28.3.2025
Vuoden dosentti on Marina Lindell: ”Demokratiaa ei saa koskaan pitää itsestäänselvyytenä”
Turun yliopistojen dosenttiyhdistys on nimittänyt Åbo Akademin akatemiatutkija, VTT Marina Lindellin Vuoden dosentiksi 2025 hänen menestyksekkään tutkimuksensa, aktiivisen verkostoitumisensa ja merkittävien kansainvälisten julkaisujensa ansiosta. Åbo Akademin kansleri myönsi Lindellille valtiotieteen dosentin arvon vuonna 2021.
– Olen todella otettu ja iloinen saadessani tämän tunnustuksen, joka merkitsee minulle paljon. Lämmin ja nöyrä kiitos tiedekunnalleni ja dosenttiyhdistykselle siitä, että olette panneet merkille minut ja tekemäni tutkimuksen. Tuntuu siltä, että se, mitä olen tehnyt, on tärkeää ja että joku huomaa kaiken tekemäni työn ja samalla kannustaa jatkamaan työtä, Marina Lindell sanoo.

Marina Lindell on Åbo Akademin yhteiskunnallisen tutkimuksen instituutin akatemiatutkija ja kansainvälisesti arvostettu demokraattisten innovaatioiden alan tutkija. Tuoreena dosenttina hän on ollut erittäin aktiivinen ja menestynyt tutkimuksessaan.
Tällä hetkellä Lindell toimii Suomen Akatemian viisivuotisessa akatemiatutkijan tehtävässä, jossa hän tutkii demokraattisia innovaatioita, tarkemmin sanottuna puntaroivia kansalaispaneeleita. Hän on ollut mukana toteuttamassa kansalaisparlamenttia Suomessa syksyllä 2023 ja ilmastotoimia arvioivaa kansalaisraatia Ruotsissa keväällä 2024. Tänä vuonna hän jatkaa yhdessä tutkimusryhmiensä kanssa näiden kahden kansalaispaneelin tietojen analysointia.
– Tutkimuksessani analysoin ryhmäkohtaisten ja persoonakohtaisten tekijöiden vaikutuksia puntaroivaan osallistumiseen ja mielipiteenmuutokseen. Tarkastelen myös sitä, voivatko kansalaispaneelit ehkäistä ”framingia” eli sitä, miten jokin aihe tai kysymys esitetään ja kehystetään ja mikä taas vaikuttaa siihen, miten ihmiset tulkitsevat sitä ja reagoivat siihen.
Lindell johtaa myös Svenska Litteratursällskapetin rahoittamaa tutkimushanketta polarisaatiosta ruotsinkielisessä Suomessa. Hankkeessa tarkastellaan erityisesti ruotsinkielistä Suomea mutta hyödynnetään ja edistetään myös kansainvälistä tutkimusta. Tutkimuskenttä on kasvanut räjähdysmäisesti hankkeen käynnistymisen jälkeen, ja polarisaatio on nykyään yksi suosituimmista tutkimusaloista.
Lisäksi Lindell johtaa osaa Suomen Akatemian rahoittamasta STRONG-tutkimuskonsortiosta.
– STRONGissa tutkitaan, voivatko demokraattiset innovaatiot, erityisesti puntaroivat kansalaispaneelit, lisätä osallisuutta ja kansalaisten luottamusta demokraattiseen järjestelmään, sen toimielimiin, toimijoihin ja päätöksentekoon.
Marina Lindellin monitieteinen tutkimus on yhteiskunnallisesti erittäin vaikuttavaa. Suuri osa hänen tutkimuksestaan on keskittynyt ruotsinkielisen Suomen mielipiteisiin ja trendeihin, ja vuonna 2019 hän perusti suomenruotsalaisen kansalaispaneelin Barometernin, jossa on nykyään mukana 8 000 suomenruotsalaista. Paneeli on ammattimaisesti toimiva ja hyvin tärkeä surveytutkimuksen tutkimusinfrastruktuuri.
– Minulle on aina ollut tärkeää, että tutkimukseni liittyy yhteiskuntaan ja hyödyttää sitä jollain lailla. Tämänhetkisessä maailmassa myös demokratiantutkimus tuntuu tärkeältä, ja sen avulla voidaan ymmärtää mekanismeja, jotka heikentävät (tai vahvistavat) demokratiaa, esimerkiksi demokratian heikkenemistä Yhdysvalloissa. Vaikka Suomessa on vahvat instituutiot, jotka kestävät paljon painetta, meidän ei pidä koskaan pitää demokratiaa itsestäänselvyytenä tai lakata kehittämästä sitä. Tutkimukseni keskiössä ovat aina olleet kansalaiset.
Lindellillä on myös erinomaiset kansainväliset verkostot. Hän on muun muassa toiminut kolmen vuoden ajan puheenjohtajana ECPR:n Standing Group on Democratic Innovations -yhteisössä, johon kuuluu yli 600 tutkijaa eri puolilta maailmaa. Hänen julkaisuistaan löytyy kansainvälisessä yhteistyössä kirjoitettu artikkeli maailman johtavassa American Political Science Review -lehdessä.
– Tajusin nopeasti, miten tärkeää on rakentaa sekä kansainvälinen että kansallinen verkosto, ja monista kansainvälisistä kollegoista on tullut minulle läheisiä ystäviä. Siksi olen niin iloinen siitä, että tämä palkinto tuo tunnustusta myös verkostolleni. Haluankin kiittää kaikkia, jotka ovat anteliaasti jakaneet kanssani älyllisiä pohdintojaan sekä rohkaisseet ja kannustaneet minua. Minulla on niin paljon upeita kollegoja, Lindell sanoo.
Dosenttiyhdistys on palkinnut ansioituneita dosentteja Vuoden dosentti -tittelillä vuodesta 1999. Vuoden dosentti -tunnustus luovutetaan Akateemisena päivänä tiistaina 1. huhtikuuta.
Lisätietoja:
Marina Lindell, akatemiatutkija, valtiotieteen dosentti
marina.lindell@abo.fi
+358 469 216 586