20.11.2024
Amerikaner, irländare och finländare generellt positiva till medborgarråd
Skulle du vara beredd att ge ett medborgarråd befogenheter att fatta beslut? En ny undersökning visar att medborgare i USA, Irland och Finland verkar ha en positiv attityd till medborgarråd, samtidigt som de är tveksamma till att ge dem starka befogenheter.
Ett medborgarråd är en grupp där slumpmässigt utvalda deltagare ges möjligheter att grundligt sätta sig in i, och diskutera offentliga frågor med experter och med varandra för att sedan fatta ett beslut med avsikten att påverka makthavarna.
I en ny undersökning som utfördes i USA, Irland och Finland skiljde forskarna på dem som känner till medborgarråd och har erfarenhet av dem, från de som inte gör det. Resultaten visade att de som känner till medborgarråd och har erfarenhet av dem var mer positivt inställda, men även de vill i huvudsak att medborgarråd ska ha en rådgivande roll och stöda representativ demokrati. Majoriteten av medborgarna känner i nuläget inte till medborgarråd och har inte någon erfarenhet av dem. Forskarna kunde konstatera att resultaten i de tre länderna nästan är identiska, trots att det finns stora landspecifika skillnader när det gäller politiskt förtroende och erfarenhet av medborgarråd.
Resultaten visar vidare att faktorer som leder till mer stöd för medborgarråd med beslutsmakt är eget deltagande, kännedom om medborgarråd som fenomen, lågt politiskt förtroende och högt förtroende för andra medborgare som politiska beslutsfattare (särskilt när de två kombineras).
Det som ökar stödet för medborgarråd är faktorer som ett stort antal deltagare, blandade grupper där både medborgare och politiker ingår och en hög grad av konsensus där en tydlig majoritet står bakom resultatet. Stödet ökar också om medborgarrådets rekommendationer läggs fram till en folkomröstning, om resultatet överensstämmer med egna preferenser, att medborgarrådet inte fattar bindande beslut och att deltagarna blivit slumpmässigt utvalda.
– Våra resultat bidrar med en viktig lärdom till dem som arbetar med att förnya våra demokratiska institutioner, särskilt i dagens tider av demokratiskt kaos. Nya modeller där man kombinerar demokratiska innovationer med traditionella institutioner kunde stärka demokratin. Resultaten visar att även om demokratiska innovationer kan generera brett stöd bland många så finns det ofta förbehåll kring hur de genomförs. Samma förbehåll finns också hos de som redan är bekanta med innovationerna, säger Marina Lindell, akademiforskare vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.
Resultaten har publicerats i den ansedda, vetenskapliga tidskriften American Political Science Review och kan läsas I sin helhet här: https://doi.org/10.1017/S0003055424001163
Mera information:
Marina Lindell, akademiforskare vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi
E-post: Marina.Lindell@abo.fi
Telefon: 046 9216586