Skriv här det du söker efter!

Traditioner och kulturarv i årets sista Skärgård

Traditioner och kulturarv i årets sista Skärgård

Pärmen på Skärgård med en båk och två hus. Texten Traditioner och kulturarv.Traditioner och kulturarv är temat för Skärgård 4/2024.

Immateriella kulturarv har funnits så länge det funnits mänskliga samhällen men begreppet är ändå relativt nytt i Finland. Det immateriella kulturarvet består av levande traditioner i konstant förändring. Som en representant för skärgården har nyligen den nordiska klinkbåtstraditionen godkänts som det första gemensamma nordiska elementet på Unescos lista över det immateriella kulturarvet.

Tidskriften Skärgårds sista nummer för året har temat traditioner och kulturarv. Leena Marsio vid Museiverket reder ut begreppet immateriellt kulturarv, som hon har jobbat med i ett decennium.

I Skärgård får vi också läsa om hur arkeologen Jan Fast jagat spår av den äldsta bosättningen på Brunskär i Korpo skärgård – ett drömuppdrag menar Fast. De arkeologiska utgrävningarna fortsätter sommaren 2025 och vem som helst med intresse för skärgårdshistoria kan delta. Skärgård tar också upp frågan om i vilken utsträckning man får leka arkeolog om man bara är glad amatör? På Brunskär sker det under Jan Fasts vakande öga men vad får man själv göra och vad får man inte göra?

Musik, tradition och kulturarv hänger ofta tätt ihop. Tidskriften Skärgård berättar om estlandssvenskarnas musikaliska kulturarv och också om den särpräglade folkmusiktraditionen i Replot.  Släkten Sjöberg-Gädda var flitiga upptecknare, vilket möjliggjort att man vet mycket om de folkmusikaliska traditionerna i Replot. Dokumentationerna bidrar till att trygga folkmusiken som immateriellt kulturarv och glädjande nog finns det utövare som Janeta Österberg, som i samtiden gör folkmusiken till en levande tradition.

En man spelandes fiol i närbild, bredvid sitter Janeta Österberg.
Thomas von Wachenfeldt och Janeta Österberg uppträdde tillsammans med låtar från båda sidor av Kvarken under ICH Norths evenemang på vallarna vårvintern 2024. Foto: Sara Kåll-Fröjdö/ICH North.

I tidskriften Skärgård ingår också en artikel om kust- och sjösamerna som försörjde sig på fiske och jakt. Enare har mer än 3 000 öar och flera av dem har spelat en stor roll inom den samiska mytologin. Enaresamerna lever fortfarande kring Finlands tredje största sjö med en egen identitet som kännetecknas av språket enaresamiska, bostadsområdet, klädseln och kännedomen om de olika släktleden.

I Skärgård får vi också läsa om isvägen över Kvarken och om den 200 år gamla båken på Socklothällan, liksom om vargens historiska förekomst i den åboländska och åländska skärgården under 1700- och 1800-talen. I serien Min ö skriver Carita Eklund om ön Åvensor i Åbolands skärgård.

Tidskriften Skärgård utges med fyra temanummer per år av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi. Mera information om tidskriften, prenumerationer och lösnummer på www.skargard.fi.


Bilder fria att använda i samband med denna artikel finns att ladda ner på adressen: https://web.abo.fi/pressmaterial/skargard-4-2024/

På samma adress finns ett dokument med bildtexter, vänligen ange fotograf.

För mera information, kontakta
Redaktör Pia Prost
E-post: pia.prost@abo.fi
Telefon: +358 (0) 50 338 1710