Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Åbo Akademis nya strategi har lanserats

Den nya strategin för Åbo Akademi har publicerats. På webbplatsen där strategin finns att läsa listas de centrala områden vi vill förbättra de kommande åren, med särskilt ansvar för det svenska i Finland.

Strategin gäller för åren 2025–2030 och ställer ambitiösa mål inom flera grundläggande verksamhetsområden såsom forskning, utbildning, flerspråkighet och internationellt samarbete, hållbarhet och samhällsansvar.

– Styrelsen har godkänt en strategi som är lika ambitiös som målmedveten. Vi har seriösa utmaningar när det gäller hållbarheten i vår verksamhet. Med den här strategin får vi verktyg för att ta oss an utmaningarna. Styrelsen pekar ut riktningen och nu är det upp till oss i ledningen att organiserat och systematiskt arbeta för att på bred front implementera strategin säger rektor Mikael Lindfelt.

Styrelsen för Åbo Akademi har i strategin har listat nio konkreta målsättningar. Bland annat ska akademin senast 2030 ha en ekonomi som uppvisar ett klart positivt resultat, ökat andelen examina som avläggs inom utsatt studietid, ha minst två externt erkända excellensmiljöer inom forskningen och ytterligare åtta långsiktiga och strategiska partnerskap med trovärdiga partners. Fokus i det akademiska arbetet ska fortfarande ligga på bland annat frihet i tanke, tal, undervisning och forskning som fostrar till aktivt medborgarskap, bildning och kritisk tänkande.
I strategin betonas även det identitetsskapande arbetet som preciserar akademins språkpraxis, krav vid rekryteringar, utbildningsutbud och våra tolkningar av vårt ansvar för det svenska i Finland.

– Det här är akademins mest centrala styrdokument. Syftet är att stärka förutsättningarna för en livskraftig och kvalitativ utbildning och forskning långt in på 2030-talet. Detta förutsätter prioriteringar och val som syns i strategins målbild och vägval. Strategin ska fungera som styrdokument på alla nivåer i organisationen, vid all planering och utveckling av verksamheten. Att mätbart öka Akademins attraktionskraft över språkgränser bland såväl studenter, forskare och sakkunniga samt att tydligt stärka de ekonomiska förutsättningarna för utveckling av verksamheten är centrala mål, säger styrelseordförande Dag Wallgren.

Du kan bekanta dig med strategin här: Åbo Akademis strategi (abo.fi)

Mera information:
Mikael Lindfelt, rektor, Åbo Akademi
mikael.lindfelt@abo.fi
+358 505442628

Dag Wallgren, ordförande för Åbo Akademis styrelse
dag.wallgren@abo.fi