12.9.2024
För att ett samhälle ska fungera i kris behöver det fungera till vardags. Infrastruktur och kommunikation är hörnstenarna i våra samhällen och här är öarna speciellt sårbara. I det senaste numret av tidskriften Skärgård (3/2024) utforskas olika aspekter av säkerhet och trygghet i skärgården.
Den övergripande säkerheten inklusive försörjningsberedskapen har aktualiserats allt mer på senare år. Mikko Ollikainen, riksdagsledamot men också ordförande för nationella Skärgårdsdelegationen, konstaterar i Skärgård att landsbygds- och skärgårdsområden i många hänseenden fungerar på andra sätt än städerna och behöver därför ägnas särskild uppmärksamhet i exceptionella tider.
Kanske kunde man ta modell från Sverige, där man på många ställen utvecklar trygghetspunkter som ska fungera i händelse av kris. Lotten Hjelm, ordförande för Skärgårdarnas Riksförbund i Sverige, skriver att trygghetspunkterna är till för medborgarna som en plats att samlas vid i händelse av samhällskriser, såsom strömavbrott, stormar och snöoväder. De flesta skärgårdsbor och ösamhällen väl förberedda på krissituationer och det är tack var detta man också diskuterat möjligheten att ”utevakuera” människor till öarna vid händelse av kris.
Ytterligare en – i skärgården ofta haltande – säkerhetsfaktor som tas upp i Skärgård 3/2024 är telefon- och internetförbindelserna, det vill säga mobilnätens varierande funktion. Mikael Åkermarck, som är konsultativ tjänsteman vid Kommunikationsministeriets avdelning för information och säkerhet, skriver att snabba dataförbindelser är viktiga för alla och deras betydelse kommer att öka alltmer i framtiden, eftersom de likställs med den nödvändiga basinfrastrukturen.
Flera artiklar i Skärgård 3/2024 handlar om frivilligverksamhetens betydelse för säkerheten ute i skärgården. Man träffar frivilliga sjöräddare på Åland, får en presentation av Houtskärs frivilliga brandkår och 13-åriga Agnes Rönnberg i Nagu skriver om varför hon valt frivilliga brandkåren ”Brankis” som sin hobby. Vi får också bekanta oss med Skärgårdsrådet som i skärgården från Karleby till Nykarleby arbetar för ett rent hav och förbättrade skärgårdsleder – med frivilliga krafter.
Serien Min ö fortsätter med färjföraren Lilja Järvinens personliga inblick i livet på ön Haukkasalo, en av få öar i Päijänne med permanent bosättning utan fast vägförbindelse.
Tidskriften Skärgård utges med fyra temanummer per år av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi. Mera information om tidskriften, prenumerationer och lösnummer på www.skargard.fi.
Bilder fria att använda i samband med denna artikel finns att ladda ner på adressen: https://web.abo.fi/pressmaterial/skargard-3-2024/
På samma adress finns ett dokument med bildtexter, vänligen ange fotograf.
För mera information, kontakta
Redaktör Pia Prost
E-post: pia.prost@abo.fi
Telefon: +358 (0) 50 338 1710