Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Doktorsavhandling om förlustmekanismer i solceller

Christian Ahläng

FM Christian Ahlängs doktorsavhandling i fysik framläggs till offentlig granskning vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi.

Avhandlingen heter The Potential Landscape and Voltage Losses in Thin-Film Solar Cells.

Disputationen äger rum fredagen den 18 oktober 2024, kl 13 i auditorium Argentum, Aurum, Henriksgatan 2, Åbo. Opponent är professor Jenny Nelson, Imperial College London, Storbritannien och kustos är professor Ronald Österbacka, Åbo Akademi.

Sammanfattning

I avhandlingen har jag studerat olika förlustmekanismer i organiska- och perovskitsolceller. Det har skett enorma framsteg inom båda teknologierna de senaste åren och nu ligger fokus för forskningen på att förbättra stabiliteten och möjliggöra storskalig tillverkning av solcellerna. I den här avhandlingen har jag utnyttjat datorsimuleringar för att förstå förlustmekanismer som uppkommer då nuvarande material och strukturer utvecklas för att bemöta dessa utmaningar.

Jag har beskrivit både de förluster som tenderar att öka och hur de kan kvantifieras i några specifika solcellsdesigner. Utöver dessa har jag också beskrivit några mer allmänna strategier för att designa framtida solceller så att de här förlusterna kan undvikas. Jag tror att de här resultaten kommer att bidra till kommersialiseringen av båda solcellstyperna och därigenom på längre sikt möjliggöra tillverkning av billigare och mer miljövänliga solceller än de som finns på marknaden idag.

Christian Ahläng kan vid behov nås per e-post christian.ahlang@abo.fi.

Avhandlingen kan läsas i Åbo Akademis publikationsarkiv Doria.

Klicka här för pressbild på disputanden.