Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Doktorsavhandling om finländska asylintervjuer och asylbeslut

Jenny Skrifvars

PsM Jenny Skrifvars doktorsavhandling i psykologi framläggs till offentlig granskning vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi.

Avhandlingen heter Investigating and Improving the Quality of Asylum Interviewing and Decision-Making Practices in Finland.

Disputationen äger rum lördagen den 26 oktober 2024 kl. 13 i Auditorium Armfelt, Arken, Fabriksgatan 2, Åbo. Opponent är professor Pär-Anders Granhag, Göteborgs universitet, Sverige och kustos är arbetslivsprofessor Julia Korkman, Åbo Akademi.

Sammanfattning

Trots att rätten till asyl är tydligt definierad i internationell lagstiftning är det en utmanande uppgift att avgöra en enskild individs behov av internationellt skydd. Asylsökande har sällan tillgång till fysiskt bevismaterial, vilket innebär att intervjun med sökanden ofta utgör grunden till hela utredningen. För att korrekt och effektivt evaluera asylansökningar är det av stor vikt att intervju- och beslutsfattningsmetoderna som myndigheterna använder sig av är baserade på empirisk forskning.

I denna avhandling utredde vi kvaliteten på finländska asylintervjuer och asylbeslut utgående från ett sampel på 200 slumpmässigt utvalda finländska asylfall från 2017–2018. Resultaten visade att finländska asyltjänstemän endast delvis följde evidensbaserade intervjumetoder, som exempelvis att främst ställa öppna frågor. Utöver detta framgick det att asyltjänstemän ofta förlitade sig på delvis felaktiga antaganden om mänskligt minne och beteende (t.ex. att minnesbilder alltid återkallas på samma sätt) då de bedömde tillförlitligheten i asylsökandes utsagor. Dessa brister ökar risken för felaktiga asylbeslut. Motsvarande fynd har även noterats i andra europeiska länder.

På basen av dessa resultat utvecklade vi i samarbete med Migrationsverket en specialiseringskurs i rättspsykologi för asyltjänstemän. Centrala teman i kursen var bland annat det mänskliga minnet, hur kulturell bakgrund och traumatiska upplevelser kan påverka minnet och kommunikationen i intervjusituationen, intervjutekniker och tillförlitlighetsbedömningar. Kursen utvärderades i en experimentell studie där 55 finländska asyltjänstemäns kunskaper i rättspsykologi och förmåga att ställa lämpliga intervjufrågor testades före och efter deltagande i kursen. Deltagarnas kunskaper förbättrades markant av att delta i kursen. Resultaten från denna avhandling betonar vikten av att utbilda asyltjänstemän i användandet av evidensbaserade intervju- och beslutsfattningsmetoder för att säkerställa korrekta asylbeslut.

Jenny Skrifvars kan vid behov nås per telefon +358 400 573 793 eller e-post jenny.skrifvars@abo.fi.

Avhandlingen kan läsas i Åbo Akademis publikationsarkiv Doria.

Klicka här för pressbild på disputanden.