10.6.2024
Under året ordnades fyra akademifora för att uppmärksamma jubileet.
Totalt lockade tillfällena omkring 1000 åhörare.
Så skyddar vi oss mot infodemin
Emma Frans föreläste 13.4.2024 om att navigera rätt i en digital era präglad av alternativa fakta, desinformationskampanjer och informationsöverflöd. Hon kombinerar sina forskningserfarenheter med en prisbelönt förmåga att tydligt och engagerande förmedla strategier för kritisk informationshantering i den digitala tidsåldern.
Medverkande panelister var: studerande Moa Pöysti och Elina Hyöty samt professor Kim Strandberg.
Ledarskribent Anna Sourander modererar diskussionen.
Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter.
”Välbefinnande och lycka”
Följande akademiforum ordnades 4.9.2024 i Academill.
Micael Dahlen föreläste under rubriken ”Välbefinnande och lycka”.
Dahlen är författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Han kan även titulera sig världens första professor i lycka, välbefinnande och välfärd vid handelshögskolans nystartade Center for Wellbeing, Welfare and Happiness. Han har blivit framröstad till ”näringslivets populäraste föredragshållare” och i september 2021 utsågs han till tvåa i världen i den senaste globala rankingen av forskare inom sitt område i Journal of Business Research.
I Academill föreläste han om framtiden och jakten på lycka och hur vi kan få en klokare och roligare värld. Och hur är det- tror lyckoprofessorn att Finland verkligen är världens lyckligaste land?
AI revolutionerar våra liv
”Följ med biträdande professor Arno Solin på en fascinerande resa genom artificiell intelligens (AI).
I denna inspirerande introduktion får du en inblick i de banbrytande framstegen inom AI som förvandlar vår vardag. Genom engagerande exempel visar Solin hur AI har gått från att vara en forskningsdröm till att bli verktyg i vårt dagliga liv.
Missa inte den spännande paneldiskussionen där Solin får sällskap av Eleonor Hedström, direktör vid Next Business Lab, Wärtsilä; Jerker Björkqvist, professor vid Åbo Akademi och Anna Häggblom, framgångsrik företagare på AVEO. Tillsammans utforskar de AI:s möjligheter och utmaningar och delar sina insikter om framtidens teknik.
Som moderator fungerar Björn Stenbacka.”
Fotnot: Denna text har producerats med AI.
Tillfället ägde rum onsdag 23.10 kl. 18 på Academill i Vasa. Den var ett samarbete mellan Åbo Akademi, Vasabladet, Österbottens Tidning, Sydösterbotten och Radio Vaasa.
På lek och största allvar
Fem forskare och konstnärer funderade på vad barnen och ungdomarna kan. Inte vad de inte kan. Och hur vi som levt lite längre än de unga bättre kan förstå vad som ska göras. Och om mod att bry sig.
Åbo Akademi kunde välkomna allmänheten till en akademisk och konstnärlig performance, en föreläsning som är en föreställning med fem tunga röster.
På scenen:
Ellen Strömberg är författaren vars beskrivningar av ungas liv och vardag, tränger sig på, doftar och känns.
Ulrika Ferm är bildkonstnären vars praktik baserar sig på forskning som är en kombination av dokumentär fakta och poetisk eller personlig fiktion.
Johan Korhonen är professorn som följer upp barns och ungas kunskaper i läsning, skrivning och matematik och deras självuppfattning och välmående.
Anna Forsman är docenten som forskar på främjande av psykisk hälsa och välbefinnande.
Fredrik Rusk är professorn som forskar i barns och ungas användning av skärmar, dataspel och digital interaktion.
Sofie Stara är journalisten som knyter ihop de korta föreläsningarna till en föreställning.
Föreläsningen ordnades onsdag 27.11 klockan 18 på Academill i Vasa.
Akademiforum ordnades som en del av evenemangen som arrangeras med anledning av Åbo Akademis 50 år av verksamhet i Vasa.