13.9.2021
Edvard Westermarcks arkiv vid Åbo Akademis bibliotek med i nationella världsminnesregistret
Edvard Westermarcks arkiv vid Åbo Akademis bibliotek har upptagits i det nationella världsminnesregistret inom Unescos världsminnesprogram.
Westermarck (1862–1939) var på sin tid en av Finlands mest kända, internationella vetenskapsmän. Han tjänstgjorde som professor i sociologi vid London School of Economics samtidigt som han verkade som professor i praktisk filosofi vid Helsingfors universitet. Till Åbo Akademi kom Westermarck 1918 då han valdes till Åbo Akademis första rektor och professor i filosofi.
Westermarck var känd för sina studier i äktenskap, moral och religion. Under hela sin karriär tillbringade han mycket tid i fältarbete, särskilt i Marocko.
Edvard Westermarcks omfattande arkiv består bland annat av 7 500 brev, dagböcker och manuskript. I arkivet finns även tusentals fotografier, varav en stor del från hans fältundersökningar i just Marocko.
– Vi är glada och stolta över att samlingen upptagits i registret, säger Eva Costiander-Huldén, servicechef vid Åbo Akademis bibliotek. Samlingen används flitigt av forskare och är av stort internationellt intresse. Vi hoppas att utmärkelsen även ger oss möjligheter att digitalisera mer av samlingen, så den blir lättare tillgänglig.
I det nationella världsminnesregistret sammanställs det dokumentbaserade och skriftliga kulturarv som är av nationell betydelse. Läs mera om det nationella världsminnesregistret.
Läs mera om Edvard Westermarck.
Pressbilder:
Edvard Westermarck på Prästkulla i Tenala 1897. Foto: Åbo Akademis bildsamlingar.
Westermarck tillsammans med sin medarbetare och vän Sidi Abdessalam el-Baqqali i Fez, Marocko. Bilden är tagen mellan 1909 och 1910. Foto: Åbo Akademis bildsamlingar.
Edvard Westermarcks omfattande arkiv består bland annat av tusentals brev och fotografier. Foto: Martin Ellfolk, Åbo Akademis bibliotek
Kontakt:
Eva Costiander-Huldén, servicechef, Åbo Akademis bibliotek
+358 469219864
eva.costiander-hulden@abo.fi