Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Docent Tore Lindholm tilldelas Ålandspriset för sin livsgärning för Östersjön

Tore Lindholm
Tore Lindholm. Foto: Östersjöfonden.

Tore Lindholm, algforskare och docent vid Åbo Akademi tilldelas Ålandspriset av Östersjöfonden för sin enastående livsgärning för Östersjön.

Enligt prismotiveringen har Tore Lindholm ”outtröttligt arbetat för att främja vetenskaplig förståelse och miljöskydd i Ålands olika vattenmiljöer, från insjöar till havsvikar och öppen kustskärgård, och utbildat och engagerat marinbiologer i hela Norden, vilket i hög grad har bidragit till den kompetenta och ansvarsfulla generation av forskare och miljövårdare som är aktiva idag.”

”Genom betydande arbete i Ålands skärgård har Tore Lindholm utvärderat risker relaterade till potentiellt toxiska cyanobakterier och mikroalger samt utforskat variationer i tid och rum hos växtplanktonsamhällen och mikroskalan i planktonens fördelning. Hans forskning är av avgörande betydelse för miljöskyddet i Östersjön och dess kustområden,” skriver Östersjöfonden i ett pressmeddelande.

Östersjöfondens miljöpriser delas ut årligen i syfte att belöna personer och organisationer för betydelsefulla och framstående insatser för Östersjöns miljö.

Åbo Akademi har en lång tradition av havsforskning. Forskningsprofilen Havet är ett av Åbo Akademis tyngdpunktsområden inom forskning.