Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Åbo Akademi och Bayer samarbetar för att få bukt med flaskhalsarna i läkemedels-utvecklingen

Åbo Akademi har fått drygt 195 000 euro i finansiering av Vaikuttavuussäätiö för ett projekt som ska utveckla små läkemedelspartiklar som kan leverera läkemedlet rätt i kroppen. Projektet är ett samarbete med läkemedelsföretaget Bayer.

Många nya läkemedel ser lovande ut i laboratoriet, men har ofta dålig löslighet eller når inte ut i kroppen på rätt sätt. Ett nytt gemensamt projekt mellan Åbo Akademi och Bayer kommer att använda mikrofluidikteknik för att utveckla små ytfunktionella läkemedelspartiklar i nanostorlek som kan leverera läkemedlet till rätt plats. Genom att förbättra läkemedlens löslighet och transporterbarhet blir läkemedlen effektivare och säkrare.

– Projektet, som genomförs i samarbete med läkemedelsindustrin, kommer att göra det möjligt att direkt omsätta akademiska upptäckter i kommersiell produktutveckling. Detta projekt kan därmed få en enorm inverkan på läkemedelsutvecklingen i hela världen. Jag har samarbetat med Bayer i några år nu och vi är mycket glada över att få finansieringen, säger Hongbo Zhang, professor i farmaceutiska biomaterial som leder projektet.

Åbo Akademi och Bayer Finland har sedan tidigare ett avtal om strategiskt partnerskap. Målet är att stärka det långsiktiga forskningssamarbetet mellan Bayer och Åbo Akademi och att öka arbetslivsrelevansen i utbildningarna genom en kontinuerlig dialog.

Projektet Surface functionalized core/shell drug crystal nanoparticle platform for targeted delivery finansieras inom Vaikuttavuussäätiös Tandem Industry Academia-program och är ett av sju toppforskningsprojekt som bedriver forskning i samarbete med företag. Projekten har valts ut för att de syftar till att uppnå nya genombrott med en betydande inverkan som gynnar såväl vetenskap som finländsk industri och företag.

 

Läs mera om projekten på Vaikuttavuussäätiös hemsida här (på finska):

https://www.vaikuttavuussaatio.fi/rahoitettavat-hankkeet/