21.11.2024
Finlands Akademi finansierar forskning i demokratiutveckling och marin trafik – ÅA-forskare får 2,6 miljoner
Rådet för strategisk forskning vid Finlands Akademi har beviljat betydande finansiering till flera forskningsprojekt vid Åbo Akademi.
Demokratiska innovationer
STRONG-konsortiet ”Implementing democratic innovations” som undersöker demokratiska innovationer får totalt nästan tre miljoner euro för de första tre åren. Åbo Akademis andel är 1 170 000 euro. Finansieringen för de resterande tre åren beslutar Finlands Akademi om senare.
Forskarna har som mål att testa hur demokratiska innovationer, särskilt olika former av deliberativa medborgarråd, kan förbättra medborgarnas inkludering i och förtroende för det demokratiska systemet, dess institutioner, aktörer och beslut.
Projektet leds av Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, och är ett samarbete mellan Tammerfors universitet, Vasa universitet, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och flera relevanta intressenter inom den offentliga förvaltningen.
– Demokratin är hotad såväl inifrån som utifrån, vilket gör det särskilt värdefullt att vi kan bedriva forskning på internationell toppnivå som samtidigt har potential att stärka demokratin i allmänhet och det finländska samhället i synnerhet, säger Grönlund.
Demokratiskt deltagande
Även konsortiet OBAMA ”Overcoming barriers to democratic participation with minoritized and marginalized groups” som också syftar till att stödja demokratiskt deltagande, får 1 880 000 euro. Åbo Akademis andel är cirka 640 000 euro.
Här vill forskarna utveckla lösningar för att motverka ojämlikhet i det demokratiska deltagandet tillsammans med marginaliserade grupper och partnerorganisationer som representerar och arbetar med de här grupperna. Det handlar bland annat om personer med funktionsvariation, personer med missbruksproblematik, personer med socioekonomisk utsatthet samt sexuella och rasifierade minoriteter.
– Marginaliserade och minoritetsgrupper har lägre deltagande och svagare representation inom vårt demokratiska system. För att stärka människors rättigheter och skapa ett stabilt samhälle behövs en mer inkluderande demokrati. Därför behövs forskning som uppmärksammar maktasymmetrier och sociala skillnader, och forskningsmetoder som involverar dialog med dessa grupper, säger Camilla Norberg, som leder Åbo Akademis forskargrupp.
Demokratisk resiliens
Konsortiet RESLIDE ”The resilience of liberal democracy in Finland” som undersöker motståndskraften hos den liberala demokratin i Finland får också finansiering. Åbo Akademi som är partner i projektet får cirka 550 000 euro.
Genom att studera demokratiska normer och ojämlikheter i politisk representation, syftar projektet till att utveckla verktyg för att stärka demokratin.
Forskarna vill till exempel producera ett digitalt varningssystem som kan identifiera alarmerande trender i det offentliga samtalet och utveckla verktyg som kan stärka demokratiska normer.
Hållbar marin trafik
Konsortiet WATERWAYS ”Marine waterways as a sustainable source of wellbeing, security, and safety” är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan experter inom datavetenskap, marin teknik, miljövetenskap och sjörätt från flera forskningsinstitutioner i Finland beviljas också finansiering. Åbo Akademi som är partner får cirka 250 000 euro.
Här undersöker forskarna de pågående förändringarna i användningen av vattenvägar i Östersjön, med fokus på att förstå och minska miljö- och säkerhetsrisker som uppstår från både traditionella och nya maritima aktiviteter.
Genom innovativa datadrivna metoder och AI-verktyg för övervakning och bedömning strävar forskarna efter att förbättra maritim säkerhet och hållbarhet.