5.12.2024
Tohtorinväitös nuorten aikuisten elämänkatsomusten muutoksista ja pysyvyydestä
FM Karoliina Dahlin väitöskirja uskontotieteen alalta esitetään julkisesti tarkastettavaksi Åbo Akademin humanististen tieteiden, psykologian ja teologian tiedekunnassa.
Väitöskirjan otsikkona on The Same or Changed Life-views? A Faith Q-Sort Study about Continuity and Change in Finnish University Students’ Life-views.
Väitöstilaisuus järjestetään perjantaina 13. joulukuuta 2024, klo. 13 osoiteessa auditorio Argentum, Aurum, Henrikinkatu 2, Turku. Vastaväittäjänä toimii professori Paul Stenner, The Open University, Milton Keynes, Iso-Britannia ja kustoksena professori Peter Nynäs, Åbo Akademi.
Yhteenveto
Nuoruus ja aikuiseksi kasvaminen on usein muutosten aikaa, myös liittyen näkemyksiin uskonnosta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on laskenut tasaisesti ja nuoret suomalaiset eroavat kirkosta yhä useammin. Väitöskirjassa tutkitaan 20 nuoren aikuisen elämänkatsomusten muutoksia ja jatkuvuutta vuosina 2016 ja 2018 ja se pohjaa ”Young Adults and Religion in a Global Perspective” (YARG) –hankkeeseen (2015–2019), jossa tarkasteltiin nuorten aikuisten katsomuksia 12 maassa. Väitöskirjatutkimuksen osallistujat olivat 19–30-vuotiaita yliopisto-opiskelijoita eri puolilta Suomea. He osallistuivat tutkimukseen kahdesti täyttämällä molemmilla kerroilla kyselylomakkeen, lajittelemalla Faith Q-Sort:in (FQS) ja osallistumalla haastatteluun. FQS-menetelmä, jossa osallistujat lajittelivat 101 väittämää uskonnosta näkemystensä mukaisesti, paljasti sekä 2016 että 2018 kolme katsomustyyppiä: rationalistisen, uskovan ja pluralistisen. FQS:ää käytettiin ensimmäistä kertaa pitkittäistutkimuksessa ja siten, että osallistujat itse vertailivat omia lajittelujaan toisessa haastattelussa. Näin oman katsomuksen muistelemisesta tuli tärkeä osa tutkimusaineistoa. FQS-tulosten tapaan haastatteluaineisto paljasti, että moni osallistujista koki katsomuksensa pysyneen samana, vaikka he olisivatkin kahden vuoden sisällä eronneet kirkosta, liittyneet joogayhteisöihin verkossa tai pitäneet itseään etsijöinä. Nuoren elämänvaiheeseen kuuluvat muutokset ja epävarmuus olivat yleisiä osallistujien elämässä, silti ne eivät välttämättä heijastuneet suoraan heidän katsomuksiinsa. Odottamattomat ”dramaattiset” muutokset vaikuttivat katsomuksiin, tavanomaiset aikuistumiseen liittyvät muutokset eivät niinkään. Pienet, mutta merkitykselliset muutokset sekoittuivat usein jatkuvuuden kokemuksiin ja näyttäytyivät ennemmin osana samaa elämänkatsomusta kuin muutoksina. Tämä tulos korostaa tarvetta tutkia myös nuorten aikuisten kokemuksia jatkuvuudesta katsomusten osalta.
Karoliina Dahl on tavoitettavissa sähköpostitse osoitteesta karoliina.dahl@abo.fi.
Väitöskirja on luettavissa Åbo Akademin julkaisuarkistossa Doriassa.
Tästä linkistä voit ladata lehdistökuvan väittelijästä. KUVA: Sapfograf/Tinksu Wessman