Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Hagar Olssons och Gunnar Björlings arkiv vid ÅAB med i Unescos nationella världs-minnesregister 

Flera av de finlandssvenska litterära modernisternas arkiv blir en del av det nationella världsminnesregistret. Två av arkiven, Hagar Olssons och Gunnar Björlings arkiv, bevaras i Åbo Akademis biblioteks utrymmen och ägs av Åbo Akademi och Stiftelsen för Åbo Akademi. 

De övriga modernisternas arkiv som upptas i det nationella världsminnesregistret är Edith Södergrans, Elmer Diktonius, Rabbe Enckells och Henry Parlands arkiv. Deras arkivmaterial bevaras hos Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Material ur Gunnar Björlings arkiv vid ÅAB.
Gunnar Björlings handstil är mycket svårläst, vilket ledde till att han för det mesta skrev på maskin. Foto: Martin Ellfolk, Åbo Akademis bibliotek 

 

– Dessa författare utgör kärnan av den finlandssvenska modernismen. I personarkiven finns förutom manuskript bland annat också korrespondens, anteckningar, dagböcker och fotografier. Arkiven ger en intressant inblick i kulturlivet och debatten under 1900-talets första decennier. Samlingarna utgör en betydande källa till forskning inte bara i Finland utan också i Sverige och andra nordiska länder, säger Viveca Rabb, servicechef vid ÅAB. 

 

 

Maktspel och en bomb i Brunnsparken 

Den finlandssvenska modernismens startpunkt var 1916 då Edith Södergran och Hagar Olsson debuterade. Konservativa kritiker och litteraturhistoriker tog inte genast den nya litteraturen till sig och modernisterna blev offer för osakliga uttalanden om att det handlade om ”dårdikter”. Också inom de modernistiska kretsarna utsattes särskilt Hagar Olsson för baktal. Trots allt kan man säga att Hagar Olsson hade en aktiv roll, både som författare och kritiker, i att modernismen fick rotfäste i Finland. Det maktspelet, så som det framgår i brevväxlingarna, är ännu långt outforskat. 

Material ur Hagar Olssons arkiv vid ÅAB
Hagar Olssons arkiv innehåller också personhandlingar och urklipp. Foto: Martin Ellfolk, Åbo Akademis bibliotek 

 

Gunnar Björling blev på ett annat sätt en samlande faktor för modernisterna. I sitt hem, i Brunnsparken i Helsingfors, samlade han en hel rad författare och konstnärer till samtal om den nya konsten. Av Björlings personarkiv finns bara en del kvar eftersom hans hem träffades av en bomb 1944.  

Hagar Olssons och Gunnar Björlings samlingar finns beskrivna i Åbo Akademis biblioteks beståndsdatabas Manusam. Breven finns katalogiserade i databasen Brevsam. Läs här om hur du får tillgång till samlingarna. 

Gruppbild riksarkivet
De nya samlingarna presenterades den 16 september på Riksarkivet i Helsingfors. På bilden syns representanter för Åbo universitet, Musikarkivet, Institutet för de inhemska språken, Svenska litteratursällskapet i Finland, Åbo Akademi och Finska Litteratursällskapet. Foto: Minna Kantonen, Riksarkivet

Sex nya samlingar presenterades på Riksarkivet i Helsingfors måndagen den 16 september 2024. I år innehåller samlingarna för första gången video- och ljudmaterial. Sammanlagt 25 arkiv och bibliotek finns nu med i UNESCO:s nationella världsminnesregister. I det nationella världsminnesregistret sammanställs det dokumentbaserade och skriftliga kulturarv som är av nationell betydelse. Läs mera om det nationella världsminnesregistret. 

 

Läs pressmeddelandet om de nya samlingar på riksarkivets hemsida (på finska)

 

För mera information: 

Servicechef Viveca Rabb, Åbo Akademis bibliotek.
Epost: viveca.rabb@abo.fi
Tel.: +358 50 400 8201

Unesco logo