Kirjoita tähän hakemasi!

Lehdistötiedote

Lehdistötiedote

TREC-tutkimusretkikunta vierailee Turussa – tule mukaan tutkimaan merta!

Miten saastunutta Paimionlahden vesi on, ja voiko vesistöissämme vielä olla tuntemattomia lajeja? Heinäkuun puolivälissä saamme sen selville, kun eurooppalainen tutkimusretkikunta TREC ja tutkimusalus Tara Ocean vierailevat ensimmäistä kertaa Turunmaan saaristossa. Tule mukaan selvittämään, miltä ilmastonmuutoksen jäljet näyttävät täällä.

Vuosina 2023–2024 toteutettavan TREC-tutkimusretken aikana kansainvälisen tutkimusjärjestön European Molecular Biology Laboratory (EMBL) tutkijat, Tara Ocean yhteistyökumppanit ja yli 150 tutkimusryhmää yli 70 laitoksesta 29:stä Euroopan maasta keräävät ja analysoivat maaperä-, sedimentti-, aerosoli- ja vesinäytteitä sekä valikoituja malliorganismeja ja ympäristötietoja Euroopan rannikoilta. Tavoitteena on paljastaa vielä havaitsematonta biodiversiteettiä ja ymmärtää ympäristömuutosten vaikutuksia ekosysteemien sisällä ja niiden välillä.

Suomessa TREC-retkikunta pysähtyy Turussa (11.–13.7.2023), missä isäntänä toimii Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian oppiaine.

– TREC-retkikunta kerää kaikkialta Euroopasta sedimenttinäytteitä, jotka toimitetaan Åbo Akademille. Täällä me herätämme mikrolevien leposoluja, jotka ovat ”nukkuneet” merenpohjassa sadan vuoden ajan. Kun solut on jälleen herätetty henkiin, voimme tutkia niitä tarkemmin laboratoriossa. Näin voimme esimerkiksi ymmärtää paremmin, mitä geenejä mikrolevät käyttävät selviytyäkseen Euroopan merialueiden lämpötilojen noususta. Yhteistyöllä paikallisten tutkijoiden ja näytteenotossa Turussa vapaaehtoisina toimivien opiskelijoiden kanssa pyrimme yhdistämään kansainvälisen osaamisen paikalliseen asiantuntemukseen, sanoo Suomen-pysäkkiä koordinoiva Åbo Akademin tutkija Conny Sjöqvist.

TREC näkyy myös kaupungilla

Osana vierailua TREC-retkikunta järjestää useita julkisia aktiviteetteja, jotka lisäävät tietoisuutta merestä ja sen ympäristöongelmista voimakkaita muutoksia kohdanneilla rannikkoalueilla, kuten Saaristomerellä. Viikolla 28 (11.–13.7.) voi esimerkiksi tutustua meren mikro-organismeihin ja tutkimusretkikunnan tutkimukseen Turun kaupunginkirjastossa vierailevan ’TREC in the City’ -tiimin avulla. Myös liikkuvaan laboratorioon pääsee tutustumaan Arkenin luona, osoitteessa Tehtaankatu 2.

Koko perheelle (noin 12-vuotiaista alkaen) tarkoitettu pelipohjainen työpaja (Nexus, vaatii ennakkoilmoittautumisen) järjestetään viikon aikana Aurumissa. Siellä voi kokeilla, miltä tuntuu tutkia meren rannikkoalueita. Torstaina järjestetään Bar Ö:ssä avoin tilaisuus ’Science on Tour’, jossa voi keskustella TREC-tutkijoiden kanssa merestä ja retkellä tehtävästä tutkimuksesta.

Lisätietoa kaikista TREC-tapahtumista löytyy Åbo Akademin verkkosivuilta ja ÅA:n tapahtumakalenterista.

Näytteenotto tapahtuu keskiviikkona 12.7. Lehdistö voi saapua paikalle klo 10.00. Osoite on Perttalantien ja Rantaniityntien risteys Kaarinassa.

Lisätietoja ja lehdistön tiedustelut Paimionlahden näytteenotosta, ota yhteyttä:

Conny Sjöqvist, Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian tutkija
Sähköposti: csjoqvis@abo.fi
Puhelin: +358405580284

TREC: Traversing the European Coastline (https://www.embl.org/about/info/trec/)