15.11.2024
Högskolorna i Åbo främjar hållbar utveckling tillsammans
Åbo universitet, Åbo yrkeshögskola, Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia har grundat en gemensam samarbetsgrupp för hållbar utveckling. Gruppens mål är att främja särskilt regionalt samarbete inom frågor kring hållbarhet och ansvarstagande.
Målet med samarbetet är att profilera högskolorna i Åbo som starka pionjärer inom hållbar utveckling.
– Vi vill stödja varandra, främja möjligheterna att lära oss av varandra, främja öppen kunskapsdelning och samarbete inom undervisning och forskning. Vår uppgift är att stötta högskolorna i deras eget arbete med att implementera principer för hållbarhet och ansvarstagande, säger Jutta Mäkinen, expert på hållbar utveckling vid Åbo universitet och medlem i arbetsgruppen.
Gemensamma seminarier har varit ett sätt att göra frågor kring hållbarhet och ansvarstagande bekanta för högskolornas personal och studenter. Seminarierna inleddes i fjol med fokus på högskolornas kolneutralitet och kolavtryck, och i år fortsatte man på temat biologisk mångfald och högskolornas miljömål.
Hållbarhetsarbetet ökar attraktionskraften och livskraften i Åboregionen
Medlemmarna i den gemensamma samarbetsgruppen för hållbar utveckling vid högskolorna i Åbo berättar om vad som just nu är inom hållbarhet och ansvarstagande vid högskolorna.
Vid Åbo universitet pågår arbetet med att utarbeta ett miljöprogram som beskriver hur natur- och klimatåtgärder främjas i universitetets verksamhet.
– Vi har precis lanserat en kurs i grunderna i hållbarhet som erbjuds alla studerande vid Åbo universitet. Kursen bygger på den hållbarhetsforskning som görs vid universitetet och på forskningsmässiga perspektiv som experter inom olika vetenskapsgrenar har, berättar Jutta Mäkinen.
Vid Åbo yrkeshögskola är miljömålen särskilt aktuella just nu.
– Vi strävar efter att förvärva skogar för såväl skydd som återställning. Även främjandet av hållbara upphandlingar är kopplat till det här temat och påverkar användningen av naturresurser, berättar Taru Konst, koordinator för hållbar utveckling.
Vid Åbo Akademi fokuserar man på att integrera hållbarhetstänkande i hela personalens vardag, oavsett om utgångsnivån är kärnkunnande inom hållbar utveckling eller att minska användningen av engångsmuggar.
– Vi utvecklar verktyg för att hållbarhetstänkandet ska utgå från individen. Inom fastighetstjänsterna kartlägger vi som bäst alla möbler i våra fastigheter för att prioritera återanvändning av befintliga möbler vid inköp och renoveringar, i stället för att skaffa nya, berättar Ann Charlott Hästö, campusutvecklingschef.
Vid Novia är ett av de tre strategiska målen att främja hållbara lösningar för att minska klimatkonsekvenserna.
– Novia går i främsta ledet för att främja innovativa och hållbara lösningar för den gröna övergången samt för att främja välbefinnande och förutsättningar för ett gott liv. Vi utvecklar metoder för hållbarhet. Olika avdelningar befinner sig i olika faser, så det finns nog jobb för alla för att nå målen innan 2028, konstaterar projektchef Kenneth Nordell.
Medlemmarna i samarbetsgruppen för hållbar utveckling är mycket nöjda med samarbetet som högskolorna inlett. Det kollegiala nätverket är en fungerande samarbetsplattform för utbyte av idéer och erfarenheter och erbjuder möjligheter att lära av varandra och vid behov fråga om råd. Information om vad andra högskolor gör kring temat hållbarhet och ansvarstagande utbyts naturligt.
– Det är väldigt viktigt att vi har kunnat stärka samarbetet mellan högskolorna och att vi alla delar förståelse för att hållbarhetsarbetet inte är viktigt enbart för våra egna högskolor, utan även för att öka attraktionskraften och livskraften i hela Åboregionen, säger Jutta Mäkinen.