Kirjoita tähän hakemasi!

Mediatiedote

Mediatiedote

Tohtorinväitös luottamuksesta pakolaisten ja byrokraattien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja Ruotsissa

Liselott Sundbäck Kuva: Åbo Akademin säätiö / Valokuvaaja: Linus Lindholm.

VTM Liselott Sundbäckin väitöskirja sosiaalipolitiikan alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin kasvatustieteiden ja hyvinvointialojen tiedekunnassa.

Väitöskirjan otsikkona on Unfolding trust in institutional encounters between forced migrants and street-level bureaucrats in Finland and Sweden.

Väitöstilaisuus järjestetään torstaina 19. joulukuuta 2024, klo. 13 osoitteessa auditorio Bruhn, Academill, Rantakatu 2, Vaasa. Väitöstilaisuutta voi seurata etänä. Vastaväittäjänä toimii professori Kati Turtiainen, Jyväskylän yliopisto ja kustoksena dosentti Camilla Nordberg, Åbo Akademi.

Yhteenveto

Väitöskirja tarkastelee viranomaiskohtaamisia luottamuksen näkökulmasta, keskittyen pakkomuuttotaustaisten henkilöiden ja katutason byrokraattien välisiin kohtaamisiin Suomen ja Ruotsin hyvinvointivaltioissa. Pakkomuuttotaustaisilla henkilöillä tarkoitetaan Suomeen tai Ruotsiin paenneita henkilöitä, mukaan lukien turvapaikanhakijat, entiset turvapaikanhakijat ja kiintiöpakolaiset. Katutason byrokraatit viittaavat ammattilaisiin, jotka työskentelevät viranomaispalveluissa suorassa asiakaskontaktissa. Viranomaiskohtaamiset ovat keskeinen osa pakkomuuttajien arkea, sillä näissä kohtaamisissa neuvotellaan oleskeluluvista, palveluista ja etuuksista.

Empiirinen tutkimusaineisto on kerätty kvalitatiivisilla tutkimusmenetelmillä, sisältäen 27 haastattelua pakkomuuttotaustaisten palvelunkäyttäjien ja 24 haastattelua sosiaali- ja työllisyyspalveluiden katutason byrokraattien kanssa. Väitöskirja koostuu neljästä tieteellisestä artikkelista. Tutkimus tarjoaa uusia näkökulmia luottamuksen, pakkomuuton ja katutason byrokratian tutkimuksen risteyksiin.

Tulokset osoittavat, että pakkomuuttotaustaisten henkilöiden luottamus muotoutuu viranomaiskohtaamisissa sekä positiivisesti että negatiivisesti. Luottamuksen muotoutumiseen vaikuttavat sekä hallinnolliset tekijät (kuten kokemukset prosessuaalisesta oikeudenmukaisuudesta, osallisuudesta ja tiedonsaannista) että emotionaaliset tekijät (kuten empaattisen kohtelun ja ystävällisyyden kokemukset). Lisäksi väitöskirjassa korostetaan luottamuksen epistemisiä ulottuvuuksia eli sitä, miten asiakkaat kohdataan tiedon tuottajina.

Toiseksi se paljastaa, miten erilaiset ajan ja ajallisuuden käsitykset sekä uusliberaalin hyvinvointivaltion nopea tempo ovat keskeisiä katutason byrokraattien luottamukseen liittyvässä merkityksenantoprosessissa. Kolmanneksi analyysissä ehdotetaan typologiaa, jonka avulla voidaan ymmärtää, miten katutason byrokraatit positioivat itsensä luottamukseen liittyvässä merkityksenantoprosessissa. Lisäksi käsitellään luottamuksen negatiivisia puolia sekä tuodaan esiin, miten luottamus muotoutuu välikäsien, kuten tulkkien, kautta.

Väitöskirjassa ehdotetaan käsitettä katutasoluottamus lisäämään luottamuksen käsitteellistä ymmärrystä tässä kontekstissa. Lisäksi esitetään analyyttinen viitekehys katutasoluottamuksen käsitteen ymmärtämiseksi. Väitöskirjassa esitellään käytännön reflektointitaulukko ammattilaisten käyttöön. Tuloksia voidaan hyödyntää ammattilaisten osaamisen tukemiseen luottamuksen rakentamisessa viranomaiskohtaamisissa.

Liselott Sundbäck on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 050 535 4248 ja sähköpostitse osoitteesta liselott.sundback@abo.fi.

Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.

Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä.

 

Ohjeet tohtorinväitöstilaisuuden seuraamiseksi etänä:

Jotta voisit seurata tohtorinväitöstilaisuutta etänä, tarvitset ohjelman nimeltä Zoom tai Google Chrome -selaimen. Sinun ei tarvitse luoda Zoom-tiliä voidaksesi seurata väitöstilaisuutta. Jos asennat Zoom-sovelluksen tulee sinun napauttaa tapahtuman linkkiä (yllä) ja hyväksyä, että Zoom avaa linkin.