsnutt som återkopplar till det vi berättat om och sett på i början.

Stjärnhimlen har väckt förundran och nyfikenhet i tiotusentals år och fortsätter att göra det ännu idag. Tyvärr är det svårare att se på stjärnor idag än det varit bara för ett par hundra år sedan då man inte hade ljusföroreningar på samma sätt som idag. Man måste engagera sig och faktiskt ta sig tillräckligt långt bort från bebyggelse, och vi hoppas att planetariebesöket kan ge motivationen för detta. Och vem vet, kanske den motivationen också sprider sig till något annat område, i skolan eller på fritiden!
Om du blivit nyfiken på att besöka ett planetarium själv så kan du besöka Rymdparken Väisälä i S:t Karins. Resan dit kan dock bli lång för skolor belägna i till exempel skärgården och i det här projektet besöker vi alltså i stället skolor med planetariet. Besöken möjliggörs tack vare stöd från Finska Kulturfonden och erbjuds avgiftsfritt åt skolor i Åboland, Satakunta och på Åland, oberoende av skolans storlek och läge.