3.12.2024
Åbo Akademin kauppakorkeakoulu tarjoaa pienet osaamiskokonaisuudet jatkuvan oppimisen tueksi
Nykypäivän työmarkkinoiden nopeassa muutoksessa pienet osaamiskokonaisuudet tarjoavat joustavan tavan hankkia uutta, ajanmukaista osaamista. Åbo Akademin kauppakorkeakoulu tarjoaa liiketoiminnan kehittämisen pieniä osaamiskokonaisuuksia ja uuden The Business of Human Rights -kurssisarjan.
Pieni osaamiskokonaisuus (engl. microcredential) tarkoittaa opintosuoritusta lyhyestä koulutuksesta, jolla todistetaan aihealueen osaaminen selkeällä ja luotettavalla arvioinnilla. Kyse on lyhyistä, erillisistä koulutuksista, joilla voidaan osoittaa tietyn alan erityistaitoja ja osaamista.
Korkeakoulujen, yliopistojen ja muiden julkisten ja yksityisten koulutustarjoajien toteuttamien pienten osaamiskokonaisuuksien tarkoituksena on antaa opiskelijoille ja ammattilaisille mahdollisuus hankkia työmarkkinoilla haluttuja taitoja nopeasti ja joustavasti. Ne tarjoavat käytännönläheisen tavan kehittää ammattitaitoa kokoaikatyön ohessa.
Vuonna 2022 EU antoi suosituksen eurooppalaisesta lähestymistavasta pieniin osaamiskokonaisuuksiin.
– Työelämässä oleville ihmisille tulee usein tarvetta päivittää tietojaan ja taitojaan pysyäkseen kehityksen mukana. Haluamme tarjota lyhyitä oppimiskokonaisuuksia, jotka antavat sekä työkaluja että inspiraatiota ja jotka lisäksi perustuvat uusimpaan tutkimukseen, kertoo Åbo Akademin kauppakorkeakoulun liiketalouden professori Anna-Greta Nyström.
Pieniä osaamiskokonaisuuksia voidaan myös räätälöidä yliopiston kumppaneiden koulutustarpeiden mukaan.
Pilottihankkeen kokemukset myönteisiä
Åbo Akademin kauppakorkeakoulu toteutti vuosina 2022–2024 pilottihankkeen, jossa tutkittiin pienten osaamiskokonaisuuksien jäsentymistä ja yhdistämistä muodolliseen yliopistokoulutukseen. Pilottihankkeen aikana tarjottiin 1–2 opintopisteen laajuisia yrittäjyyden ja liiketoiminnan kehittämisen kursseja sekä uuden The Business of Human Rights -teeman alaisia kursseja, jotka toteutettiin yhteistyössä Åbo Akademin kansainvälisen oikeuden oppiaineen kanssa.
– The Business of Human Rights käsittelee tapoja, joilla yritykset voivat edistää ihmisoikeuksia toiminnassaan. Kursseilla käydään läpi yritysten, valtion ja yksilöiden välistä vuorovaikutusta, ja ne tarjoavat ymmärryksen yritysten vastuusta, yritystoimintaa ohjailevista säännöistä ja siitä, miten ihmisoikeuksista voi tulla itsestään selvä osa liiketoimintastrategiaa, kertoo Viljam Engström, Åbo Akademin kansainvälisen oikeuden ainevastaava.
Pilottikurssit suunniteltiin käytännönläheisiksi ja työelämän tarpeita tukeviksi kokonaisuuksiksi. Hankkeeseen sisältyi myös yhteistyötä yritysten ja järjestöjen kanssa. Näin varmistettiin, että koulutukset oli räätälöity työmarkkinoiden ajankohtaisiin tarpeisiin.
– Saamamme palautteen perusteella osallistujat arvostivat erityisesti totutusta lyhyempää kestoa ja monitieteistä suuntautumista. Muodollisen yliopistokoulutuksen kurssien laajuus on viisi opintopistettä, mikä tarkoittaa noin 130 tunnin työpanosta. Pieniin osaamiskokonaisuuksiin aikaa kuluu vähemmän. Monitieteisyys on yksi opintokokonaisuuden suurista vahvuuksista, sillä se antaa uusia näkökulmia ja oivalluksia siihen, miten eri tavoilla teemaa voidaan lähestyä, Viljam Engström sanoo.
Kurssit nyt avoimia
Åbo Akademin pienet osaamiskokonaisuudet ovat avoimia kaikille alasta, iästä, aiemmasta kokemuksesta tai opintosuunnasta riippumatta. Kurssit löytyvät digitaalisesti osoitteesta DigiCampus.fi. Kurssit voi suorittaa verkon välityksellä, mutta osallistujille tarjotaan mahdollisuus osallistua myös kampuksella järjestettäviin tapahtumiin, kuten vierailuluentoihin, työpajoihin ja seminaareihin.
Liiketoiminnan kehittämisen pienet osaamiskokonaisuudet ovat olleet saatavilla syksystä 2024 lähtien, ja The Business of Human Rights -teeman kurssit tulevat tarjolle tammikuussa 2025. Kurssit ovat englanninkielisiä.