8.4.2025
Det går att återuppliva skadade havsmiljöer– global restaureringsstudie inger hopp
Under de senaste 100 åren har människan förstört eller skadat en stor del av de marina ekosystemen, Östersjön och Skärgårdsgavet är inga undantag. Ett internationellt team har nu kunnat visa att åtgärder för att återställa marina ekosystem, så kallad blå restaurering, kan vara effektiva och lönsamma. Ämnet är särskilt aktuellt eftersom medlemsländerna i EU står i beråd att fastställa mål för att återställa marina livsmiljöer.
En global plan för så kallad blå restaurering är genomförbar, till och med i djuphavsekosystem som påverkats av trålning. Det visar en ny studie där forskare från15 länder analyserat resultaten av 764 insatser för att återställa marina ekosystem runtom i världen. De återställda livsmiljöerna omfattar flera habitatbildande livsmiljöer såsom sjögräsängar, korallrev, ostronrev, makroalgskogar, mangroveskogar och djuphavet.
Forskarna bedömde restaureringsinsatser utifrån en 50 % överlevnadströskel och den genomsnittliga framgången för alla restaureringsinsatser var ca 64%. Korallrev och saltängar hade högst överlevnad (67–74 %), medan sjögräsängar låg lägst (56 %). Restaurering visade sig vara effektiv även i områden med viss mänsklig påverkan.
– Om vi tänker på exempelvis Skärgårdshavet är dock passiv restaurering, alltså åtgärdandet av de belastningskällor som förorsakar habitatförlust, det viktigaste och mest kostnadseffektiva första steget. Vår studie inger hopp inför framtiden, säger Christoffer Boström, biträdande professor i miljörelaterad Östersjöbiologi vid Åbo Akademi, en av medförfattarna i studien.
Fördelarna med restaurering är enligt studien många, både med tanke på att bromsa klimatförändringarna och att främja blå tillväxt och sysselsättning. Dessutom kan de ekonomiska fördelarna göra investeringar lönsamma. Exempelvis ger restaurering av makroalgsskogar ett värde på mellan 55 000 och 190 000 euro/hektar/år medan fröväxtsamhällen kan ge cirka 20 000 euro/hektar och år. Kostnaderna för att återställa djuphavsmiljöer är dock fortfarande mycket höga.
EU-kommissionen stöder lagen om återställande av naturen. Det innebär att medlemsländerna snart sätter mål för att återställa 20 procent av de förstörda marina livsmiljöerna före 2030, 60 procent till 2040 och 90–100 procent till 2050.
– I Finland arbetar man för fullt med att utarbeta restaureringsplaner för olika livsmiljöer på land och till havs, därför kommer studien lämpligt och ger en detaljerad, global bild av aspekter man bör beakta.
Hittills har det i Finland endast gjorts mycket småskaliga restaureringsförsök i vetenskapligt syfte till havs, bland annat Boströms forskargrupp i Skärgårdshavet utgående från Skärgårdscentrum Korpoström.
– För att utveckla en nationell plan för marina ekosystem och locka investeringar krävs tydliga bevis på framgång och ekonomiska fördelar. Det kan också engagera civilsamhället och näringslivet, vilket skapar nya affärsmöjligheter och jobb.
Studien har publicerats i tidskriften Nature Communications och kan läsas här.
Mera information ger:
Christoffer Boström, biträdande professor i miljörelaterad Östersjöbiologi, Åbo Akademi
E-post: cbostrom@abo.fi
Telefon: +358-50-4318226