Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Forum Marinumin uusi näyttely tarkastelee ihmisen suhdetta mereen taiteen ja tieteen dialogin avulla

Kaikki elämä maapallolla on riippuvaista merestä. Meren ekosysteemit tuottavat happea, säätelevät ilmastoa, kierrättävät ravinteita ja antavat meille ruokaa. Meri tarjoaa meille myös monia muita hyötyjä, jotka ovat yhtä merkityksellisiä mutta vaikeammin mitattavia. Meri on elämysten, inspiraation ja virkistyksen lähde.

Turun Forum Marinumissa esillä olevassa Relations with the Sea -nimisessä näyttelyssä sisällöstä vastanneet Åbo Akademin tutkija, meribiologi Anna Törnroos-Remes ja turkulainen luontovalokuvaaja Niclas Rantala tarkastelevat ihmisen suhdetta mereen.

Näyttelyssä taide ja tiede keskustelevat keskenään. Rantalan dokumentaariset valokuvat havainnollistavat ihmisen ja meren nykysuhdetta monesta eri näkökulmasta. Useimmissa kuvissa keskiössä on eläinmaailma, ei ihminen. Tiede ja taide nivoutuvat yhteen valokuvissa, jotka tuovat esiin erilaisten suhteiden merkityksen meribiologian tutkimuksessa ja merenhoidossa.

Näyttelyvieraat voivat pohtia henkilökohtaisia suhteitaan mereen muistojen, tunteiden ja mielleyhtymien kautta.

Kalaretki Nötössä Saaristomerellä.
Kalaretki Nötössä Saaristomerellä. Kuva: Niclas Rantala

Valokuvien aiheet ovat Turunmaan ja Länsi-Uudenmaan saaristoista, mutta teema on yleisinhimillinen ja maailmanlaajuinen.

– Meren pitkäjänteinen ja kestävä hoito edellyttää sen erilaisten ekosysteemipalveluiden laaja-alaista tuntemusta. Meren ekosysteemipalvelut voivat olla tuotannollisia ja liittyä esimerkiksi kalastukseen, mutta ne voivat olla myös mahdollistaa kulttuurin kuten virkistyksen ja kulttuuriperinnön. Kulttuurisista ekosysteemipalveluista on olemassa melko vähän tutkimusta, ja onkin ollut erittäin kiinnostavaa tuoda niitä esiin näyttelyssä, kertoo Anna Törnroos-Remes.

– Ajatellaan jotain näennäisen yksinkertaista asiaa kuten veneretkeä tai kalastusreissua tai voissa paistettuja ahvenia kesäisenä päivänä. Juuri tällaisten arkisten mutta kuitenkin kulttuurisesti merkityksellisten asioiden kautta ihminen ja meri punoutuvat yhteen. Kun pidämme huolta suhteistamme mereen, voimme toimia paremmin meren suojelun puolesta, Törnroos-Remes toteaa.

Näyttelyyn voi tutustua Forum Marinumissa (Linnankatu 72, Turku) 11.2.–16.5.2021. Avajaispäivänä 11.2. museo ottaa käyttöön museovierailun ennakkovarausjärjestelmän, jonka tarkoitus on sujuvoittaa turvallisen vierailuajankohdan ennakointia koronarajoitusten keskellä.

Projektia rahoittavat Åbo Akademin Meri-tutkimusprofiili ja Svenska kulturfonden.

Åbo Akademi on perinteikäs toimija Itämeren tutkimuksen piirissä. Meri-tutkimusprofiili on yksi Åbo Akademin tutkimuksen painopistealueista. Tavoitteena on etsiä ratkaisuja, jotka mahdollistavat modernin yhteiskunnan ja meren kestävän rinnakkainelon.

Mitä ajatuksia näyttely herättää sinussa? Haluatko osallistua näyttelyn teemaa koskevaan Åbo Akademin tutkimukseen ja edistää sitä konkreettisesti? Lue lisää Relations with the Sea -projektista.

Lue lisää Meri-tutkimusprofiilista.

Lisätietoja:

Anna Törnroos-Remes, tutkijatohtori, Meri-tutkimusprofiili, Åbo Akademi
+358 46 920 1610
anna.m.tornroos@abo.fi

Niclas Rantala, luontokuvaaja
+358 40 586 3077
info@niclasrantala.com

Mediakuva: Kalaretki Nötössä Saaristomerellä. Kuva: Niclas Rantala.

Klikkaa tästä avataksesi näyttelyjulisteen (pdf).