Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Forskare gjorde framsteg inom fosforåtervinning från avfall

Forskare har upptäckt och validerat en ny metod för att återvinna fosfor från förorenat avfall. Ämnet är en viktig beståndsdel i bland annat livsmedelsproduktionen, men när det hamnar i vattendrag är det ett näringsämne som är skadligt för miljön. Forskningen kring återvinningen leddes av Åbo universitet och Åbo Akademi och genomfördes tillsammans med internationella partner.

Fosfor är ett livsnödvändigt ämne inom speciellt jordbruket, men när fosforrika avfallsströmmar, ofta i form av fosfater, når vattendrag bidrar de till övergödning. Det här leder i sin tur till algblomning, syrebrist och förlust av biologisk mångfald. Fosfor är också ett kritiskt element i den cirkulära ekonomin eftersom det behövs i kemikalier som används för att återvinna andra värdefulla element från avfall. Effektivare återvinning kan avsevärt minska fosforns miljöpåverkan.

– Den här upptäckten är särskilt viktig eftersom fosfor är en viktig beståndsdel i livsmedelsproduktionen. Att återvinna fosfor på ett mer effektivt sätt är potentiellt en av de mest kritiska uppgifter som världen står inför i framtiden, säger Oskar Karlström, biträdande professor i cirkulär ekonomi vid Åbo universitet, som lett projektet.

Eftersom nuvarande metoder ofta är begränsade till relativt rena avfallsströmmar har återvinning av fosfor har varit ett utmanande mål. Många av dagens avfallsströmmar innehåller fosfor i former som är svåra att återvinna eller som är förorenade, vilket gör återvinning omöjlig.

Den nya metoden bygger på behandling av fosforhaltigt avfall vid höga temperaturer, under kontrollerade förhållanden. Studien visar hur fosfatet i oren avfallskoks under vissa förhållanden kan reagera med kol för att producera ren och mer lättåtervinningsbar fosfor.

– Metoden innebär ett stort framsteg i hanteringen av fosforavfall som är en av samtidens största miljöutmaningar. De viktigaste reaktionsmekanismerna vi kunde identifiera ledde till en djupgående förståelse för vad som behövs för framtida fosforåtervinning från sidoströmmar, säger Daniel Schmid, projektforskare vid Laboratoriet för molekylärvetenskap, som forskar inom projektet vid Åbo Akademi.

Forskningen är ett initiativ från Finlands Akademi och har utförts i samarbete med ett internationellt forskarteam. Bland samarbetspartnerna finns Danmarks tekniska universitet, Chalmers tekniska högskola och University of the Chinese Academy of Sciences.

Resultaten har publicerats i tidskriften Fuel och kan läsas i sin helhet här:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016236123003198?via%3Dihub