28.2.2022
Därför är kaffet rekorddyrt
Det är nästan att man kippar efter andan i butiken. Drygt åtta euro för ett paket kaffe! För bara ett år sedan kostade väl samma paket inte ens hälften så mycket? Varför har kaffet plötsligt blivit så ohyggligt dyrt? Jonas Lagerström, docent och akademilektor i nationalekonomi vid Åbo Akademi, förklarar så här:
Svårare att producera kaffe
Som så mycket annat bestäms också priset på kaffe av marknadskrafterna. Det som många vill ha och det som är svårt att producera blir oftast dyrt. Och det senaste året har varit en mardröm för världens alla kaffeproducenter.
Det största dråpslaget kom när frost och torka förstörde stora delar av skörden i Brasilien och Colombia, som odlar mycket av världens kaffebönor. Men kaffeproducenterna kämpar dessutom med ökade kostnader för transporter.
Det globala logistik- och transportnätet har inte riktigt repat sig efter pandemin. Nedstängningar, fulla hamnar och brist på lastbilar och containrar gör det komplicerat och dyrt att frakta kaffebönorna till Finland. Allt detta bidrar till att ditt kaffe blir dyrare.
Och dyrt kaffe känns i plånboken för finländaren. Ingenstans i världen dricker man nämligen mer kaffe per person än här. I snitt bälgar vi i oss fyra koppar om dagen. Men det höga priset lär knappast få oss att sluta dricka kaffe. Det är som med bensin och cigaretter, vi köper ändå fastän det blir dyrare.
Inflationens återkomst?
Ett större problem är att det inte bara är kaffet som har blivit dyrare. Att det blir dyrare med en kopp på fiket kanske även vi kaffeälskare till nöds kan stå ut med – men om allt i livet blir dyrare så är det motvind på allvar. Och just nu stiger den allmänna prisnivån i Finland med 4,4 procent på årsnivå. Ännu högre är inflationen i resten av euroområdet och i USA. Så här hög inflation har vi inte sett på decennier, men osäkerheten är också stor.
Hur blir det egentligen?
Optimisterna menar att inflationen delvis är en illusion. Att priserna nu stiger beror enligt dem mest på att priserna föll i början av pandemin. Dessutom hävdar de att inflationen till stor del beror på höjda energipriser – och priset på el brukar ju falla framåt sommaren. Olyckskorparna däremot, de varnar för att Putins krig mot Ukraina kommer att leda till energibrist och ännu högre elräkningar.
Och framför allt: Efter två år i pandemin, instängda hemma i mysbyxor framför teven, är vi som ystra kor på vårbete. Nu vill vi shoppa och bränna stålar! Ta igen allt som vi gått miste om! Och allra mest köpgalna är man, enligt kritikerna, i USA där politikerna har pumpat ut pengar i en omfattning som får tidigare krisbekämpning att blekna. I sin kristallkula ser de därför att centralbankerna inom kort tvingas höja räntorna för att kyla ner ekonomin och hindra priserna från att rusa i höjden.