Studera hos oss!
I Åbo har var fjärde person anknytning till högskolorna antingen som studerande eller personal. I Vasa är var femte person högskolestuderande. Så vilket du än väljer, Vasa eller Åbo – välkommen att studera i en sann universitetsstad med ett levande studieliv!
Åbo Akademi är litet nog för att våra professorer ska vara lätta att nå. Samtidigt erbjuder vi en bred utbildning. Det betyder att du får personlig handledning samtidigt som du kan skräddarsy en unik examen. Och du, vi har knutit många internationella kontakter runtom i världen så passa på att använda dig av dem för studier i utlandet.
Nyheter
Nyckeltal om Åbo Akademi
5 034
Studerande
1 113
Anställda
109
Omsättning (milj. €)
1 286
Publikationer i året
Forskningens profilområden
#välkommenhemtillmig
Hej och välkomna hem till mig! 🙋♀️
Jag tänkte börja med en bild på norrsken. Bilden är tagen från min rosafärgade franska balkong – den perfekta platsen för att fånga magiska bilder. 📸 Utsikten från vardagsrumsfönstren är något jag verkligen är glad över! 🌌
Jag har bott i samma lägenhet i Vasa hela min studietid, och jag trivs verkligen här. Lägenheten ligger nära campus, butiker och centrum, vilket jag verkligen har uppskattat. 💛
Snart är det dags för nya äventyr, men ännu en tid får jag njuta av min studielägenhet. 🌸
💛 Top 3 i min lägenhet 💛
Bild 1: Köket 🍴 – Köket är en av mina favoritplatser i lägenheten. Det är inte bara en plats för att laga mat, utan också en plats för att skapa minnen och njuta av middagar tillsammans med nära och kära.
Bild 2: Inredningsdetaljer 🎀 – Jag inspireras av pastellfärger och olika material i inredningen. Här finns både loppisfynd och gåvor, som alla har sin egen lilla historia att berätta.
Bild 3: Tavlan med dialektord ✨️ – Den här tavlan med väst nyländska dialektord är en fröjd för både ögat och örat.
Tack för att ni tittade in! 💛
/Tia🌷I dag 8 mars är det internationella kvinnodagen. I dag uppmärksammar vi de framsteg som gjorts inom jämställdheten men även de utmaningar som finns kvar.
👩🏼🎓Den internationella kvinnodagen kommer ifrån kampen om jämställdhet. År 1910 beslöt Socialistinternationalen på en möte i Köpenhamn att fira kvinnodagen, med avsikt att främja kvinnorörelsen och kvinnlig rösträtt.
💡Sofia Lundell som är genusvetenskapsstuderande berättar vad internationella kvinnodagen betyder för henne:
Kvinnodagen har en stor betydelse för mig. Jag har tagit kvinnodagen förgivet förut. Men jag anser att det är otroligt viktigt att komma ihåg idag hur vi kommit till denna punkt att man kan ta det förgivet. Därför ska vi fortsätta tillsammans att stå för våra och andras rättigheter och fira alla kvinnor runt oss tills vi alla är jämställda.
💡Nina Nyman som är doktorand i genusvetenskap vid Åbo Akademi berättar om betydelsen av kvinnodagen i sin artikel ” Grattis på kvinnodagen- eller?” (8.3.2022)
”Förändringen från socialistisk kampdag till kommersiell blomsterdag är väldigt stor och där emellan ryms många olika praktiker. Kvinnodagen har definitivt kvar sin funktion som kampdag för många och internationellt sett är det en viktig dag för feminister. Även om rösträttsfrågan till största delen är löst finns det många andra orättvisor som feminister uppmärksamma under kvinnodagen. I vissa länder är demonstrationer på kvinnodagen en självklarhet, och på många andra håll firas den genom att ordna till exempel seminarier eller fester.”
På bilden ser vi Sofia Lundell.
/FilippaIdag har vi haft glädjen att ha över 1300 studerande från andra stadiet på besök på campus i Åbo för att delta i #UniYH! ❤️ Deltagarna kommer från gymnasier runt om hela Svenskfinland. Det erbjöds späckat program med presentationer, demonstrationer, inspirationsföreläsningar, workshopar och rundvandring! Ett stort tack till alla som kom och hoppas att vi snart ses igen! #åakärlek
Glad morsdag! 🌹
Pernilla Bagge är studerande och nybliven mamma. Läs Pernillas tankar och känslor kring att vara mamma och studerande:
Idag firar jag min allra första morsdag – en overklig men så otroligt fin känsla. Just nu sitter jag här med min 6,5 månader gamla dotter i famnen och känner mig tacksam, trött och lycklig på samma gång.
Att vara mamma och samtidigt studera är verkligen inte alltid enkelt – men det är möjligt. Det kräver pusslande, tålamod och framför allt förståelse från omgivningen. Vi är dessutom två studerande föräldrar här hemma, min fästman studerar också. Vardagen kräver mycket samarbete och planering – men vi gör denna fina resa tillsammans.
Jag är tacksam för den flexibilitet jag fått från ÅA – lärarna, handledarna och personalen har visat förståelse. Möjligheten att studera på distans har också varit helt avgörande för att få vardagen att gå ihop. 🎓💻
Jag är också otroligt tacksam för både far- och morföräldrar som finns här för oss - deras hjälp är ovärderlig. 💗
Till andra studerande föräldrar där ute: ta det i er egen takt och lyssna på er ork. Ta hand om er. Allt har sin tid.
Idag firar jag både mamman i mig och alla ni fantastiska mammor där ute- oavsett hur er mammaroll ser ut.🌸🫶🏼Hejsan! 👋 Hoppas att ni har haft en fin vecka🌸
Jag har några kurser kvar som börjar lida mot sitt slut! Den här helgen är min mamma här på besök så vi har firat morsdag lite i förväg, vi åt på en nyöppnad restaurang och fixade god frukost imorse.🥂
Vi har promenerat kring Aura å nu när det är så mycket som börjar blomma.🌷
/FilippaTjänsten Opin.fi är nu öppen!
Opin.fi gör det lättare att hitta de finländska högskolornas öppna studieutbud, alltså kurser som vem som helst kan avlägga. I vår deltar redan 29 högskolor och fler är på väg med. Du hittar Åbo Akademi i tjänsten redan nu med Öppna universitetskurser som inleds i höst.
Bekanta dig gärna med tjänsten och utbudet. Du kan söka med fritextsökning, eller enligt olika teman. I sökkriterierna kan du också välja om du vill att undervisningsspråket ska vara svenska, finska eller engelska, eller om kursen kan avläggas i egen takt eller om den går dag- eller kvällstid, och så vidare.
Det finns redan nu ett brett urval – låt dig inspireras och välj det just du vill lära dig. Kolla tjänsten på: www.opin.fi/sv
#opinfi #KontinuerligtLärande#throwbackthursday Minna Hellström
Från skärgården via Åbo till förbundsdirektör – min ÅA-resa i korthet 👇
Jag heter Minna Hellström och jag utexaminerades som politices magister från ÅA vid årsskiftet 20/21. Med rötter i den småskaliga åländska skärgården var det en försiktig och nyfiken person som flyttade till stora Åbo år 2014, utan någon tydlig framtidsvision eller uppfattning om vad studier i samhällsvetenskap egentligen innebar. Samhällsintresset fanns med sen barndomens middagsbordsdiskussioner och efter grundkurserna kändes offentlig förvaltning så småningom helt som min grej. Studietiden var fartfylld, mitt bästa och varmaste minne är utan tvekan mitt utbyte i norska Bergen och alla roliga studieevenemang.
Idag jobbar jag som förbundsdirektör vid Ålands kommunförbund sen tre år tillbaka. Vi bevakar kommunernas intressen och fungerar som ett samarbetsorgan, arbetsområdet sträcker sig över all kommunal verksamhet och ställer krav på kompetens inom förvaltning, lagstiftning och ekonomi. Studierna vid ÅA har gett mig en stabil grund och stå på i de flesta situationer jag ställs inför, jag har framför allt haft nytta av min analytiska förmåga som utvecklades under magisterstudierna. Det tenderar också att dyka upp gamla bekanta från ÅA i alla möjliga arbetssammanhang! 🌍
Mina råd till dagens studenter:
💭 Våga lämna din bekvämlighetszonen.
💭 Var nyfiken – och lär dig nya saker.
💭 Du är din viktigaste resurs, se till att bygga en hållbar grund för dig själv.
Den här försiktiga förstaårsstudenten har utvecklats till en orädd och målmedveten, utan tvekan har ÅA spelat en viktig roll i den resan.
Visst syns vi väl på Åland i sommar?! 😎☀ Tack å hej!
Bild 1: Profilbild
Bild 2: En höst i Åbo med Frida och Helmi
Bild 3: Utbyte i Bergen
Bild 4: På tur runt Balkanhalvön med Frida och Helmi”🎉 Nu kan vi officiellt kalla oss ett elitidrottsvänligt universitet! 🏅
🏛️ Olympiska kommittén har beviljat Åbo Akademi status som #elitidrottsvänlig högskola, vilket innebär att elitidrottande #studenters vardag vid universitetet är funktionellt anpassad för #idrott på toppnivå 🏋️♀️🏃♂️⛹️♀️, och att handledningspraxisen 🤝📘 stöder idrottaren i att kombinera toppidrott och studier 🧠📚.
Vi jobbar vidare tillsammans, VsuaVria - Vaasanseudun Urheiluakatemia / Vasaregionens Idrottsakademi och Turun Seudun Urheiluakatemia! ⭐🤩
https://www.abo.fi/nyheter/olympiska-kommitten-beviljade-abo-akademi-status-som-elitidrottsvanligt-universitet/#sommartips
Sommaren är runt hörnet, därför tänkte vi under maj månad dela med oss av olika sommartips🌸
Mitt sommartips är att besöka olika sommarteatrar. I Österbotten finns en hel del och jag har besökt några av dem🎭 Bilderna är tagna från Oravais teater sommaren 2023 av uppsättningen "Populärmusik från Vittula".
Några exempel på sommarteatrar i Österbotten:
- Oravais teater
- Korsholms teater
- Skäriteatern
- Närpes teater
- Petalax sommarteater
- Pedersöre teater
Kommentera gärna andra sommarteatrar i Finland som ni rekommenderar!☀️
/CillaGår du förbi domkyrkan på väg till campus? 🤓📚
De flesta gör det eftersom Arken-, Asa- och Aurum-byggnaderna ligger helt bakom kyrkan.
📝 Här är några fakta som kan vara kul att känna till:
1.
Åbo domkyrka har stått här sen 1300-talet, alltså i över 700 år!
2.
Det är inte en “dömande” kyrka! Ordet domkyrka kommer från latinets domus, som betyder “hem”.
3.
”Täl pual jokke” - Domkyrkan ligger på samma sida om Aura å som Åbo universitet och ÅA:s campus.
4.
Turku växte runt kyrkan, både handel, skola och makt samlades här. Det sägs att Åbo “föddes” kring Unikankarebacken.
5.
Domkyrkan var centrum för utbildning – Finlands första skola, Katedralskolan, fanns här redan på 1200-talet och utbildade framtida präster.
Källa: tuomiokirkko.fi
/ Maija💬 Hur är det att vara #ung, #singel och #kvinna i Svenskfinland?
🔍 Ett nytt forskningsprojekt vid Åbo Akademi vill ta reda på just det och söker nu kvinnor som vill delta i gruppträffar i #Vasa, #Helsingfors och #Åbo. 🙌
💫Samtidigt öppnar det kulturvetenskapliga arkivet Cultura frågelistan "Singel, ogift, skild" – där alla #singlar, oavsett kön, kan dela sina tankar och erfarenheter 📖
👉 Intresserad? Läs mera här:
https://www.abo.fi/nyheter/ensam-och-olycklig-eller-sjalvforverkligad-och-lycklig-nytt-forskningsprojekt-om-unga-kvinnors-upplevelser-av-att-vara-singel-i-svenskfinland/Möt vår samarbetspartner: A'Pelago Experience, som jobbar med entreprenörskap och innovation inom blå ekonomi! Åbo Akademi, med sin tradition inom havsforskning, och särskilt Centre for Sustainable Ocean Science, Åbo Akademi, är en av A'Pelagos främsta samarbetspartners! 🌊
"Samarbetet med A’Pelago ger oss möjlighet att samarbeta med aktörer inom blå ekonomi och aktivt bidra med vår forskning. Vår forskning i marin biologisk mångfald och i samverkan mellan samhälle och maritimt liv ger relevanta insikter för beslutsfattare, företag och entreprenörer inom området", säger Anna-Greta Nyström, professor i företagsekonomi vid Åbo Akademi.
A’Pelago dessutom kommer att etablera sitt huvudkontor i Åbo Akademis nya byggnad Astra i på Biskopskagatan i Åbo!
Läs mer! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/abo-akademi-och-apelago-i-samarbete-for-att-framja-bla-ekonomi-och-hallbarhet-i-ostersjoregionen/Hej, Jim här!
Jag började sommaren med en pangstart, nämligen mitt sommarjobb började redan idag. Det känns lite ovant för mig, men jag klagar inte eftersom jag fick jobb inom min bransch!
Under sommaren kommer jag att arbeta på THL i Helsingfors, där jag får tillämpa labbkunskap som jag har fått under mina studier.
Men det betyder inte att jag kan helt glömma studierna ännu, eftersom jag fortfarande har två tenter kvar att skriva i maj 😑.
Hoppas att allas sommar får en dunderstart! ☀️
//Jim#budgetköket
En bra rätt för att rensa kylskåpet lite, pizza!🍕
Man kan göra pizzadegen själv eller köpa ett pizza kit. Det bästa enligt mig är att man kan lägga nästan vad som helst på sin pizza. Denna gång blev det två pizzor, ena med feta ost, tonfisk & tomat och den andra med köttfärs, rödlök, tomat & fetaost.🍅🧅🧀
Gott, enkelt och relativt billigt, beroende på fyllningen.😋
//FeliciaHejsan!
Hoppas ni alla har haft en trevlig valborgsafton och första maj! 🌸
Jag har firat i Vasa med studievänner och nu är det dags för flytt. Senaste veckan har varit ett mer eller mindre organiserat kaos, men nu ser jag ljuset i tunneln. 📦💡
/TiaFörsta maj!🌸🥂☀️🎈
Hoppas alla haft en bra vappen och första maj!🥰
Jag spenderade valborgsmässoafton på en stuga i Sundom skärgård. En lugn och mycket trevlig kväll med grillat, kubb och bad.
Idag hade vi picknick i parken med vännerna, vår sista gemensamma vapp som studerande🩷
I veckan fick jag mina sista studiepoäng för magistern, så idag skickade jag in anmälan för att ta ut mina magisterspapper!😍
/Cilla#throwbackthursday
Anki Virkama (född Kinnari): Pedagogie magister
1987 blev jag student vid Vasa övningsskolas gymnasium. Efter ett år som au pair i London påbörjade jag mina studier i latin vid Åbo Akademis humanistiska fakultet i Åbo. Latin, tänker du som läser, men ja, latin. Det blev dock inte många studieveckor latin utan 15 studieveckor pedagogik och en hel del studentikosa evenemang som blev den röda tråden under året i Åbo.
I Åbo klarnade det att pedagogik var mitt ämne. Då jag lite för sent insåg att ansökningstiden till klasslärare hade gått ut efter att jag bestämt mig för en flytt tillbaka till Vasa, valde jag att söka till studier i allmän pedagogik. Det första året i Vasa blev ett intensivt år då jag engagerade mig i såväl föreningsliv, jag var ordförande för Pedactus r.f., som i kårstyrelsen som jag blev invald till som en representant för KAV.
1990 började jag studera till klasslärare, yrkesvalet jag haft i tankarna sedan högstadiet. Då hade jag redan avlagt många studieveckor i pedagogik. Det möjliggjorde satsning på friidrott utöver studierna och under resten av studietiden tränade och tävlade jag i medeldistans på nationell elitnivå. Våren 1994 fick jag min ped.mag. examen.
Studierna gav mig inte bara nya kunskaper, insikter och vänner utan även min livspartner Tommi. Det heter väl att ÅA är Svenskfinlands största äktenskapsförmedling.
Sju år efter min examen, varav 3 år som mammaledig med 3 söner och 4 år som klasslärare, såg jag en annons i Vasabladet att barnredaktionen vid Finlands Svenska Television i Vasa sökte nya medarbetare. Jag lämnade in en ansökan och fick jobbet.
Under åren vid Svenska Yle har jag jobbat som redaktör, producent, projektledare, skådespelare, dockförare. Jag har skrivit manus, regisserat, castat barn, utbildat barn till tv-medarbetare, filmat, skrivit artiklar. Majoriteten av produktionerna har varit för och med barn, en målgrupp jag brinner för. Oppåner å hitådit, BUUS-fredag, Utmanad, Undra sa flundra, julkalendern Det jättestora juleljuset är några av produktionerna jag jobbat med. Sedan några år tillbaka jobbar jag med BUU-klubben.
Fortsättning i kommentarerna...👇🏼Glada vappen!🥂 Hoppas att alla får en fortsatt trevlig valborg. Så här har min sett ut.🧡
/FilippaIMORGON ÄR DET VALBORG 🥂
Hoppas ni har dammat av era vita student- eller examensmössor för imorgon är det dags för den traditionsenliga mösspåläggningen! Många brukar även fira valborg med brunch, picknick, sitz eller finare middagar! 🥳
Hur ska du fira?
I år firar jag med möspåläggningen vid Vårdberget samt med att sångleda vår (DaTe & KK:s) teknologwappmiddag på kvällen. 💃🏻
I Vasa sker mösspåläggningen på Topeliusstatyn kl. 18. Där får man även ta del av sång från Pedavoces vid Övistrappan och höra på ledande rektor vid Vasa Övningsskolas tal.
I Åbo börjar mösspåläggningen vid Vårdberget även kl. 18. Där bjuds det även på sång av Brahe Djäknar och Florakören, samt tal från ÅAS.
I Åbo kan man även se Paavo Nurmi få sin mössa kl. 19.
Ha en underbar wappen!! 💛
/ Emilia🗓️✨Många har nu flera veckor i sträck haft färre #arbetsdagar då flera helgdagar det här året infallit mitt i #arbetsveckan. Tänk om man alltid kunde jobba fyra dagar i veckan, men få betalt för fem – hur skulle det fungera?🤯💰
Vi frågade Mika Helander, äldre universitetslektor i Sociologi Åbo Akademi, som forskar i #arbetslivsfrågor. 👨🏫📚
Han svarar så här: 👇
https://www.abo.fi/nyheter/fraga-forskaren-ar-fyra-vart-mera-an-fem-ja-eller-nej-till-kortare-arbetsvecka-med-full-lon/Vi fick finbesök förra veckan när 450 gymnasieunga deltog i DemoDay på campus i Åbo! 🧬🔬💉
DemoDay är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Turun yliopisto - University of Turku, Turun ammattikorkeakoulu och Yrkeshögskolan Novia - Novia UAS! Deltagarna får bekanta sig med utbildningar inom teknik, naturvetenskaper och hälsovård i Åbo, delta i praktiska demonstrationer och workshoppar och besökta laboratorie- och forskningslokaler!
Samtidigft främjar evenemanget också samarbete mellan högskolorna.
"DemoDay är en av de mest synliga formerna av samarbete mellan högskolorna i området, och gynnar också samarbetet inom forskning, utbildning och innovation i regionen", säger Sari Stenvall-Virtanen, utbildningschef för Åbo universitets tekniska fakultet.
#åbohögskolor #turunkorkeakoulut #turkuuniversities 🤝
Läs mer! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/abohogskolornas-gemensamma-demoday-later-gymnasister-bekanta-sig-med-utbildningar-inom-teknik-naturvetenskap-och-halsovard/📚✨ Österbottens Bokmässa 2025 – Låt boken leva! ✨📚
Den 25–27 april 2025 samlades #bokälskare i Academill för att fira den #österbottniska litteraturen på svenska.
Under mässan kunde besökarna ta del av ett #ordkonstseminarium, #författarsamtal, #boksigneringar, #paneldiskussioner och mycket mer: en mötesplats för författare, förlag och läsare. 📖
Årets bokmässa fokuserade på böcker utgivna mellan maj 2024 och april 2025.
Åbo Akademi är en av bokmässans medarrangörer. Vi tackar alla som deltog i en helg fylld av litteratur, inspiration och gemenskap! ⭐️
Foton tagna av huvudarrangören BoklundHej, Jim här!
Wappveckan har alltid varit en konstig tid för mig – plötsligt börjar studierna sakta ner och en massa saker händer. Under den senaste veckan har jag mestadels kryssat av inlämningsuppgifter, bland annat i en histologikurs jag går just nu. Jag älskar att få göra konkreta saker, som att undersöka vävnader, vilket låter mig tillämpa kunskap jag lärt mig från tidigare kurser. Förutom studier ordnas dessutom en hel del kvällsevenemang – ikväll ska jag delta på en sitz, och jag har tillverkat en kostym enligt temat.
Hoppas alla har ett lugnt och roligt veckoslut framför sig!
Bild 1: En blåsig promenad till vårdberget.
Bild 2: En slide från den pågående histologikursen – bilden är tagen av en äggstock under mikroskop.
Bild 3: Kvällens outfit 🛍️.
//JimWappveckan är i full gång! 🪩🌟💛
Idag reppar vi med @mkyachtclub på ESF-challenge som ordnas varje år. Evenemanget är likt en gulisintagning där man anmäler sig i lag och deltar på en runda runt campusområdet för att utföra olika uppgifter. Evenemanget ordnas av Merkantila Klubben, SF-Klubben och Stadga. 🥳
/Maria#budgetköket
Jag tycker att baka, men det blir ofta ganska dyrt eftersom ingredienser kostar en del. Men det här är billigt och gott, plättar!
Ha en plättkväll med kompisar och minns barndomen tillsammans. 🥞 Jag och mina vänner kallar det ofta girldinner eftersom det är lätt och gott att göra. 😆
📝 Recept
1 liter mjölk
5 dl mjöl
4 ägg
Lite socker och salt
Låt dra ca 10 minuter, sen är det bara att steka!
Vi hade kräm och bär i den här gången, så toppingen blev dyrare än själva plättarna…
Spara receptet och laga dem till exempel till vappbrunchen 🌞🌸
Enjoy!
/ MaijaVi kan stolt berätta att Edvard Westermarcks arkiv vid Åbo Akademis bibliotek har upptagits i Unescos internationella #världsminnesprogram! 🌍📜
Det här är ett mycket betydande erkännande av Edvard Westermarcks banbrytande insatser inom antropologi och sociologi.
Edvard Westermarck (1862–1939) var en forskare på en internationell arena och avgörande för utvecklingen av modern socialantropologi och sociologi – en av Finlands mest betydande vetenskapsmän genom tiderna! Han var bl.a. professor i sociologi vid London School of Economics and Political Science och professor i filosofi vid det nyetablerade Åbo Akademi, och akademins första rektor!
Arkivet innehåller korrespondens, manuskript, anteckningar och unikt bildmaterial från Westermarcks fältstudier och resor, särskilt i Marocko. Det erbjuder insikter i akademiska nätverk, tidigt etnografiskt fältarbete samt i vetenskapliga och sociala debatter från hans tid.
Läs mer! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/edvard-westermarcks-arkiv-upptaget-i-unescos-internationella-varldsminnesregister-finlands-femte-bidrag-till-varldsminnesregistret/⭐️Ett stort och varmt grattis till vår arbetslivsprofessor, författaren Mia Franck, som tilldelats #Hagforsmedaljen av Svenska folkskolans vänner.
⭐️I motiveringen står bland annat att Franck genom sitt outtröttliga #engagemang och #inspirerande arbete haft en betydande inverkan på det #svenska språket och det litterära #skapandet. 🍀
Fotot från prisutdelningen är taget av Charlotte Sundström.📸Visste du att sura sulfatjordar är en av de främsta orsakerna till att många vattendrag inte är friska och är en av de största utmaningarna för österbottniska och västerbottniska vattenmiljöer? 💧
I ett nytt forskningsprojekt lett av Åbo Akademi ska våra geologer tillsammans med fem andra aktörer i Sverige och Finland främja hållbar markanvändning och förbättra vattenkvaliteten i områden med sura sulfatjordar samtidigt som livsmedelsproduktion bibehålls. 🧪
– Målet är friskare vatten, att bibehålla skördarna och samtidigt skapa motståndskraft mot klimatförändringar, säger Peter Österholm, professor i miljögeologi vid Åbo Akademi och ledare för projektet. 🌱
Läs hela pressmeddelandet här 👇 https://www.abo.fi/nyheter/sura-sulfatjordar-orsakar-fiskdod-och-livlosa-botten-nytt-gransoverskridande-projekt-ska-bidra-till-friskare-vatten/Idag har det varit allt från bananflugor till satelliter på schemat då DemoDay ordnades för fjärde året! 🛰️
DemoDay ger studerande på andra stadiet möjlighet att besöka campus, bekanta sig med laboratorier och göra något praktiskt samtidigt som de får lära sig om Åbo högskolornas tekniska forskning och utbildning. 🧪💻
Nytt för i år är ett webbinarium som riktar sig även till de som inte är intresserade av teknikstudier. De fick lyssna till presentationer av bland från en samhällsvetare, en medieproducent, en juridikstudent och en ekonomistuderande. 💡
De studerande har fått lära sig om cellbiologi med hjälp av bananflugor, fundera kring ett klassiskt spelteoretiskt dilemma och se hur man med hjälp av lasrar och artificiell intelligens kan visualisera mänskliga celler! 🔬
I år deltog studerande från Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, Turun Klassillinen lukio, Puolalanmäen lukio, Luostarivuoren Lyseon lukio, Kerttulin lukio och Katedralskolan i Åbo. Tack för besöket och hoppas att vi ses på campus även i framtiden! 🙌👏🌟I dag gläds vi med Johanna Wassholm, docent i Rysslands och Nordens historia, som tilldelas Folkbildningsmedaljen 2025.
🎯 Wassholm får utmärkelsen för sin förmåga att anpassa sin #kunskap för olika målgrupper och når både universitetsvärlden och ”den vanliga människan” via bland annat den fria #bildningen. Framför allt sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina är hon en ofta anlitad #föreläsare för att beskriva hur ett selektivt #historiebruk kan användas som vapen. Wassholm är ytterligare huvudredaktör för Historisk Tidskrift för Finland och har publicerats i flera historiska verk. ✏️
🌟 Folkbildningsmedaljen delas ut av Svenska folkskolans vänner (SFV) till en #eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska.
Grattis Johanna! 😃
Foto: Marcus PrestHejsan på er alla!
Efter några dagar påskledighet fortsätter min vardag igen. Jag påbörjar nu min sista vecka på min avslutande praktik. Efter denna praktik blir jag färdig speciallärare. Känns helt galet men roligt! 😍
Just nu har mina eftermiddagar bestått av lektionsplanering och andra praktik relaterade uppgifter. Men jag har också hunnit spendera tid i naturen, njutit av påskmiddag, bastu, spelkvällar och mycket mer. Nöjd och tacksam! 🌼🩷
/TiaHejsan, hoppas att ni alla har haft en fin påsk hittills.🐣
Jag for hem till Åland på påsken, jag går några distanskurser just nu så det fungerar bra att kombinera ihop med resor hem.🧡
Under påsken har vi eldat brasa och grillat korv.🔥 Vi har också haft påskäggsjakt med familjen som är en återkommande och rolig tradition. 🪺
Nu under påsken känns de som att de flesta har börjat plocka fram sin grill, därför delar jag med mig av några tips på god grillmat.🍴
- Grillad zuccini med burrata och pinjenötter
- Grillad lax med fransk potatissallad
- Grillad persika med vaniljglass
- Vegetariska grillspett med örtaioli
/ FilippaPåsk hälsningar från Emilia! 👋🏻🐰
Hoppas ni haft en fin påsk! Jag har spenderat den hemma med familj och vänner, som jag oftast gör och det har varit riktig trevligt!
Traditionsenligt bakade jag och min syster en key lime pie till efterrätt🍋🟩. Det har blivit en favorit hemma hos oss så till påsken brukar vi passa på att baka en. På bilderna får ni se hur det gick till i år!
Att baka en key lime pie är även väldigt enkelt 🤩. Så här gör vi:
1. Formar en pajbotten med digestive och smält smör
2. Vispar ihop äggula med kondenserad mjölk
3. Vänder ner lime saft och skal i smeten
4. Häller smeten i pajformen och gräddar den i ugnen i ca. 15 min på 175°
5. Låter pajen svalna och serverar med grädde
/EmiliaPåskevibes i Norden 🇫🇮🇸🇪🇩🇰🇳🇴
Så här firar man påske i Norden:
🇫🇮 Finland: mämmi – vår mörka rågpuddingen som delar finska folket i två läger: älskar eller hatar. Vilket lag tillhör du?
🇸🇪 Sverige: barn klär ut sig till påskkärringar och knackar dörr för godis. Vårens egen Halloween, samma tradition som vi också har i Finland.
🇩🇰 Danmark: fokus på god mat, ledighet och maximal hygge‑stämning. ✨
🇳🇴 Norge: fjäll‑liv på hög nivå, hytte, skidåkning i sol + snö = så kallad påskevær.
Hur firar du din påsk i år? 🐣✨
#påsk #norden #godpåskeHejsan!
Jag tänkte dela med mig av lite påskpynt från stugan!🐣 Hos oss är det tradition med äppelträdskvistar och fjädrar samt någon påskig blomma. Äppelträdskvistar är perfekt om t.ex. någon i hushållet är allergisk för videkissor. 🌱
Jag tycker om att pynta fint till påsken med massor av gula färger, en tid hängde jag också upp alla gamla påskkonstverk som jag eller min bror hade tillverkat under vår barndom. Nuförtiden mår dessa dekorationer dock bra i den slutna lådan på vinden 😆
//TiaÄr du studerande i Åbo-regionen och nyfiken på en framtid inom blå ekonomi? Då kan du söka till A’Pelago Blue Economy Academy, ett unikt kursprogram där du får lära dig om en hållbar ekonomi som gynnar våra hav – direkt från experter inom branschen! 🌊
Läs mera om kursen här 👇Hej, Jim här!
Har ni också undrat varför människor klär sig ut till påskhäxor och går runt för att samla godis under påsken? Jag har själv undrat det under några påskar och beslöt mig för att ta reda på!
Påskhäxorna har sina rötter i tron att häxor var extra aktiva mellan långfredag och påskdag. För att skydda sig mot onda krafter tände man påskeldar – en tradition som fortfarande lever kvar idag.
Men påskhäxorna som går från dörr till dörr blandar faktiskt två traditioner. I östra Finland delade man ut påskris för att välsigna sina grannar, medan man i västra Finland klädde ut sig till häxor, denna tradition kommer ursprungligen från sverige. Dagens påskhäxor kombinerar dessa seder genom att ge bort videkvistar, som också symboliserar palmblad – de som användes för att hälsa Jesus välkommen till Jerusalem.
Källor:
Stenberg-Gustafsson, N., & Björkstrand, S. (2016, mars 22). Påsken – en salig blandning av traditioner. Yle. https://yle.fi/a/7-1047170
Axelsson, M. (2007, april 5). Varifrån kommer traditionen med påskkärringar? Svenska högtider. https://svenskahogtider.com/2007/04/05/varifran-kommer-traditionen-med-paskkarringar/
Hoppas allas vecka har havt en påskig början, hejdå!
//JimEuro-BioImaging Finland, Finlands forskningsinfrastruktur för biovisualisering, inledde sin förnyade verksamhet den 4 april med rekordstor finansiering!
Forskningsinfrastrukturen fick cirka 28 miljoner euro från Finlands Akademi och andra bidrag i början av året. Verksamheten koordineras av Åbo Akademi och Åbo universitet.
Denna finansiering möjliggör allt från sjukdomsdiagnostik till användning av AI för att identifiera skadliga växtarter med hjälp av drönarbilder. 🔬🌱
– Man kan med rätta säga att Finland är en stormakt inom biovisualisering, säger Pasi Kankaanpää, direktör för Euro-BioImaging Finland.
Läs mer! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/rekordfinansiering-for-biovisualisering-i-finland-oppnar-nya-mojligheter/Green Transition Labs föreläsningsserie fortsätter denna vår vid Åbo Akademi! Imorgon, onsdagen den 16 april är det dags för seriens andra föreläsning som har rubriken Honey Bees and Pollination Services – Supporting Biodiversity Around the Shipyard och hålls av Claude Flener, PhD, VD för Luonnon Kulta. 🐝🍯
Målet med föreläsningsserien är att erbjuda aktuella perspektiv på den gröna omställningen inom sjöfartsindustrin och möjligheterna till hållbar utveckling. 🛳
Föreläsningsserien är öppen för alla och hålls på engelska. Föreläsningarna kan följas antingen på plats i Aurum i Åbo eller på distans via Microsoft Teams. 💡#PÅSKÄGGSJAKT
Hej allihopa och glad måndag, nu inleds Stilla veckan och därmed påsktider! 🐣
Därför har vi some-ambassadörer bestämt oss för att ordna en liten påskäggsjakt på campus. Det betyder att det kommer finnas påskgodis gömt på några ställen i Aurum, Asa, Academill, Biocity samt Arken! Om ni följer med på stories kommer det att komma upp lite ledtrådar där!
Lycka till med sökandet! Om ni hittar flera påskägg får ni gärna ta ett och lämna resten så att det räcker till så många som möjligt.🪺 Ifall man vill kan man också lägga ut en bild och tagga oss!
// Some-ambassadörerna 🐣#budgetköket
Hemgjord pokebowl är en favorit hos mig! 🥗😍
I denna pokepowl hittar ni bönor, gurka, vindruvor, tomat, avokado, gravad lax och sist men inte minst, ris i botten.🍚
Dessa ingredienser var någonting jag råkade ha hemma, men denna maträtt är perfekt för att designa enligt egen smak och eget kylskåp. Exempel på andra proteinkällor är kikärter och kyckling.
Ett budget tips om man gillar lax är att passa på att köpa en hel lax när de är kampanj, filéa den själv och frysa in den i portionspåsar. Då har du relativt förmånlig lax till många portioner. 🐟
Testa du också! 🤗
/TiaHejsan🌞
Det känns riktigt skönt att våren är här, vi får hoppas att det inte kommer mer snö nu🙏. Jag har fullt med kurser och andra projekt som behöver göras innan jag får ta ledigt. Men nu när solen börjar titta fram försöker jag njuta av de stunderna.
Det är viktigt för mig att ta en paus i studierna och hitta på något roligt.
Här är mina bästa tips✨
- Ta en fika i solen med en kompis☕️
- Köp hem en påsklilja, lägenheten lyser upp och det är alltid mysigt med nya växter 🪴
- Fixa ihop en frukost du har tänkt laga länge, exempelvis våfflor 🧇
- Spela en padelmatch med dina kompisar 🏋️
- Gå en långpromenad vid Aura å🌤️
Hoppas ni får en bra helg🧡
/ Filippa#throwbackthursday
Jag är Fredrik Jansson, jag började studera fysik 2001 vid Åbo Akademi, där trivdes jag bra med både studierna och omgivningen. Föreningslivet i Quantum hör till det jag uppskattar mest från min studietid; jag lärde mig mycket av äldre studerande och forskare som vi umgicks med. Vi
brukade göra räkneövningar tillsammans Fysikinstitutionens bibliotek - såna utrymmen har vi nu tyvärr blivit av med.
Jag disputerade 2011, och fick en postdoc-tjänst vid universitetet i Amsterdam: att undersöka hur robotsvärmar kan bilda mönster som liknar
hur celler organiserar sig i en organism. Jag gör nu moln- och vädermodellering vid tekniska universitetet i Delft - hur molnen reagerar då klimatet blir varmare: ger molnen då en värmande eller kylande effekt? Det här är en återkopplingsprocess, ”cloud-climate
feedback”, som hör till det svåraste att fånga i klimatmodeller just nu.
Min forskning kombinerar fysik och datorberäkningar, två av mina favoritgrejer, och det innefattar termodynamik, ljus- och värmestrålning, kaos, självorganisering. Det är spännande att samarbeta med folk från olika fält: de som utvecklar nya vädersatelliter, simulerar klimat och observerar atmosfären, haven och ismassor.
Jag har också nyligen skrivit en bok om hur man själv bygger radiokretsar - Make: Radio heter den, gavs ut förra året. Ända tills förra veckan hade jag en webbsida på ÅA om forskning och radioprojekt, men den har nu blivit borttagen - så den kanalen för kontakt mellan alumner är nu stängd.Under studietiden lärde jag mig använda Linux och det har jag dagligen mycket glädje av.
Andra råd till er som studerar nu: målet med AI-tjänsterna som trugas överallt är att göra oss till passiva, beroende konsumenter utan förmåga att tänka själva. Låt dig inte luras, skriv din text och din kod själv. Studera utomlands en tid om du har möjligheten. Tänk själv, var besvärlig för algoritmen och snäll med människor, och håll kontakt med dina studiekompisar!
Mig hittar ni annars på mastodon.online, frepa314, där jag postar om radio, vetenskap och annat skoj.
Bild 2: Cloud Collab
Bild 3: Quantums halare
Bild 4: Quantums bord under föreningsmässa
Bild 5: DisputationFörra veckan hade vi glädjen att arrangera #Alumnträffen2025! Träffen lyfte fram den ständigt aktuella balansen mellan affärskrav och en hållbar arbetskultur.
Tack till alla som deltog, både i publiken och i diskussionerna i studion! 🫶
Tack Arcada - University of Applied Sciences, Hanken School of Economics, University of Helsinki, Högskolan på Åland, Yrkeshögskolan Novia - Novia UAS! 🫶
Missade du sändningen? Läs en sammanfattning från träffen eller se en inspelning! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/ledarskap-i-forandringens-tid-alumntraffen-2025-lyfte-aktuella-arbetslivsfragor/Vårkänsla i Vasa!☀️💐
Den senaste veckan har verkligen vårkänslorna börjat sprida sig i kroppen. Det är skönt att dagarna blir längre och solen skiner, jag känner mig i alla fall piggare av det😊
Studierna skrider framåt och det känns sjukt att jag bara har 5 studiepoäng kvar för att få ut mina magisterspapper!🤩 Nu under våren avlägger jag 25 studiepoäng i media och kommunikation, så mina dagar går åt att skriva diverse uppgifter för dessa kurser✍🏼 Jag har även gjort x antal arbetsansökningar. Det kan vara lite knepigt att hitta sommarjobb som lärarstuderande då skolorna är stängda. Jag har även sökt jobb till hösten, vi hoppas på det bästa🤞🏼
I helg ska jag på Brobyggarnas årsfest, vilket jag är väldigt taggad inför!💃🏼
Ha det så bra!✨
/CillaKommun- och välfärdsområdesvalet närmar sig! Hur röstar finlandssvenskarna? 🗳️
En ny rapport från finlandssvenska Barometern, upprätthållen av Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi visar att SFP är populärast bland finlandssvenska väljare. SFP har ett stöd på 51% medan SDP är näst störst med 11%.
Regionalt sett är SFP starkast i Österbotten och Nyland. Sett till ålder tenderar yngre finlandssvenska väljare att stödja De Gröna och Vänsterförbundet, medan äldre i högre grad föredrar SFP.
Läs mer! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/sfp-klart-storst-bland-finlandssvenskar-infor-kommun-och-valfardsomradesvalet/🌊 Det finns hopp för haven! En ny global studie visar att det går att återuppliva skadade #havsmiljöer – med rätt insatser kan livet i havet återhämta sig snabbare än många tror.
Det handlar om målmedveten #restaurering, långsiktigt arbete och #samarbete över gränser. Ämnet är särskilt aktuellt eftersom medlemsländerna i EU står i beråd att fastställa mål för att återställa livsmiljöer. 🌍
Läs mera här! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/det-gar-att-ateruppliva-skadade-havsmiljoer-global-restaureringsstudie-inger-hopp/Hej, Jim här!
Idag började Biologicas årsfestvecka, vilket betyder att det ordnas en massa evenemang inför årsfesten! Traditionsenligt börjar årsfestveckan med Äggrace, som påbörjas i BioCity och går ut på att utföra äggrelaterade aktiviteter i Kuppisparken.
Är jätte taggad att fira föreningens sjätte verksamhetsår på lördagen!
//Jim
#åakärlek #årsfestLooking for an inspiring international learning experience this summer? ☀️📝 Turku Åbo Summer School 2025 brings together 5 top universities in Turku to offer 15 exciting, fully accredited courses! Apply now!
I fredags var det återigen dags för den avslutande tävlingen i Presentationsakademin, en populär intensivutbildning i presentationsteknik som erbjuds av Handelshögskolan vid Åbo Akademi. 🗣
Presentationsakademin består av fyra workshoppar där deltagarna bland annat får lära sig om kroppsspråk, hur man gör intryck på de man talar till samt hur man framstår som självsäker inför en publik. Det hela kulminerar i en presentationstävling i TedTalk-format med HHÅA som publik.
Tävlingen drog en stor publik som fick lyssna till nio olika presentationer med varierande tema som exempelvis hur man bygger sin identitet, impostor syndrome (bluffsyndrom), vem som egentligen har makten över AI och vilka formler som gör att musik föder känslor. Årets vinnare blev Ona Landgren som talade under rubriken "Vägen till Nangijala och till varandra: Vad en nioåring kan lära oss", om hur skönlitteratur kan bidrar till empati och vikten av att ta till sig nya perspektiv. Årets hedersomnämnande gick till Emilia Hagner vars presentation hade titeln "När allt måste vara perfekt – men inget känns bra nog", en presentation om perfektionismens baksidor och hur man kan hantera dem. 💡
– Årets deltagare var oerhört modiga, insiktsfulla och framför allt äkta – något jag tror att vi behöver vara, speciellt i tider som dessa, säger Jessica West, universitetslärare i organisation och ledning och den som utvecklat Presentationsakademin.
Presentationsakademin är ett samarbete mellan Handelshögskolan vid Åbo Akademi, Merkantila klubben och Ekonomföreningen Merkur. 🤝
Läs hela nyheten här: https://www.abo.fi/nyheter/populara-presentationsakademin-gick-av-stapeln-for-femte-aret-i-rad/#budgetköket
Den perfekta maträtten för kylskåpsrensning! 🥙 Olika typer av bowls är min favorit för att använda mycket av det man redan har hemma. Det går att blanda ihop i princip vad som helst, och lika gott blir det ändå. 💖
/MariaJag har spenderat största delen av min dag vid familjens villa. Fast det snöade i Korsholm igår kväll, så var det soligt och riktigt härligt idag!☀️🌷
På första bilden ser ni mig och min hund Tiffany.🐩
Hoppas alla har haft en fin lördag!💖
// FeliciaFunderar du på att doktorera? 🎩 Åbo Akademi erbjuder nu 20 avlönade doktorandbefattningar!
Läs mera om behörighetskrav och bedömning, och sök senast den 15 maj 2025 kl. 15.00, finsk tid!
➡️ Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi: https://abo.rekrytointi.com/paikat/index.php?jid=863&key=&o=A_RJ&rspvt=84divz9yan8k48o8o8og8c0gc0cg8sg
➡️ Fakulteten för naturvetenskaper och teknik: https://abo.rekrytointi.com/paikat/index.php?jid=865&key=&o=A_RJ&rspvt=84divz9yan8k48o8o8og8c0gc0cg8sg
➡️ Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier: https://abo.rekrytointi.com/paikat/index.php?jid=866&key=&o=A_RJ&rspvt=84divz9yan8k48o8o8og8c0gc0cg8sg
➡️ Fakulteten för samhällsvetenskaper, ekonomi och juridik: https://abo.rekrytointi.com/paikat/index.php?jid=864&key=&o=A_RJ&rspvt=84divz9yan8k48o8o8og8c0gc0cg8sg#throwbackthursday
Oliver Mänttäri - Ekonomie Magister
Fastän jag hade möjligheten att njuta av studielivet i för många år, längtar jag fortfarande tillbaka nu som då.
Under hösten 2016 flyttade jag från Sibbo till Åbo för att påbörja mina studier på HHÅA. Med hjälp av den fina gemenskap som Merkantila Klubben erbjöd, hittade jag snabbt flera vänner och blev aktiv inom MK. På MK har jag bland annat varit engagerad i KGB, HSA och ÅFK. Efter ett mellanår i armén hoppade jag även in i styrelsen 2019.
År 2019 grundade vi @catermatefi i Åbo, som genom åren vuxit till ett riktigt företag. För tillfället anställer vi över 300 servitörer i Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Vi utbildar servitörer som sedan serverar på tillställningar med våra samarbetspartners, som inkluderar allt från cateringföretag till michelinrestauranger. Vi hjälper också till att ordna privata fester, såsom årsfester för ämnesföreningar runtom i Finland.
Jag hoppas att Åbo Akademi fortsätter stödja ämnesföreningar och studeranden. Den fina gemenskapen och studielivet är Åbo Akademis visitkort för framtida magistrar.
Bild 1: Fin bild på mig från en tillställning på FBK-huset i Åbo
Bild 2: Äntligen färdig magister sommaren 2023
Bild 3: Skål för MK95
Bild 4: Nylandsgatans Åilers, ÅA:s ishockeylag där jag fortfarande spelar
Bild 5: Vårt fina team på CaterMate
Bild 6: Stysse 19👉 Bokmässa på gång!
📚Bland mängder av böcker i Academill finns Mårten Björkgren, äldre universitetslektor i religionsundervisningens didaktik och en av medlemmarna i planeringsgruppen för Österbottens bokmässa som ordnas för tredje gången 25-27.4.2025.
– Åbo Akademi i Vasa en av de största #kulturinstitutionerna i Österbotten med sin forskning och speciellt med tanke på #lärarutbildningen. Skolan är ett nationellt projekt och det ställe där alla elever kommer in i vårt #kulturarv. Genom läroämnena öppnar vi upp världen för våra elever och ger dem ett språk. Bokmässan, med alla österbottniska #författare som deltar, är en enorm resurs för alla språkbrukare– muntligt och skriftligt. Mot den bakgrunden är det naturligt att Österbottens bokmässa som är ett #samarbete med Åbo Akademi förläggs till den välkomnande miljön i Academill. 📃 ✏️
📕 Planeringsgruppen för Österbottens bokmässa 2025 är, från vänster, Dennis Rundt, Anna-Lena Palomäki, Mårten Björkgren, Inger Ruotanen, Carola Harmaakivi, Bodil Haagensen, Ralf Andtbacka och Andrei Palomäki.
Österbottens bokmässa arrangeras av Boklund i samarbete med Åbo Akademi och Svensk-Österbottniska samfundet. Välkommen!
📓Läs mera om programmet här:
https://www.boklund.fi/osterbottens-bokmassaAlumnträffen 2025 är live! 🎬
Årets alumnträff belyser den viktiga balansen mellan affärsmässiga krav och en hållbar arbetskultur. Hur leder man i utmanande ekonomiska tider utan att tappa fokus på medarbetares välmående?
Den här gången sänds alumnträffen från Aurum, i hjärtat av vårt Åbocampus. I diskussionerna deltar en lång rad kunniga alumner från Åbo Akademi, Arcada - University of Applied Sciences, Hanken School of Economics, University of Helsinki, Högskolan på Åland och Yrkeshögskolan Novia - Novia UAS! Moderator är Martin Nordell, partner och portfolio director på Delta Wines Finland, och arbetslivsprofessor och alumn vid Åbo Akademi.
Alumnträffen kan ses direkt online, men många deltar också på plats i Åbo eller i något av våra Watch Parties i Helsingfors, Vasa och Mariehamn. Till och med 500 personer följer sändningen som bäst! 🫶
Alumnträffen är Svenskfinlands största alumnevenemang som i år ordnas för femte gången! Stort tack till alla som är med! 🤝❤️
#alumnträffen #alumnträffen2025Studenter och personal från Åbo Akademi och Åbo universitet samlades i går i Åbo domkyrka för att fira Akademiska dagen! Det årliga återkommande evenemanget uppmärksammar Åbouniversitetens nära band – den här gången i medeltida miljö där de akademiska traditionerna i Åbo i tiden föddes!
Tack till alla som var med, och grannuniversitetet Turun yliopisto - University of Turku för det goda samarbetet! ❤️
Läs mer! 👉 https://www.abo.fi/nyheter/abo-domkyrka-med-nya-ogon-universitetsgemenskapen-i-abo-firade-akademiska-dagen/Hejsan! Tänkte idag berätta lite om min resa till Stockholm som varade 20-23.3🇸🇪☀️
Vi tog tåget ner till Åbo på torsdagen för att sedan åka båt över till Stockholm. På fredagen åt vi brunch och gick runt på stan. På kvällen tog vi tunnelbanan till 3 arena där vi skulle se Kent uppträda. Konserten var en väldigt häftig upplevelse (ett smakprov på slide 2)⭐️ Under lördagen shoppade vi en del och strosade runt i gamla stan, där vi stannade till på en blues grog. På kvällen tog vi båten tillbaka till Åbo🚢 En mycket lyckad resa må jag säga och det var väldigt skönt med lite miljöombyte. Har inte besökt Stockholm sedan 2017 så detta var ett kärt återseende🫶🏻
Hoppas ni får en fin och solig vecka!🩷
CillaDocentföreningen vid universiteten i Åbo har idag på Akademiska dagen tilldelat akademiforskare, PD Marina Lindell vid Åbo Akademi utmärkelsen Årets docent 2025 för hennes framgångsrika forskning, aktiva nätverksbyggande och betydelsefulla internationella publikationer.
Stort grattis Marina! 🏆Det var smockfullt i auditoriet då Jamie Hyneman, känd som en av programledarna för den populära TV-serien MythBusters, besökte Åbo Akademi för en offentlig föreläsning den 1 april 2025! Hyneman är en amerikansk specialeffektsexpert, uppfinnare och entreprenör med en lång karriär inom teknik, ingenjörskonst och produktutveckling. 🔬
I sin presentation och diskussion med publiken lyfte Hyneman upp universitetens roll i att bidra till en mer hållbar framtid och hur studenter och forskare kan utnyttja sin expertis och kreativitet för att driva verklig förändring genom forskning, utbildning och innovativa lösningar. 💡
Hyneman besöker Åbo för att bekanta sig med den hållbarhetsforskning som bedrivs vid Åbo Akademi, bland annat inom forskningsprofilerna Havet och Teknologier för en hållbar framtid samt Centret för hållbar havsvetenskap SOS och Green Transition Lab, ett samarbete mellan Meyer Turku och Åbo Akademi. 🌱 🌊
Sedan 2021 är Hyneman arbetslivsprofessor vid LUT-universitetet. I den rollen är han involverad i en rad forskningssamarbeten och utvecklingsinitiativ inom teknik, affärsutveckling och miljöfrågor.En liten uppdatering från mitt håll! 👋🏻💌🎈
Senaste veckorna har ganska långt gått ut på avhandlingsskrivande, vilket gjort att energin för att göra annat har varit väldigt låg och kamerarullen är också ovanligt tom. 😅🥱 Detta veckoslut har jag dock spenderat i Gdansk med god mat och avkoppling. Här har varit väldigt fint väder, så battierna är laddade med en massa solljus. 🌄 Imorgon bär det av hem igen och skrivandet fortsätter.👩🏼💻🎒Några veckor kvar och sen är den milstolpen avklarad! 💖
Hoppas ni haft ett skönt veckoslut såhär långt!
- MariaGlad Pampas natinaldag!🐷 I år firas nationaldagen för 33 året i rad. Som ni sett på story har jag firat pampas ända sen tisdags. Idag har olympiaden hållits där jag var med och tävlade (med ingen framgång tyvärr) och ikväll ordnas kvällsfest på tre olika ställen, jag skall lyssna på Hooja!🥳
Hoppas ni får en fin helg!
/Cilla⭐Vi gratulerar professor Lisbeth Fagerström som förra veckan på Sjuksköterskeföreningen i Vasas 100 års jubileum tilldelades Sofie Mannerheimmedaljen i #silver av Sjuksköterskeföreningen i Finland. 🏆
Utmärkelsen instiftades 1938 ’för speciellt förtjänta personer som på ett avgörande sätt befrämjat föreningens syftemål’.
👩⚕️👨⚕️Föreningens syfte är att medverka till höjandet av #sjukskötares, #hälsovårdares, #barnmorskors och #förstavårdares yrkeskunskap och -färdighet, bidra med en positiv profilering av professionen samt bidra till att vårdarbetet utvecklas och forskning i vårdarbete förverkligas. ❤️🩹
Professor Fagerström, rektor för Åbo Akademi i Vasa, är den elfte som tilldelades denna medalj. Åbo Akademis förra professor i vårdvetenskap, Katie Eriksson, tilldelades samma utmärkelse1983.
Foto: privatEtt stort grattis till akademiforskare Marina Lindell som blivit utnämnd till Årets docent 2025 av docentföreningen vid universiteten i Åbo! Hon får titeln för sin framgångsrika forskning, sitt aktiva nätverksbyggande och sina betydelsefulla internationella publikationer.
Marina Lindell är akademiforskare vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi och är en internationellt sett mycket ansedd forskare inom området demokratiska innovationer. Som nybliven docent har hon varit ytterst aktiv och framgångsrik i sin forskning.
– Jag är så otroligt hedrad och glad över att få den här utmärkelsen och det betyder så oerhört mycket för mig. Ett varmt och ödmjukt tack till min fakultet och till docentföreningen för att ni uppmärksammade mig och min forskning. Det känns som en bekräftelse på att det jag gjort har betydelse och att någon ser allt jobb jag har lagt ner och samtidigt en uppmuntran att fortsätta jobba, säger Marina Lindell.
Utmärkelsen Årets docent överräcks på Akademiska dagen, tisdagen den 1 april. https://www.abo.fi/nyheter/marina-lindell-ar-arets-docent-vi-ska-aldrig-ta-demokratin-for-given/🐟🌊Marinbiologerna vid Husö biologiska station har analyserat undervattensväxtligheten i grunda havsvikar på #Åland. Har #biomassan förändrats under senare år? 🌱💦
Här hittar du svaret:
https://www.abo.fi/nyheter/langsiktiga-forandringar-i-alands-grunda-havsvikar-uppfoljande-studie-av-makrofyter-och-alger/#throwbackthursday
Niklas Grönholm – Politices magister
"Studietiden är människans bästa tid, så njut." De orden hörde jag när jag hösten 2016 flyttade från Borgå till Vasa. Och visst njöt jag – i hela sju år! Trots att jag fortfarande har mycket kvar att uppleva, kommer studietiden alltid vara bland de bästa stunderna i mitt liv.
Att studera statskunskap med medier och kommunikation var ett självklart val för mig. Jag hade alltid gillat samhällslära i gymnasiet och hade ett spirande intresse för journalistik. Och Vasa då? Ja, en bättre studiestad kunde jag inte ha valt.
Det dröjde inte länge innan jag kände mig hemma – både i Vasa och på Åbo Akademi, särskilt på B4, statsvetarnas våning @statskunskapvasa. Jag trivdes med studierna och kanske ännu mer med studielivet.
Att jag skulle engagera mig i föreningslivet var inget jag hade planerat, men det var det bästa beslutet och något jag rekommenderar alla att göra. Föreningslivet blev en guldkant på vardagen, och jag kan än idag sakna den gemenskapen. Under åren var jag bland annat aktiv i Politivas styrelse, Nyländska Klubbens styrelse samt Åbo Akademis Studentkårs styrelse och fullmäktige.
Och idag då? Jo, studierna – särskilt mediestudierna vid @medielinjenabo – ledde mig naturligt in i mediebranschen. Först blev det sommarjobb på Yle X3M, vilket senare övergick till en tjänst där jag producerade nyheter på TikTok. Idag arbetar jag som videoreporter och programvärd på TV-Nytt på Svenska Yle i Helsingfors, där jag numera bor.
Men nu, Pampasveckan till ära, vill jag önska ALLA studerande en glad Pampas och en fantastisk nationaldag imorgon. Och kom ihåg: Alla orkar – alla vill!
Bild 1: Bild från ett videoprojekt i Bryssel.
Bild 2: Vårt olympiadlag på Pampas nationaldag 2018.
Bild 3: Bild från medieåret 2018-2019.
Bild 4: Bild från Studentkårens fullmäktigemöte 2018.
Bild 5: Jag och Julia Liewendahl på Kickoff-sitz 2021.Hejsan, Filippa här👋
Den här veckan är jag på exkursion med SF- klubben i Lissabon. Det är en riktigt fin möjlighet som min ämnesförening erbjuder. ✨
Vi har varit och besökt stadshuset som var riktigt fint. Promenader och mysiga caféer har stått på schemat idag. Vi har också flera roliga aktiviter att se framemot. 🌞
Här får ni se på lite bilder från resan💕✈️Åbo Akademi fick sin allra första farmacie doktor den 7 mars 2025 då provisor Sara Rosenberg disputerade på avhandlingen ”Social Effects of High-Priced Drugs in the Finnish Context”! 🎓
– Utökade examensrättigheter var något vi kämpat för redan i tiotals år, eftersom farmaciutbildningen vid ÅA påbörjades redan 1956 och de första farmaceuterna utexaminerades 1959. Vi har haft magisterutbildning sedan 2011 och samma år utexaminerades även den första (filosofie) doktorn från vårt ämne, men nu känner vi oss kompletta med examensrättigheter i farmaci på alla nivåer. Det är även tydligt att dessa har gett ett betydligt lyft åt ämnet på många plan, säger Jessica Rosenholm, professor i farmaci företrädelsevis läkemedelsutveckling.
Ett stort grattis till Sara och alla vid farmacin! 🎉 https://www.abo.fi/nyheter/sara-rosenberg-ar-abo-akademis-forsta-doktor-i-farmaci/✨ Den här vårens andra gemensamma ansökan till universiteten har avslutats.
📣 Vi är glada över att allt fler vill studera hos oss – och särskilt roligt är det att se en #ökning både bland svenskspråkiga och finskspråkiga sökande!
📚💡 #Psykologi, #ekonomi och #juridik är några av de områden som lockar många sökande.
Läs mer om årets ansökningssiffror här! https://www.abo.fi/nyheter/fler-vill-studera-vid-abo-akademi-okning-bland-bade-svensksprakiga-och-finsksprakiga-sokande/Hallojj!
Under helgen var jag och några andra DaTeiter över till Stockholm för att delta i vår vänförenings vårbal. Det var en otroligt fin fest och det var så trevligt att bekanta sig med de svenska stundentkulturerna! 🤩
Jag rekommenderar varmt att gå med på andra föreningars evenemang, t.ex årsfester eller dylikt. Ta chansen, även om det är över riksgränsen! Jag har fått mig minnen och vänner för livet tack vare denna möjligheten! 🥰
/Emilia💡Utbildningsprogrammet i språk ger dig både praktiska och teoretiska kunskaper om språk, kommunikation, kultur och samhälle. Du får möjligheten att utveckla dina färdigheter i tal och skrift, samtidigt som du lär dig analysera språk ur ett vetenskapligt perspektiv. Du kan välja mellan tre inriktningar: lärarutbildning, språk och ekonomi samt allmän inriktning. Utbildningsprogrammet erbjuder följande språk: engelska, franska, ryska, tyska, finska och svenska. 📖
Läs tyskastuderande Ida-Maria, engelskastuderande Isabelle och svenskastuderande Elviras tankar om språkstudier. 👇🏻
💙 Varför valde du att börja studera språk?
Jag är uppvuxen i en tvåspråkig familj och har alltid varit intresserad av språk. 2019 var jag som Au Pair i Tyskland och tänkte då att det faktiskt skulle kunna vara rätt intressant att studera språk.
- Ida-Maria
💙 Vad skulle du vilja jobba med i framtiden?
Översättning har jag fastnat för. Europeiska komissionen har haft workshopar och sånt här, och då har jag märkt att det är ett ganska trevligt jobb.
- Isabelle
💙 Vad läser du för biämne?
Jag läser det korta biämnet medier och kommunikation på distans från Vasa. Nästa år planerar jag att ta det som långt biämne.
- Elvira
💙 Hur ser studierna ut?
Studierna är främst teoretiska. Mycket läsande och skrivande, det är nog det största inom språket. På alla främmande språk går i stort sätt all undervisning i huvudämnet på det språket som man studerar.
Jag skulle säga att det är behövligt att det är mycket teori. I tyskan iallafall när våra lärare kommer från tyskland så kommer man ”hands on” till kulturen därigenom. Vi talar tyska och man får också öva sin tyska där utan att någon dömmer en.
- Ida-Maria, Isabelle och Elvira
💙 Berätta om en intressant kurs du gått!
Jag tyckte om kursen Historical Survey 1 där vi satt med allra tidigaste formen av engelska från ca 400. Vi jobbade med litteratur och språkutveckling och det tyckte jag var jättekul.
- Isabelle
Ansökningstiden börjar den 11.3.2025 kl. 08:00 och stänger 25.3.2025 kl. 15:00. Mer information om utbildningsprogrammet hittar du på Åbo Akademis hemsida. ⭐️
#aboakademi #gemensamansökan2025 #åakärlek #språkI dag firar vi universitetets tre nya professorer! 🥂👏
Fakulteten för naturvetenskaper och teknik installerade Christian Pansch-Hattich, professor i #marinekologi, Sébastien Lafond, professor i #datateknik, företrädesvis programvaruproduktion, och Peter Österholm, professor i #miljögeologi!
Professorsinstallationen är en akademisk högtid då nya professorer installeras i sina ämbeten och håller en offentlig föreläsning om aktuella frågor inom deras forskningsområden.
Läs mer! 👉 https://www.abo.fi/nyheter/peter-osterholm-sebastien-lafond-och-christian-pansch-hattich-installerades-som-professorer-vid-abo-akademi/Stort grattis till Sara Rosenberg som är vår första farmacie doktor! 🎉
💊 Vad handlar din doktorsavhandling om och vad inspirerade dig?
Min doktorsavhandling handlar om de samhälleliga konsekvenser som dyra läkemedel har i Finland idag. De etiska konsekvenserna av dyra läkemedel beror på att vi inte mera har råd att behandla alla och därför behöver prioritera.
Det var ett specifikt dyrt läkemedel, Spinraza, som fick väldigt stor synlighet i media när det kom ut på marknaden 2017 som inspirerade mig att börja forska. Jag började följa med alla händelser kring det här läkemedlet och läsa på om problematiken kring samhällsstrukturer som saknades för att kunna handskas med de ekonomiska och etiska konsekvenser som dylika läkemedel har. Det ena ledde till det andra och till slut blev det till en doktorsavhandling.
💊 Varför ville du doktorera?
Jag har gått en ganska lång väg innan jag kom till den här punkten. Mitt första val efter gymnasiet var kemi och 2009 disputerade jag med huvudämnet organisk kemi. Under de studierna läste jag farmaci som biämne och blev helt såld. Jag tog farmaceutexamen 2008 och jobbade sedan många år på sjukhusapotek. Ivern fanns hela tiden att läsa vidare, så 2017 inledde jag mina magisterstudier i farmaci vid Umeå universitet och erhöll apotekarexamen 2019. Efter att ha jobbat ett par år som provisor inom öppenvården, så inledde jag mina doktorsstudier i farmaci vid Åbo Akademi 2021 då de erhållit rättigheterna att utbilda provisorer. Jag ville avlägga doktorsexamen för att jag är nyfiken och tycker om att forska, men också för att möjliggöra en akademisk karriär framöver. Jag är nu Åbo Akademis första farmacie doktor, vilket känns extra roligt.
💊 Vad skulle du säga till någon som funderar på att studera farmaci?
Det är ett utmärkt alternativ! Man får kompetensen att jobba med många olika typer av uppgifter, t.ex. inom öppenvården, på sjukhusapotek eller inom klinisk farmaci, med myndighetsuppdrag eller med läkemedelsutveckling inom industrin. En utbildning inom farmaci öppnar många dörrar i arbetslivet.
I första bilden interagerar jag med Furhat, en social robot för läkemedelsrådgivning.
#farmaci
📸:Lillhannus, M.Utbildningsprogrammet för psykologi ger dig möjligheten att främja människors välmående genom kunskap om beteende, känslor och utveckling. Som psykolog har du många karriärmöjligheter inom vård, skola, företag, myndigheter och rättsväsendet. Många vidareutbildar sig till psykoterapeut, neuropsykolog eller rättspsykolog. Åbo Akademi erbjuder även goda forskningsmöjligheter inom bland annat sexologi, neuropsykologi och aggressionsforskning.
Till nästa får ni höra svaren på några frågor av Artur och Nicole som studerar psykologi! 📋📓📚🧠
🗒️Vad vill du jobba med i framtiden?
En fördel med att studera psykologi är att möjligheterna är väldigt många efter att du blivit klar och därför är det svårt att välja. Jag tror ändå att jag gärna skulle jobba kliniskt med ungdomar eller vidareutbilda mig till psykoterapeut.
//Artur
🗒️Varför valde du att studera ditt utbildningsprogram?
Jag valde att studera psykologi eftersom jag vill hjälpa andra människor och bidra till deras utveckling och välmående. Att försöka förstå varför vi människor tänker, känner och beter oss som vi gör är något som alltid intresserat.
//Nicole
🗒️Hur är Åbo som studieort?
Åbo är en otroligt bra studiestad! Studielivet är både aktivt och mångsidigt och man träffar studerande från många olika håll. Campus området vid ÅA är trivsamt, alla byggnader ligger nära varandra och det ordnas många evenemang över ämnesgränserna vilket bidrar till den starka gemenskapen bland ÅA studerande!
//Nicole
Ansökningstiden börjar den 11.3.2025 kl. 8:00 och stänger 25.3.2025 kl. 15:00. Mer information om utbildningsprogrammet hittar du på vår hemsida!🤩
#åakärlek #åboakademi #gemensamansökan2025 #psykologiHär någonting att sätta i kalendern! Jamie Hyneman, känd som en av programledarna för den populära TV-serien MythBusters 🛠️💥 besöker Åbo Akademi för en offentlig föreläsning!
📆 1 april 2025 kl. 9.00–10.00
📍 Aurum, Henriksgatan 2, Åbo
Hyneman är sedan 2021 arbetslivsprofessor vid LUT-universitetet. Han besöker Åbo för att bekanta sig med den hållbarhetsforskning som bedrivs vid Åbo Akademi.
Missa inte chansen att få värdefulla insikter från en av världens mest kända problemlösare!
Läs mer! 👉 https://www.abo.fi/nyheter/jamie-hyneman-haller-oppen-forelasning-pa-abo-akademi/#throwbackthursday
André Nordström - Diplomingengör i Datateknik
Efter att ha levt hela mitt liv och gått grundskolan samt gymnasiet i Karis byttes hemknutarna ut
mot Åbo, där jag påbörjade mina studier i datateknik hösten 2017. Jag hade alltid gillat att
bygga saker, både fysiskt och digitalt, så ett tekniskt ämne kändes som det rätta valet, även om
jag under gymnasietiden också hade ett intresse för ekonomi.
När studierna inleddes kände jag knappt någon i Åbo, men tack vare föreningslivet blev det
aldrig ett problem. Under min studietid engagerade jag mig i ämnesföreningarna
Datateknologerna och Kemistklubben. Allt från styrelsearbete till att bygga appar och organisera
årsfester har gett mig oförglömliga minnen, kunskap och vänner för livet.
Studierna, särskilt miljön och kontakterna från ÅA, har inspirerat mig och gett en stark grund för
att utforska nya områden inom mitt ämne. En höjdpunkt från studietiden var projektkursen där vi
skapade en digital plattform för små företag. Projektet Lokala lyckades även vinna priset för
bästa projekt på ICT Showroom 2023, och vi arbetar fortfarande vidare med det.
Även om jag utexaminerades våren 2024 hade jag vid sidan av studierna arbetat inom mitt
område sedan 2021, både som systemutvecklare och som IT-konsult i ett par statliga projekt.
Mycket av den erfarenhet jag fick genom att utveckla och underhålla servrar och applikationer i
föreningslivet visade sig vara värdefull i mina första jobb inom branschen. Efter examen
öppnades nya möjligheter, och idag arbetar jag som systemutvecklare i ett projekt med Norsk
Luftambulanse.
För mig var studietiden mycket mer än bara kurser och tenter, det var den inspirerande miljön
runtomkring som gjorde den så värdefull. Bevara den, ta vara på den och engagera dig i det du
brinner för!
Bild 1: Jag 2025
Bild 2: Årsfestmarskalk på DaTe 25-årsjubileum
Bild 3: Fastlaskiainen coronaåret 2021
Bild 4: Representation på dJubileet, KTH 2023
Bild 5: Lokala på ICT Showroom 2023Ett internationellt forskarteam under ledning av forskare från New York University Shanghai och Åbo Akademi har undersökt möjligheterna att använda artificiell intelligens för att hjälpa till vid känsliga utredningsintervjuer med barn. 💬
– Våra resultat tyder på att AI kan spela en avgörande roll för att förbättra kvaliteten på barnintervjuer genom att stödja mänskliga intervjuare med förslag på frågor i realtid, säger Pekka Santtila, professor i psykologi vid New York University Shanghai och ledare för projektet.
Läs hela pressmeddelandet här 👇 https://www.abo.fi/nyheter/banbrytande-studie-visar-att-ai-drivna-intervjuer-med-barn-kan-oka-tillforlitligheten-i-vittnesmal/🌟 Möt två av våra professorer i Vasa! 🌟
Andreas Lundell, biträdande professor i informationsteknologi och Cataldo de Blasio, professor i energiteknik, berättar om sina magisterprogram!
🔧 Varför studera informationsteknologi och energiteknik i Vasa?
Andreas: "Vasa är en fantastisk plats för studier inom informationsteknologi. Vi har en specifik inriktning på IoT och avancerad mjukvaruutveckling, vilket är nära kopplat till energiklustret i Vasa. Elnäten blir allt mer komplexa och digitaliserade, och våra studenter lär sig att hantera dessa utmaningar."
Cataldo: "Vasa är energihuvudstaden med omkring 150 företag involverade i energiteknik. Vi har många projekt i samarbete med industrin, som biogasföretag och Business Finland-projekt med Wärtsilä. Våra studenter får arbeta med aktuella ämnen som biobränslen, gasteknologi och processoptimering."
📚 Hur ser studierna ut?
Andreas: "Studierna är flexibla och kan anpassas efter studenternas behov. Vi erbjuder en blandning av föreläsningar, praktiska övningar och projektarbete. Många av våra kurser kan också följas online, vilket gör det möjligt att studera vid sidan av arbete."
Cataldo: "Studierna i energiteknik är också mycket flexibla med många distansmöjligheter. Vi strävar efter att ge våra studenter en bred och djup kunskap inom området genom föreläsningar, räkneövningar och mycket samarbete med industrin."
💡 Kom ihåg att du med en lämplig kandidatexamen kan söka till ett av våra många magisterprogram i den gemensamma ansökan som är öppen 11.3 - 25.3.2025 kl. 15.00!
#informationsteknologi #energiteknik #magister
Inlägget fortsätter i kommentarerna 👇🏆 I dag gläds vi med Vilma Wasström som tilldelats #Westermarck-samfundets pris för årets bästa #avhandling pro-gradu i sociologi.
⭐Avhandlingen har rubriken ”Känslor bakom betalväggen” och belyser det emotionella arbetet hos finska #OnlyFans-skapare. Den ger en unik inblick i en komplex #social verklighet. Priset delades ut vid Sociologdagarna i Åbo 20–21 mars. Stort grattis, Vilma! 👏🎉Malin Matsdotter, ett av de mest kända offren för den svenska blåkullahysterin, brändes levande i Stockholm 1676.
Malin kom ursprungligen från Finland, och ny forskning kastar nytt ljus över hennes liv och vardag under en omvälvande tid. Forskarna kan nu också berätta att hon kom från Karleby!
"Malin Matsdotters tragiska öde påminner oss om de faror som följer med masshysteri och orättvisa rättsprocesser. Många oskyldiga avrättades som häxor i Sverige och Finland under de tidigare århundradena, men hon fick utstå ett särskilt grymt slut", säger Marko Lamberg, forskare vid Åbo Akademi.
Läs mer! 👇 https://www.abo.fi/nyheter/den-svenska-haxprocessens-mest-kanda-offer-kom-fran-karleby/Godkväll!
Mina dagar består just nu av lärarvikariat, roligt att få vara ute på fältet imellan. 👩🏫 Idag och igår har jag också haft finbesök av min mamma och har njutit av gott sällskap och god mat! 🥰
//TiaRodney Salazar, doktorand i kemiteknik, vann vår #3MT-tävling! Andrei-Raoul Morariu kom på andra plats och Manas Sarkar placerade sig tredje. Grattis till alla! 🏆 💐
Three Minute Thesis (3MT)-tävlingen utmanar doktorander att presentera sin forskning och dess betydelse på bara tre minuter för en publik som inte är insatt i ämnet.
Salazar kommer att representera Åbo Akademi i Coimbra Groups internationella 3MT-semifinal med en video av sin presentation. Baserat på dessa, kommer tre doktorander att tävla i Coimbras 3MT-final i Bologna, i juni.
Juryn i Åbo, ledd av professor Ronald Österbacka, berömde deltagarnas entusiasm och engagemang, och framhöll särskilt den höga kvaliteten och relevansen av forskningen som presenterades! 👏
I bilden, från vänster: Manas Sarkar, Andrei-Raoul Morariu, Rodney Salazar, och Ronald Österbacka.Utbildningsprogrammet i socialvetenskaper öppnar dörrar för dig som vill dra ditt strå till stacken för att göra världen till en bättre plats. Studierna lär dig hur livet utformar oss som människor och söker svar på frågor som samhällen i hela världen kämpar med, såsom ojämlikhet och orättvisa. I början av studierna bekantar du dig med de vetenskapliga grunderna i socialpolitik och utvecklingspsykologi samt kompletterar dina kunskaper med ett urval biämnen. ✨
Nu har Ebba Nord svarat på några frågor angående sina studier!💫
📚Varför valde du att studera på detta utbildningsprogram?
- Jag valde att studera socialvetenskaper för att jag är intresserad av psykologi och vill i framtiden jobba med att hjälpa människor. I denna utbildning får man flera möjligheter till att jobba på olika sätt inom det yrket.
📚Var ser du dig själv i framtiden?
- I framtiden ser jag mig själv jobba inom socialt arbete på något sätt! Troligtvis kommer jag vara i Vasa eftersom staden ligger så nära mitt hjärta☺️
📚Vad tycker du om Vasa som studiestad?
- Jag skulle säga att Vasa är en jätterolig studieort! Det bästa med Vasa är att man får lära känna studerande från alla olika program, oberoende högskola☺️
Ansökningstiden börjar den 11.3.2025 kl. 8:00 och stänger 25.3.2025 kl. 15:00. Mer information om utbildningsprogrammet hittar du på Åbo Akademis hemsida! 🤩
#aboakademi #gemensamansökan2025 #åakärlek #socialvetenskaperÅbo Akademi står i år värd för #alumnträffen, Svenskfinlands största alumnevenemang! 🤝
📆 2 april 2025 kl. 15.00–16.30
📍 Aurum i Åbo, vid din egen skärm, eller vid ett watch party
Temat för årets träff är ledarskap under ekonomisk press. Hur leder man i utmanande ekonomiska tider utan att tappa fokus på medarbetares välmående?
Anmäl dig idag! 👉 https://crm.abo.fi/Events/4334/Apply
Läs mer om alumnträffen! 👉 https://www.abo.fi/nyheter/ledarskap-och-valmaende-i-fokus-abo-akademi-bjuder-in-till-arets-stora-alumntraff/📢 The next Aboa Tech Talks webinar is coming up in 20 March 2025 at 10-11.30. 🗓️⏰
The topic this time will be Sustainable and Smart Materials. 🌱🔬
🤝🧑🔬The webinar is open to everyone interested, including representatives from industry, government , the third sector, researchers and students. 🎓🏛️🏭
Turun yliopisto - University of Turku will moderate the event, and the language is English. 🎙️
Further info here: https://biocityturku.fi/events/aboa-tech-talks-sustainable-and-smart-materials/📢 Ny möjlighet till behörighetsgivande studier för speciallärare!
Är du #lärare och vill vidareutbilda dig till #speciallärare eller #specialklasslärare på svenska? Nu öppnar Åbo Akademi antagningen till fristående behörighetsgivande speciallärarstudier 2025! 🏫✏️📚
34 studerande antas till utbildningen som riktar sig till dig som är behörig klasslärare, ämneslärare, yrkeslärare eller lärare inom småbarnspedagogik. 📅 📍 Mer info hittar du här:
https://www.abo.fi/nyheter/nu-finns-ny-mojlighet-till-behorighetsgivande-studier-for-speciallarare/#välkommenhemtillmig
Här får ni ta en titt hemma hos mig!🏠
Jag flyttade in i min lägenhet i början av augusti 2020, alltså har jag bott här hela min studietid. Lägenheten är en tvåa i ett gammalt trähus från 1890-talet💛 (huset har alltså fått stå kvar trots några krig och bomber som släppts på gatan brevid)
Att bo i ett trähus har sin charm. Jag är själv intresserad av historia och tycker om att blanda nytt och gammalt i inredningen. I köket har det lämnats en öppen vägg, där man kan se stockarna av huset och i majoriteten av lägenheten har det ursprungliga trägolvet bevarats. I vardagsrummet finns en öppen spis som jag använt några gånger under vintrarna. I det renoverade badrummet finns en bastu och jag har även lyxen att ha en egen trappuppgång. Trähus brukar ha höga fönster, vilket ger ett fint ljusinsläpp☀️
Som sagt gillar jag att blanda gammalt och nytt. Många av möblera hemma hos mig är köpta på loppis och vissa är byggda av min farfar. Jag har haft idéerna och ritningarna och faffa har byggt. Bland annat har han byggt vardagsrumsbordet och sänggaveln (stommen är min gamla innerdörr). De är mina absoluta favoritmöbler. Jag har även själv målat om vissa begagnade möbler🎨🔨
I ett trähus kan de vara lyhört, mig har det inte stört så mycket, eftersom det har kännts tryggt när man bott ensam. På sommaren kan de bli väldigt varmt, att skaffa en ac är nog nästa investering🥵😂
Tack för titten👋🏼
/CillaUtbildningsprogrammet i slöjdvetenskap ger dig kunskap att bearbeta en stor bredd av slöjdmaterial samt formge och tillverka unika slöjdprodukter för olika ändamål.
Det ämnesteknologiska innehållet sträcker sig från bland annat tyger och garn till 3D-printning och laserskärning till trä och metall.
🌟 Du som studerar slöjdvetenskap får även ett ekologiskt tänkande och kan bidra till en hållbar utveckling i samhället. Allt skapande med händerna ger dig även ökad livskvalitet och välmående.
🌟 Nedan får ni läsa om Johns tankar kring utbildningsprogrammet!
💜Vad är det bästa med att studera slöjdvetenskap?
Bästa med slöjdvetenskap enligt mig är friheten i projekten vi gör och att man får vara kreativ. Även om jag kan en hel del, lär jag mig mycket nytt hela tiden.
💜 Varför valde du att studera slöjdvetenskap?
Jag hade inte så stor skillnad vad jag skulle börja studera. Jag visste iallafall att jag ville göra något praktiskt samtidigt som man har med människor att göra så slöjdvetenskap passade perfekt.
💜 Vad vill du jobba med i framtiden?
Ingen aning vad jag vill jobba med när jag blir färdig med mina studier men när jag är äldre kommer jag troligen vara slöjdlärare eller yrkeslärare.
💜 Vem rekommenderar du utbildningen till?
Skulle rekommendera slöjdvetenskaper till nästan vem som helst men ifall du vill göra något praktiskt samtidigt som du får pedagogiska studier är det de ända rätta.💡Utbildningsprogrammet i farmaci ger dig en bred förståelse i hur läkemedel utvecklas, tillverkas och används, och hur de påverkar oss. Du får djupa insikter i intressanta frågor såsom läkemedels egenskaper, verkningsmekanismer och effekter.
💡Under studierna bygger du upp en yrkesidentitet som farmaceut. Du får även en sex månaders lång praktikperiod där du stärker dina kunskaper när du knyter ihop huvudämnets teori med det praktiska arbetet.🩺💊🥼
💡Här får ni läsa om Jamina Käld och Erika von Buxhoeveden som studerar farmaci.
📖Varför valde du att studera farmaci?
Jag valde att studera farmaci eftersom jag alltid har varit intresserad av naturvetenskaper, samt hur man med läkemedel kan hjälpa människor.
/Jamina
📖Vad är det bästa med din ämnesförening?
Ex Tempore är en ganska liten förening men det gör vår gemenskap ännu bättre.
/Jamina
📖Vilka har varit de bästa kurserna enligt dig?
Mina favoritkurser har varit farmakologi och läkemedelsframställning.
/Erika
📖Vad är det bästa med att studera i Åbo?
Det bästa med Åbo är nog att det är en studiestad och man träffar och lär känna massor nya människor från olika ställen.
/Erika
Ansökningstiden börjar den 11.3.2025 kl 08:00 och stänger 25.3.2025 kl. 15:00. Mer information om utbildningsprogrammet hittar du på Åbo Akademis hemsida. ✨
#aboakademi #gemensamansökan2025 #åakärlek #farmaciVi gratulerar Bertille Mohring som vunnit Oikos Finlands Doktorspris 2024! 🏆 Utmärkelsen tilldelas årligen den bästa doktorsavhandlingen i ekologi och evolutionsbiologi i Finland. 👏
Mohring, som tog sin doktorsexamen från Åbo Akademi i februari 2024, imponerade med avhandlingen “Breeding during a Predation Regime Shift: Behavioural and Physiological Responses of Female Common Eiders Facing the Recovery of Their Native Predator”.
Avhandlingen handlar om hur ejderhonor 🦆 anpassar sitt beteende och sin fysiologi för att hantera den ökande risken från havsörnar, vilket ger värdefulla insikter i hur djur reagerar på förändrade hot. Mohrings huvudsakliga handledare var Markus Öst, äldre universitetslektor i miljöbiologi vid Åbo Akademi.
Läs avhandlingen i sin helhet! 👉https://www.doria.fi/handle/10024/188223Prenumererar du på Meddelanden från Åbo Akademi, Åbo Akademis populärvetenskapliga tidskrift? 🚀 I så fall kan du nu hitta det senaste numret i din postlåda! 📬 Ett extra fint nummer, om vi får säga det själva!
I det här numret kan du bland annat läsa hur det går till när försvaret övar genom krigsspel 🪖🎮, ta del av ett samtal med årets alumn och Fiskarskoncernens vd Nathalie Ahlström ✂️, samt få insikter om hur allt – bokstavligen – tar slut 💥☄️ (det är inte vackert)!
Läs hela marsnumret (pdf) här! 👉 abo.fi/wp-content/uploads/2025/03/mfaa_1-25.pdf
Det här är också det sista numret av MfÅA, då tidningen nu upphör. I framtiden kan du ta del av våra populärvetenskapliga artiklar digitalt på vår nyhetssida! 👉 abo.fi/aktuellt#throwbackthursday
Anton Pajoslahti, Ekonomie Magister
Hösten 2015 flyttade jag från Vasa till Åbo för att bli lärare i historia och samhällskunskap. Studielivet drog med en direkt, och redan från dag ett trivdes jag otroligt bra vid Åbo Akademi! Under mina första studieår hann jag vara aktiv i studielivet bland annat som skådespelare i akademiska spexet och som styrelsemedlem i både Historikerföreningen Kleio och Österbottniska nationen. Det enda som inte riktigt var på sin plats var själva studierna.
Men hösten 2016 hände det; som en del av kurserna man måste gå för att få bli lärare i samhällskunskap gick jag grundkurserna i mikro- och makroekonomi. Det var kärlek vid första ögonkastet! På våren sökte jag in till Handelshögskolan vid Åbo Akademi och de kommande åren hade jag 3 saker jag älskade och som styrde mitt liv framåt: nationalekonomi, beer pong och sushibuffé.
Om jag varit aktiv i studielivet tidigare, så var det ändå ingenting gentemot det som komma skulle. Under åren som aktiv i Merkantila klubben upplever jag att jag hann göra allting man kan tänka sig och njuta så mycket som möjligt. När jag slutligen i januari 2023 flyttade bort från Åbo upplevde jag då att det inte var en dag för tidigt, men samtidigt skulle jag inte byta bort en endaste sekund av det liv jag fick leva vid Åbo Akademi.
Men hur gick det då med studierna, och vad blev jag slutligen? Jag tror jag har slagit rekord i antal huvudämnesbyten och ber om ursäkt för det till studiehandledare och lärare. Om jag räknat rätt hann jag byta huvudämne 5 gånger, dock var 4 av dessa byten att jag hoppade av och an mellan natikka och redovisning utan att själv ens riktigt veta vad jag höll på med då matematiken i natikkans magisterskede blev oöverkomlig för min del. Men slutligen utexaminerades jag som ekonomie magister i redovisning våren 2024 efter att jag i 1,5 år skrivit gradu vid sidan om jobbet.
Fortsättning i kommentaterna ⬇️Utbildningsprogrammet för logopedi ger dig kunskapen att kunna diagnostisera och behandla tal-, språk- och röststörningar. De kan jobba med barn och vuxna som har exempelvis stamning, afasi, dyslexi eller röstproblem. Som talterapeut kan du jobba både med barn och vuxna på sjukhus, hälsocentraler, specialskolor och inom barndagvården.
Till nästa får ni höra svaren på några frågor av Elin Nylund och Wilma Holmberg som studerar logopedi. 📖📝🗣️
🗒️Varför valde du att studera ditt utbildningsprogram?
Jag hade absolut ingen aning om vart jag skulle söka efter gymnasiet. Jag har alltid varit intresserad av psykologi, medicin och hälsokunskap, och visste att jag i framtiden vill ha ett människonära jobb. Jag hade aldrig hört om logopedi när jag första gången läste om ämnet på ÅAs hemsidor, men jag insåg snabbt att det kombinerar alla ämnen som intresserar mig. Dessutom är talterapeut ett väldigt människonära jobb där man kan arbeta med människor i alla åldersgrupper. När jag blev antagen var jag fortfarande lite osäker på vad logopedi verkligen handlar om, men nu två år in inser jag att jag inte kunde valt ett bättre utbildningsprogram!
//Elin
🗒️Hur är Åbo som studieort?
Studentlivet i Åbo är aktivt och mångsidigt. Tack vare de många studentföreningarna finns det alltid något att engagera sig i, oavsett om det handlar om sitzar, idrott eller kulturella evenemang. Traditioner, såsom gulisintagningen och halarkulturen, spelar en stor roll i studentlivet, vilket skapar en stark gemenskap mellan studeranden. Dessutom är Åbo en studentvänlig stad där det är lätt att ta sig runt – avstånden är korta och kollektivtrafiken är smidig. Campus är kompakt och det är lätt att ta sig från en byggnad till en annan. På campus finns dessutom ett flertal olika lunchställen som erbjuder goda måltider till relativt låga priser.
//Wilma
Ansökningstiden börjar den 11.3.2025 kl. 8:00 och stänger 25.3.2025 kl. 15:00. Mer information om utbildningsprogrammet hittar du på Åbo Akademis hemsida!🤩
#åakärlek #åboakademi #gemensamansökan2025 #logopediVåren kikade äntligen fram i Åbo under några dagar 🌸☀️
Det gråa vädret under det senaste har verkligen påverkat min energinivå, och motivationen för bland annat studier har varit rätt låg. Förra veckans soliga dagar var väldigt välbehövliga och gav mig lite mera hopp om att vi småningom närmar oss ljusare tider ⭐️ Finns få saker som slår Åbo under senvåren och sommaren 💐
Hann också testa på den trendande Biscoff Croissanten som iallafall mina sociala medier kryllats av 😅 Rekommenderar att testa den! 👌🏻
Hoppas ni också hann njuta lite av det fina vädret! 💖
/MariaHar du också gripits av bastufeber efter KAJ:s seger i Melodifestivalen? 🧖♂️💦
Blanka Henriksson, äldre universitetslektor i kulturanalys vid Åbo Akademi bloggar om vad konsekvenserna kan bli för förståelsen mellan svenskspråkiga i Finland och Sverige! 🇫🇮🇸🇪
Läs här! 👉 https://blogs.abo.fi/etnologi/2025/03/09/brobyggande-bastulat/
Foto: "Melodifestivalen 2025 deltävling 4 Malmö artistpresentation KAJ" av Lars Lundqvist, licensierad under CC BY-SA 4.0. Licensen hittas här: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/God kväll!✨
Min dag började med en tentamen i kursen ”Flerdimensionell analys, del I”. Jag tycker alltid det är så skönt då man har fått en tentamen överstökad, så mycket nervositet som släpper!😅
Dock är det i mitt fall bara dags att börja studera inför nästa, eftersom jag på fredag har en annan tentamen i kursen ”Organisk kemi”. 🧪
För att orka i intensivare perioder tycker jag att det är viktigt att ta pauser och tänka på/göra något annat i mellan åt. En av mina metoder för stresshantering är träning, så idag blev det en löptur!🏃♀️
Stort lycka till, till alla andra med många tentor, uppgifter och intensiva dagar på kommande!🥰
//Felicia🌿🔬 Ny forskning vid Åbo Akademi och Aalto-universitetet visar att lignin-kolhydratkomplex i trä har stor potential som framtida #bioraffinaderiprodukt! 💡🌱
Med hjälp av #AI och maskininlärning kan utvecklingen av flexibla bioraffinaderikoncept nu gå ännu snabbare. 🚀♻️
Fantastiskt, Chunlin Xu och teamet bakom!
https://www.abo.fi/nyheter/maskininlarning-banar-vag-for-framtidens-flexibla-bioraffinaderier/#välkommenhemtillmig
Hej och välkomna hem till mig! 🙋♀️
Jag tänkte börja med en bild på norrsken. Bilden är tagen från min rosafärgade franska balkong – den perfekta platsen för att fånga magiska bilder. 📸 Utsikten från vardagsrumsfönstren är något jag verkligen är glad över! 🌌
Jag har bott i samma lägenhet i Vasa hela min studietid, och jag trivs verkligen här. Lägenheten ligger nära campus, butiker och centrum, vilket jag verkligen har uppskattat. 💛
Snart är det dags för nya äventyr, men ännu en tid får jag njuta av min studielägenhet. 🌸
💛 Top 3 i min lägenhet 💛
Bild 1: Köket 🍴 – Köket är en av mina favoritplatser i lägenheten. Det är inte bara en plats för att laga mat, utan också en plats för att skapa minnen och njuta av middagar tillsammans med nära och kära.
Bild 2: Inredningsdetaljer 🎀 – Jag inspireras av pastellfärger och olika material i inredningen. Här finns både loppisfynd och gåvor, som alla har sin egen lilla historia att berätta.
Bild 3: Tavlan med dialektord ✨️ – Den här tavlan med väst nyländska dialektord är en fröjd för både ögat och örat.
Tack för att ni tittade in! 💛
/Tia🌷I dag 8 mars är det internationella kvinnodagen. I dag uppmärksammar vi de framsteg som gjorts inom jämställdheten men även de utmaningar som finns kvar.
👩🏼🎓Den internationella kvinnodagen kommer ifrån kampen om jämställdhet. År 1910 beslöt Socialistinternationalen på en möte i Köpenhamn att fira kvinnodagen, med avsikt att främja kvinnorörelsen och kvinnlig rösträtt.
💡Sofia Lundell som är genusvetenskapsstuderande berättar vad internationella kvinnodagen betyder för henne:
Kvinnodagen har en stor betydelse för mig. Jag har tagit kvinnodagen förgivet förut. Men jag anser att det är otroligt viktigt att komma ihåg idag hur vi kommit till denna punkt att man kan ta det förgivet. Därför ska vi fortsätta tillsammans att stå för våra och andras rättigheter och fira alla kvinnor runt oss tills vi alla är jämställda.
💡Nina Nyman som är doktorand i genusvetenskap vid Åbo Akademi berättar om betydelsen av kvinnodagen i sin artikel ” Grattis på kvinnodagen- eller?” (8.3.2022)
”Förändringen från socialistisk kampdag till kommersiell blomsterdag är väldigt stor och där emellan ryms många olika praktiker. Kvinnodagen har definitivt kvar sin funktion som kampdag för många och internationellt sett är det en viktig dag för feminister. Även om rösträttsfrågan till största delen är löst finns det många andra orättvisor som feminister uppmärksamma under kvinnodagen. I vissa länder är demonstrationer på kvinnodagen en självklarhet, och på många andra håll firas den genom att ordna till exempel seminarier eller fester.”
På bilden ser vi Sofia Lundell.
/FilippaIdag har vi haft glädjen att ha över 1300 studerande från andra stadiet på besök på campus i Åbo för att delta i #UniYH! ❤️ Deltagarna kommer från gymnasier runt om hela Svenskfinland. Det erbjöds späckat program med presentationer, demonstrationer, inspirationsföreläsningar, workshopar och rundvandring! Ett stort tack till alla som kom och hoppas att vi snart ses igen! #åakärlek
Glad morsdag! 🌹
Pernilla Bagge är studerande och nybliven mamma. Läs Pernillas tankar och känslor kring att vara mamma och studerande:
Idag firar jag min allra första morsdag – en overklig men så otroligt fin känsla. Just nu sitter jag här med min 6,5 månader gamla dotter i famnen och känner mig tacksam, trött och lycklig på samma gång.
Att vara mamma och samtidigt studera är verkligen inte alltid enkelt – men det är möjligt. Det kräver pusslande, tålamod och framför allt förståelse från omgivningen. Vi är dessutom två studerande föräldrar här hemma, min fästman studerar också. Vardagen kräver mycket samarbete och planering – men vi gör denna fina resa tillsammans.
Jag är tacksam för den flexibilitet jag fått från ÅA – lärarna, handledarna och personalen har visat förståelse. Möjligheten att studera på distans har också varit helt avgörande för att få vardagen att gå ihop. 🎓💻
Jag är också otroligt tacksam för både far- och morföräldrar som finns här för oss - deras hjälp är ovärderlig. 💗
Till andra studerande föräldrar där ute: ta det i er egen takt och lyssna på er ork. Ta hand om er. Allt har sin tid.
Idag firar jag både mamman i mig och alla ni fantastiska mammor där ute- oavsett hur er mammaroll ser ut.🌸🫶🏼Hejsan! 👋 Hoppas att ni har haft en fin vecka🌸
Jag har några kurser kvar som börjar lida mot sitt slut! Den här helgen är min mamma här på besök så vi har firat morsdag lite i förväg, vi åt på en nyöppnad restaurang och fixade god frukost imorse.🥂
Vi har promenerat kring Aura å nu när det är så mycket som börjar blomma.🌷
/FilippaTjänsten Opin.fi är nu öppen!
Opin.fi gör det lättare att hitta de finländska högskolornas öppna studieutbud, alltså kurser som vem som helst kan avlägga. I vår deltar redan 29 högskolor och fler är på väg med. Du hittar Åbo Akademi i tjänsten redan nu med Öppna universitetskurser som inleds i höst.
Bekanta dig gärna med tjänsten och utbudet. Du kan söka med fritextsökning, eller enligt olika teman. I sökkriterierna kan du också välja om du vill att undervisningsspråket ska vara svenska, finska eller engelska, eller om kursen kan avläggas i egen takt eller om den går dag- eller kvällstid, och så vidare.
Det finns redan nu ett brett urval – låt dig inspireras och välj det just du vill lära dig. Kolla tjänsten på: www.opin.fi/sv
#opinfi #KontinuerligtLärande