13.5.2022
Även i år förs en öppen diskussion om Finlands och Europas framtid vid Europaforum i Åbo den 24–26 augusti. Temat för årets Europaforum är Finlands och EU:s ställning som en del av den föränderliga internationella ordningen. Talare är bland annat statsminister Sanna Marin, finansminister Annika Saarikko, utrikesminister Pekka Haavisto, partiledarna Petteri Orpo och Riikka Purra, undervisningsminister Li Andersson och Jyrki Katainen, överombudsman för Sitra.
Liksom resten av världen har Europa och Finland drabbats av många kriser: Coronapandemin, krig, ökade världspolitiska spänningar, klimatförändringen, stigande priser på energi och råvaror samt osäkra framtida ekonomiska utsikter. Framtiden för demokratin, den fria marknadsekonomin samt stabiliteten och säkerheten är frågor som dagligen diskuteras i samhället.
Europaforum svarar igen på det aktuella behovet av en Europadebatt och sammankallar redan för femte gången människor med olika åsikter från olika samhällsområden: Politiska beslutsfattare, medborgarorganisationer, näringslivet, experter och medborgare. Forumet är ett tillfälle att mötas och utbyta idéer om Europa.
– Rysslands anfallskrig mot Ukraina har dominerat och dominerar förberedelserna och diskussionerna inför nästa Europaforum. En historisk diskussion om Finlands säkerhetspolitik förs före och ännu under forumet, kärnan i diskussionen är vårt medlemskap i Nato, säger arbetslivsprofessor Anders Blom, Europaforum i Åbo rf:s ordförande.
Det förändrade utrikes- och säkerhetspolitiska läget väcker diskussion
Under tre dagar utlovas diskussioner om det förändrade utrikespolitiska läget både nationellt och internationellt. I evenemangen ingår bland annat ett utrikes- och säkerhetspolitiskt seminarium på toppnivå samt en EU-politisk statsministerutfrågning, där fyra partiledare diskuterar EU:s nuläge samt framtiden och den kommande regeringens Europapolitik. Vid forumet diskuteras ämnen som förhållandet mellan EU och NATO, EU:s Rysslandspolitik, den gröna övergången samt utvecklingen av den internationella handeln och konkurrensen.
Även i år deltar ett stort antal ministrar, Europaparlamentariker och toppexperter inom vetenskap, ekonomi och politik i diskussionerna. Temaåret 2022 är det Europeiska ungdomsåret och programmet under Europaforumet erbjuder många tillfällen för unga att delta i diskussionen. Alla kan delta i hela det tre dagar långa evenemanget live på nätet.
Den politiska och ekonomiska hösten börjar även i år i Åbo – välkommen med!
Se hela programmet på https://europeforum.fi/sv/program/. Programmet kompletteras kontinuerligt under våren och sommaren.