Hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Sådan är definitionen på hållbar utveckling från den s.k. Brundtlandrapporten 1987 och den gäller fortfarande. Men vad betyder det lite mer konkret?
Hållbar utveckling omfattar tre dimensioner: ekologisk, social och ekonomisk. Den ekologiska dimensionen handlar om att bevara naturresurser och ekosystem för att säkerställa att de kan fortsätta att stödja livet på jorden. Detta inkluderar att minska föroreningar, skydda biologisk mångfald och främja förnybara energikällor.
Den sociala dimensionen fokuserar på att förbättra människors livskvalitet och välbefinnande. Det innebär att främja rättvisa, jämlikhet, utbildning, hälsa och social sammanhållning. En hållbar social utveckling strävar efter att skapa samhällen där alla individer har möjlighet att leva ett värdigt och meningsfullt liv.
Den ekonomiska dimensionen syftar till att skapa en stabil och rättvis ekonomi som kan stödja hållbar utveckling. Detta innebär att främja ekonomisk tillväxt som inte skadar miljön, skapa arbetstillfällen, och säkerställa att resurser används effektivt och ansvarsfullt.
Det är viktigt att vi reflekterar över hur vi kan bidra till en hållbar framtid och även konkret arbetar för detta. Arbetet bör ske på olika nivåer, allt från det personliga till det globala, och kräver kunskap och samarbete på alla nivåer. FN:s17 globala hållbarhetsmål (Sustainable Development Goals) utgör Agenda 2030 som sedan 2015 vägleder vårt globala arbete mot en hållbar värld.
Hållbar utveckling inom Öppna universitetet är en tvärvetenskaplig studiehelhet (Sustainability Studies) och kurserna kan avläggas enskilt enligt eget intresse eller som biämne upp till 60 sp.