Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös bioaktiivisesta lasista

Polina Sinitsyna

M.Sc. (Tech.) Polina Sinitsynan väitöskirja kemiantekniikan (epäorgaanisen kemian) alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on In Vitro Dissolution of Bioactive Glasses with the Focus on S53P4-Derived Products.

Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 25. lokakuuta 2024 klo. 13 osoitteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Dušan Galusek, Alexander Dubček University of Trenčín, Slovakia ja kustoksena professori Leena Hupa, Åbo Akademi.

Yhteenveto

Lasimateriaaleja on käytetty tuhansia vuosia useissa eri muodoissa ja sovelluksissa: ikkunoissa, hehkulampuissa, elektroniikassa, optisissa kuiduissa jne. Lasia käytetään myös lääketieteelisissä sovelluksissa implantteina. Bioaktiivinen lasi on kiteetön materiaali, joka pystyy sitoutumaan luuhun. Samalla se vähitellen liukenee ja edesauttaa kudosten kasvua. Bioaktiivisten lasien haittana on niiden hauraus ja taipumus kiteytyä lämpökäsittelyn aikana, kun niitä muokataan haluttuun tuotteen muotoon. Silikaattipohjainen bioaktiivinen lasi S53P4 on hyväksytty kliiniseen käyttöön sekä Euroopassa että Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston toimesta ja se on kaupallisesti saatavilla nimellä BonAlive® luun regeneraatioteknologiaa varten. Tämä koostumus on kuitenkin taipuvainen kiteytymään. Tässä väitöskirjassa tutkittiin S53P4-rakeiden, mikrosfäärien ja huokoisten tukirakenteiden ominaisuuksia. Suurin osa in vitro -liukenemiskokeista suoritettiin dynaamisissa kokeissa simuloidulla kudosnesteellä, joka matkii solunulkoisen nesteen olosuhteita. Bioaktiivisten lasien ionien liukenemista, niiden lämpöominaisuuksia ja in vitro bioaktiivisuutta analysoitiin erilaisilla kokeellisilla menetelmillä. Tämän työn havainnot auttavat kehittämään uusia S53P4-pohjaisia kuumatyöstettyjä tuotteita, jotka ovat lujempia, liukenevat kontrolloidusti ja joilla on toivottu bioaktiivisuus tulevia kliinisiä sovelluksia varten.

Polina Sinitsyna on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 040 777 0303 ja sähköpostitse osoitteesta polina.sinitsyna@abo.fi.

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.