Skriv här det du söker efter!

Aktuellt

Aktuellt

Handelshögskolan vid Åbo Akademi lanserar mikromeriter – ett nytt sätt att stärka det kontinuerliga lärandet

I en tid då arbetsmarknaden förändras snabbt, erbjuder mikromeriter ett flexibelt sätt att skaffa nya, relevanta kompetenser. Handelshögskolan vid Åbo Akademi erbjuder mikromeritkurser inom affärsutveckling och lanserar, i samarbete med Institutet för mänskliga rättigheter, den nya kursserien The Business of Human Rights.

En mikromerit, eller microcredential, är ett certifikat som visar att du genomgått en kort utbildning och fått dina kunskaper utvärderade på ett tydligt och tillförlitligt sätt. Det handlar om korta, fristående utbildningar som intygar att du har specifika färdigheter och kunskaper inom ett visst område.

Mikromeriter erbjuds av högskolor, universitet eller andra offentliga och privata utbildningsaktörer, för att ge studenter och yrkesverksamma möjlighet att snabbt och flexibelt skaffa sig kompetenser som är eftertraktade på arbetsmarknaden. Det är ett praktiskt sätt att utvecklas i karriären för den som vill vidareutbilda sig vid sidan av heltidsarbete.

År 2022 antog EU en europeisk rekommendation för mikromeriter.

– Personer i arbetslivet behöver ofta uppdatera sina kunskaper och färdigheter för att hålla sig ajour med utvecklingen. Vi vill erbjuda kortare lärupplevelser som ger både verktyg och inspiration, och som dessutom baseras på den senaste forskningen, säger Anna-Greta Nyström, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi.

Det går också att skräddarsy mikromeritkurser för externa partners utifrån deras specifika utbildningsbehov.

Pilotstudie gav positiva erfarenheter

Handelshögskolan vid Åbo Akademi genomförde 2022–2024 en pilotstudie för att undersöka hur mikromeriter kan struktureras och integreras i den formella universitetsutbildningen. Under pilotperioden erbjöds kurser på 1–2 studiepoäng inom områden som entreprenörskap, affärsutveckling och den nya studiehelheten The Business of Human Rights – ett samarbete med ämnet folkrätt vid Åbo Akademi.

The Business of Human Rights handlar om hur företag kan främja mänskliga rättigheter i sin verksamhet. Kurserna utforskar samspelet mellan företag, staten och individer och ger en djupare förståelse för företagens ansvar, de regler de verkar inom och hur mänskliga rättigheter kan bli en självklar del av affärsstrategin, berättar Viljam Engström, ämnesansvarig för folkrätt vid Åbo Akademi.

Pilotkurserna var utformade för att vara praktiskt inriktade och relevanta för personer i arbetslivet. Projektet inkluderade också samarbete med företag och organisationer för att säkerställa att utbildningen var anpassad efter aktuella behov på arbetsmarknaden.

– Utifrån den feedback vi fick uppskattade deltagarna särskilt det kortare formatet och den tvärvetenskapliga inriktningen. Inom den formella universitetsutbildningen omfattar kurserna fem studiepoäng och en arbetsinsats på cirka 130 timmar. Mikromeriterna kräver mindre tid. Tvärvetenskapligheten är en av studiehelhetens stora styrkor, det ger nya perspektiv och insikter i hur andra tänker kring samma tema, säger Viljam Engström

Kurserna nu öppna

Mikromeriterna vid Åbo Akademi är öppna för alla, oavsett bransch, ålder, tidigare erfarenhet eller studieinriktning. Kurserna finns digitalt på DigiCampus.fi. Deltagarna kan delta i undervisningen online, men erbjuds även möjlighet att delta i evenemang på campus, som gästföreläsningar, workshops och seminarier.

Mikromeriter i affärsutveckling har varit tillgängliga sedan hösten 2024, och i januari 2025 lanseras The Business of Human Rights. Kurserna ges på engelska.

Mer information om mikromeriter, priser och anmälan hittar du här.