Skriv här det du söker efter!

Hur går studierna, Albin Granlund?

Fotbollsproffs och distansstuderandeproffs – Albin Granlund har avlagt en stor del av sina ekonomstudier på distans.

BILDER: Pamela Friström

Pargasbördiga fotbollsproffset Albin Granlund var med om att säkra Finlands historiska EM-kval. Till vardags är han vänsterback i allsvenska klubben Örebro SK, men också distansstuderande vid Åbo Akademi.

– Jag började studera före fotbollen blev mitt yrke, och det har alltid varit en självklarhet att jag ska slutföra min utbildning. Det har aldrig varit en fråga om, utan när, jag blir färdig, säger Albin Granlund.

Han studerar redovisning och nationalekonomi vid Åbo Akademi och har kommit så långt att största delen av kurserna för kandidatexamen är avklarade.

– Jag försöker ha minst en kurs på gång hela tiden. Det blir förstås ett lägre tempo men det går framåt. Jag känner en viss stolthet över att jag studerar.

Albin inledde ekonomstudierna genast efter studenten 2008.

– Åbo Akademi var en lat mans val. Det låg nära Pargas och min uppväxtklubb Pargas IF. Båda mina föräldrar hade dessutom studerat på Handelshögskolan vid Åbo Akademi, så jag tänkte ungefär att jag söker och ser hur jag trivs. Det var den enda utbildning jag sökte till, och jag kom in på studentbetyget.

– Jag hade tur som träffade rätt på första försöket. Jag har varit jätte­nöjd med studierna!​​​​​​​

Albin Granlund står vid hörnflaggan på Örebros fotbollsstadion med en fotboll i handen.
”När jag fick meddelandet om att coronaepidemin flyttar all undervisning vid Åbo Akademi på distans passade jag på och anmälde mig genast till en ny kurs.”

Fotbollsproffs och distansstuderandeproffs – Albin Granlund har avlagt en stor del av sina ekonomstudier på distans.

Närstudierna blev ändå kortlivade, då Albin två år efter studiestart skrev kontrakt med Rovaniemen Palloseura, och flyttade till Rovaniemi för fyra år. Han var med om att spela hem Rovaniemiklubbens serieseger i division 1 och avancemang till ligan 2012.​​​​​​​

Under tiden fick studierna vänta på avbytarbänken.

– Det var i början av fotbollskarriären, när allt var nytt och häftigt. Jag resonerade att jag alltid hinner studera senare. Så där uppstod en paus på flera år. När jag närmade mig 25 började jag ändå tycka att jag vill göra någonting utöver fotbollen, att jag kastar bort min tid annars, och då plockade jag upp studierna igen.

– I dag tycker jag att det var dumt att jag väntade så länge.​​​​​​​

Sedan tre år tillbaka spelar Albin för Örebro Sportklubb. En vanlig dag i hans liv börjar med att han kring åttasnåret går en sväng med hunden. Därefter tar han sig till den lokala fotbollsarenan där laget äter frukost tillsammans. Klockan tio börjar träningarna och dagen avslutas kring två. Vissa dagar körs dubbla träningspass, och då blir dagen längre.

– När jag har lediga eftermiddagar brukar jag gå till biblioteket och studera ett par timmar. Om kvällarna är jag hemmapappa med vår snart ettåriga son då min flickvän, som också spelar fotboll, har egna träningar. Så går dagarna.

– Under matchsäsong ser det förstås lite annorlunda ut fler med kvällar och resor, tillägger han.

Studierna inne på stopptid

Med Albins studietakt har den egentliga studietiden redan löpt ut, och den extra studietid han beviljats har också ett slutdatum. Förhoppningen är att bli kandidat nästa år.

– Ett problem är förstås att det finns kurser som kräver närvaro, och det är svårt för mig att fixa i den här sitsen. Det känns ganska frustrerande ibland. Samtidigt har många universitetslärare varit förstående och positivt och hjälpsamt inställda.

– Därmed inte sagt att de skulle låta mig komma lättare undan. Distansstudier kräver ofta extra arbete. Jag gör till exempel alla grupparbeten helt på egen hand, och blir tvungen att jobba extra. Men jag lär mig väldigt mycket också när jag gör allting själv, och det är också roligt.

Distansstudier kräver ofta extra arbete. Jag gör till exempel alla grupparbeten helt på egen hand, och blir tvungen att jobba extra. Men jag lär mig väldigt mycket också när jag gör allting själv, och det är också roligt.

Han framhåller att det är bra att komma bort från fotbollen i stunder. Studierna öppnar ett fönster till en värld utanför fotbollen som lätt blir väldigt dominerande annars.

– Det är hälsosamt och utvecklande att göra någonting annat också, räkna Excel-kalkyler eller nåt, skrattar Albin.​​​​​​​

Vi ska förstås inte glömma fotbolls-EM. Finland skrev fotbollshistoria förra hösten när herrlandslaget kvitterade ut en EM-biljett för första gången. Albin Granlund spelade högerback i landslaget som prisats för sin starka laganda och sammanhållning.

Hur kändes det att spela i EM-kvalet?

– Det var stort. Dels att bevittna att Finland tar sig till EM – och att får spela i truppen dessutom! Det är någonting jag har drömt om ända sedan jag var liten junior, och det är utan tvekan höjdpunkten i min fotbollskarriär så här långt.

– Det var jätteroligt, en jättestor ära, och jag är otroligt glad och stolt över det vi presterade, säger Albin med ett brett leende.

Nu har EM-slutspelen skjutits upp på grund av coronaepidemin, hur känns det?

– Det är jättetråkigt att EM skjuts upp, det är tråkigt för spelarna och tråkigt för fansen. Samtidigt anser jag att det är helt rätt beslut, det finns viktigare saker att tänka på just nu.

– Jag hoppas att fotbollsfebern i Finland håller i sig. Jag hoppas att vi kan ta vara på det intresse EM-kvalet väckte och långsiktigt utveckla den finländska fotbollen, från gräsrotsnivå och upp. Det finns andra små länder som har gjort det, och det är möjligt att göra också i Finland. Men det är en nödvändighet för att den här EM-festen inte ska bli bara en engångsföreteelse.

Vilka är Finlands chanser?

– Jag vill hoppas att Finland är med i topp tre, men det blir tufft. Vi tar oss vidare från gruppspelen och sedan tar vi en dag i taget.

Kommer vi att få se dig spela i EM?

– Jag tror att jag skulle ha haft goda möjligheter att spela i sommar, men i och med att allt skjuts upp ett år blir jag tvungen att konkurrera om min plats i landslaget ytterligare ett år. Men jag kommer självklart att försöka träna hårt, träna rätt och hålla mig skadefri, och sen får vi se.

Känner en viss stolthet över att studera

Under tiden fortsätter distansstudierna och fotbollskarriären i Örebro.

– Fotbollskarriären är en ganska kort karriär. Om jag har tur har jag 10 år kvar, men sannolikt inte ens så lång tid. Man behöver en plan för livet efter fotbollen.

Albin framhåller att man som idrottare skapar många värdefulla kontakter, som man har nytta av i yrkeslivet.

– Jobb finns, men med en utbildning breddar man sina möjligheter. Det är så mycket bättre att börja studera när man är ung än att vänta tills man är 35 och idrottskarriären över. I bästa fall är studierna avklarade när man slutar idrotta, och man kan smidigt fortsätta direkt in i arbetslivet.

– Samtidigt ger idrotten mycket som inte finns i kursböckerna. Målmedvetenhet, en vilja att jobba hårt, ledarskap, lagarbete och en förmåga att kunna ta och ge feedback. För att inte tala om alla möten med människor från olika kulturer. De är alla saker som är naturliga inom fotbollen, och dem tar jag också med mig in i yrkeslivet, säger Albin.

– Jag är ingen jätteung spelare längre, men jag hoppas att jag ska kunna ta ett steg vidare i karriären ännu. Det skulle vara roligt att se någonting utanför Norden också. EM är ett bra skyltfönster.