Förlusten av biodiversitet och klimatförändringen påverkar livet i våra havsområden. Mänskliga verksamheter så som fiske, vattenbruk, trafik och havsbaserad energiproduktion ökar kontinuerligt och organismerna i havet blir allt mera trängda. För att vi skall kunna observera förändringar i havsmiljön och sköta om och skydda viktiga miljöer och arter, är det nödvändigt att känna till hur havet ser ut under ytan och var de värdefullaste och mest produktiva områdena finns.
För att systematiskt undersöka havsmiljön görs omfattande fältkarteringar genom dykning och med hjälp av undervattensvideokamera. På basis av karteringsdata och rumslig modellering uppgörs utbredningskartor för olika arter och habitat. Den omgivande miljön, dvs vattnets kvalitet (näringsämnen, salthalt och grumlighet) samt exponering påverkar i hög grad naturen i våra havsområden. Därför undersöker vi också effekterna av eutrofierningen på algsamhällena på grunda hård- och mjukbottnar.
Vi kommunicerar aktivt kring våra forskningsresultat med miljömyndigheterna. På Åland planerar vi i nära samarbete med landskapsregeringen att konkret förbättra och förstora det marina skyddsområdesnätverket. En välmående havsnatur med bibehållna naturvärden är en förutsättning för att vi skall kunna nyttja alla de varor och tjänster som havet erbjuder oss.
Forskargrupp och samarbetspartners:
Universitetsforskare Doc Sonja Salovius-Laurén
Projektforskare Doc Tiina Salo
Projektforskare FD Roxana Preston
Projektforskare FD Irma Puttonen
Doktorand Henna Raitanen
Doktorand Jean-Francois Blanc
Doktorand Floriaan Eveleens Maarse
Forskningsassistent FM Karl Weckström
Övriga samarbetspartners: FD Henna Rinne, Doc Martin Snickars, Doc Marie Nordström, Doc Anna Törnroos-Remes
VELMU- konsortium
Tjänstemän ansvariga för marin förvaltning på Åland och i Finland
Projekt: