14.3.2023
Bobarhetskonceptet togs väl emot i Bryssel
Organisationen för små öar i Europa, där också Finland är representerat, lyfte gemensamma utmaningar och möjligheter till diskussion på EU-nivå.
Den 7–8 mars besökte en delegation från den europeiska öföreningen ESIN, European Small Islands Federation, Bryssel för att lyfta fram ärenden som rör öar över hela Europa. Från Finland deltog Jan Koivurinta och Pia Prost, båda styrelsemedlemmar i FÖSS, föreningen för Finlands öar. Prost representerade även Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi.
Delegationen hade möjlighet att träffa representanter för CPMR Islands Commission, Europeiska regionkommittén, Generaldirektoratet för energi, samt intergruppen Searica, som sammanför EU-parlamentariker som bland annat arbetar med öfrågor. På mötet deltog både Searicas ordförande Tonino Picula och vice ordförande Nils Torvalds.
De tre ärenden som ESIN främst lyfte fram i Bryssel var bristen på förmånliga bostäder, de ålderstigna färjor som trafikerar de flesta av våra öar, samt konceptet Habitability.
Habitability, bobarhet på svenska, är ett verktyg för att mäta ett ösamhälles livskraft och attraktivitet. Verktyget, som utvecklats av Kökarbon Christian Pleijel, samt Cecilia Lundberg och Pia Prost vid Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi, har under det senaste året utvecklats till ett sammanhållande koncept för Europas öar. Bobarhetsanalysen baserar sig på medborgarforskning.
– De bästa och viktigaste experterna på öar är öborna själva. Denna övertygelse gjorde att jag redan från början helhjärtat stödde bobarhetshetskonceptet, sade EU-parlamentariker Picula, som aktivt arbetat för utvecklandet av metoden.
En bobarhetsanalys är en viktig utgångspunkt för ett fortsatt utvecklingsarbete på en ö. Vilka styrkor borde samhället lyfta fram i sina strategier och marknadsföringsprocesser? Vilka förändringar bör göras för att en ö ska locka inflyttare, istället för att tappa befolkning? Bobarhetskonceptet har även potential att öppna upp för olika tvärvetenskapliga forskningsstudier.
Konceptet fick ett mycket gott mottagande i Bryssel – framför allt för att det inom EU finns en allvarlig brist på jämförbar data för öar, särskilt de små, som oftast inte utgör egna statistiska enheter.
– Habitability har inte bara potential att förändra hur ösamhällena kan styra sin lokala utveckling, utan konceptet kan också påverka hur EU skapar en mer inkluderande politik och nya finansieringsmöjligheter. Enligt mig är bobarhetskonceptet tveklöst rätt väg framåt, konstaterade Picula.
För mera information
Projektledare Pia Prost
E-post: pia.prost@abo.fi
Telefon: +358 (0) 50 338 1710
Mera information om Habitability-konceptet: abo.fi/bobarhet
Bilder fria för medierna att använda:
Bilden kan laddas ner på: https://web.abo.fi/pressmaterial/cpmr.jpg
Bildtext: Möte med CPMR:s ökommission. Fr.v. Lise Thillemann Sørensen, Danmark, Ivan Matić, Kroatien, Jan Koivurinta, Finland, Kirsten Sydendal, Danmark, Claire Helly, CPMR, Pia Prost, Finland och John Walsh, Irland. Alla stående representerar den europeiska öföreningen ESIN.
Bilden kan laddas ner på: https://web.abo.fi/pressmaterial/picula.jpg
Bildtext: MEP Tonino Picula, ordförande för intergruppen Searica och beskyddare av bobarhetskonceptet.