Skriv här det du söker efter!

Något nytt, något tryggt – plugga på svenska i Finland

Något nytt, något tryggt – plugga på svenska i Finland

Intervju med studerande:

Linnéa pluggade statsvetenskap och tyska på ett universitet i Sverige, och under perioden mellan kandidat- och magisterstudierna konstaterade hon att hon ville ha ett litet äventyr. Grannlandet i öster, Finland, hade Linnéa aldrig tidigare besökt, och hon fick då jobba som volontär på Pohjola Nordens ungdomsförbund i Helsingfors. Hon konstaterade att hon trivdes i Finland, och valde då att slutföra sin examen i Finland på Åbo Akademi i Åbo.

Hur skiljer sig universitetsstudierna mellan Finland och Sverige?

– Här har man mera läskurser än vad jag hade i Sverige. Det är lyxigt att kunna låna kurslitteraturen på biblioteket, som t.o.m. finns på campus. I Sverige var jag van vid att behöva köpa kurslitteraturen, då det inte fanns så många exemplar att låna, säger Linnéa.

– Jag gillar att bedömningsmomenten är varierade och mer utspridda under kursen t.ex. i form av hemuppgifter, det gör att det blir mindre tentastress, berättar Svante.

Svante har en finlandssvensk mormor och kände väl till att det finns svenskspråkiga i Finland, ändå hade inte tanken att det finns svenskspråkiga universitet i Finland slagit honom. I gymnasiet hemma i Stockholm pluggade han på ett program inom information och media, och han ville gärna fortsätta inom samma område på universitetsnivå. Åbo Akademi bekantade han sig med på en mässa:

– Det var mycket som överraskade och lockade mig då jag hörde om att plugga i Finland. Bland annat boendesituationen, jag sökte bostad först efter att ha blivit antagen på våren och hade ändå tre olika alternativ på bostäder att välja mellan då jag inledde studierna på hösten. Jag gillar också den billiga studentlunchen på campus för ca tre euro varje dag.

– Lunchen är inte bara billig, den är också god och hälsosam, tillägger Linnéa.

Inom Åbo Akademi verkar över 80 studentföreningar, vilket är ganska många på närmare 6 000 studenter totalt. Linnéa är med i Akademiska spexet och i föreningen för underliga intressen:

– Vi har bl.a. haft konstvandringar på Åbos alla konstgallerier, spelkvällar och så kallade kreativa kvällar.

Svante rekommenderar ett medlemskap i Campussport:

– För ca 70 euro per år får du tillgång till fem gym i Åbo, öppna bollturer och ca hundra timmar ledd motion i veckan.

– På min studieort, Vasa, har vi ÅAU-sports som förutom egna aktiviteter erbjuder många rabatter runt om i staden, t.ex. till simhallen, säger Aina. Jag gillar att leva ett hälsosamt liv, och det känns som om Åbo Akademi är ett hälsofrämjande universitet. Den fina lilla staden Vasa vid kusten uppmuntrar verkligen till ett liv utomhus. Allt ligger nära, och man tar sig överallt antingen gåendes eller cyklandes.

Aina från Göteborg ville bli lärare. Hon hade nåtts av pratet om Finland som innehavare av ”världens bästa skola”, så hon tänkte att Finland var ett självklart val att ta sin lärarutbildning i.

– Det är ytterligare ett plus att jag i Finland får en magisterexamen i pedagogik, och min examen är behörighetsgivande även i Sverige. Studierna är praktiskt upplagda då vi har en hel övningsskola med riktiga elever att praktisera på ett fåtal kvarter från campus.

Åbo och Vasa ligger längs vid Finlands västra kust, och dit går både färjor och flyg från Sverige. Städerna är formellt tvåspråkiga, men klarar man sig på svenska?

– Vasa omges av svenskspråkig landsbygd, så i Vasa klarar man sig nog t.o.m. i butikerna på svenska, säger Aina som pluggar i Vasa.

– På campusområdet i Åbo pratar t.o.m. de finskspråkiga svenska, men utanför tar jag nog till engelska då det behövs. Min bästa vän i Finland är finskspråkig, men vi pratar engelska sinsemellan. Jag har nog snappat upp lite finska, men tänker att det räcker med grekiska, hebreiska och latin, vilket behövs för studierna, ler Simon.

Simon visste tidigt att han ville bli lärare, men det tog ett tag innan han insåg att det var inom teologin han skulle verka. Efter gymnasiet jobbade han många år bl.a. som lärare innan han sökte sig till Uppsala och pluggade till en magister i teologi vid sidan av arbetet. Efter magistern blev han uppmanad att söka in till doktorsstudier. Han var bekant med flera finlandssvenskar som också var intresserade av teologi, och de pratade varmt om Åbo Akademi. Simon tog kontakt med universitet, flyttade till Finland och började doktorera:

– Att vara doktorand är lite annat än att vara examensstuderande, man har mer självstudier. Samtidigt har vi en bra gemenskap oss doktorander emellan och även med ämnet. Vi kommer också ofta i kontakt med t.ex. olika gästforskare.

– Åbo som stad har nog varit över förväntan. Jag fick snabbt nya vänner, både inom och utanför universitet. Jag har pendlat en del till Sverige för att jobba, men jag trivs så bra i Finland så nu är jag här även över sommaren och semestern. Speciellt sommartid lever Åbo verkligen upp med Aura å som rinner genom staden och sina skärgårdsbåtar och parker.

 

Linnéa

Linnéa

Hemma från:Linköping

Pluggar: Samhällsvetenskaper i Åbo, huvudämne statsvetenskap (magisternivå)

Svante

Svante

Hemma från: Stockholm

Pluggar:Informationsteknologi i Åbo, huvudämne datateknik

Aina

Aina 

Hemma från: Göteborg

Pluggar: Klasslärare i Vasa

 

Simon

Simon

Hemma från: Sundsvall

Pluggar: Teologi i Åbo, doktorerar i gammaltestamentlig exegetik 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad 5.11.2024