28.3.2025
Kräftor, fisk och vattenväxter i förändring – Resultat från undersökningar av Toböle träsk och Oppsjön
Husö biologiska station (Åbo Akademi) har genom två projekt under sommaren 2024 på uppdrag av Ålands landskapsregering, genomfört en omfattande undersökning av de ekologiska förhållandena i Toböle träsk och Oppsjön. Resultaten visar på både positiva och negativa förändringar i sjöarnas tillstånd jämfört med tidigare undersökningar.
Resultaten från undersökningarna av Toböle träsk och Oppsjön visar att sjöarna befinner sig i olika ekologiska tillstånd. Toböle träsk har visat förbättringar i fiskbeståndet, men fortsatt övergödning har en negativ inverkan på den ekologiska statusen. Oppsjön har en god ekologisk status, men förlusten av arter, tecken på regelbundet syrefattiga bottnar och ett kräftbestånd som uppvisar en avvikande längdstruktur, understryker behovet av fortsatt övervakning.
Toböle träsk – Förbättrat fiskbestånd men fortsatt tecken på övergödning
I Toböle träsk har fiskbeståndets ekologiska status förbättrats från måttlig till hög sedan den senaste undersökningen 2017. Detta beror främst på en minskning av fiskbiomassa och antal individer per nät, vilket tyder på att sjöns fiskbestånd nu är bättre balanserat. Andelen mörtfiskar var fortsatt låg medan förekomsten av indikatorarter motsvarade resultaten från 2017.
– Dessa saker bidrog till att fiskbeståndet 2024 uppvisade en förbättring jämfört med 2017 och statusen steg med två klasser, från måttlig till hög, säger Rasmus Nordman, magister i marinbiologi, som tittade närmare på fiskbestånden och växtsamhället i sjön.
Kräftbeståndet i Toböle träsk bedömdes vara rätt normalt. Beståndet dominerades ändå av mindre individer, vilket kan vara en följd av att det nuvarande kräftfisket i sjön är för intensivt. Ett småskaligt provfiske efter kräfta rekommenderas ifall kräftbeståndet uppvisar en motsvarande längdfördelning framöver.
Växtsamhället i sjön har dock inte förändrats nämnvärt sedan 2017 och visar fortsatt dominans av arter som hornsärv och knoppslinga, vilket är typiska tecken på övergödning. De hydrografiska parametrarna pekar på en försämring, bland annat har klorofyll-a-halten ökat. Sammantaget innebär detta att den sammanvägda ekologiska statusen för Toböle träsk år 2024 klassificeras som måttlig.

Oppsjön – God ekologisk status men behov av fortsatt uppföljning av kräftbeståndet
Undersökningen av Oppsjön var den första i sitt slag på flera decennier, och resultaten tyder på att sjön över lag har en god ekologisk status. Fiskbeståndet bedömdes ha hög status, trots låg artdiversitet med endast tre påträffade arter. Fångsten bestod av färre men större fiskar jämfört med Toböle träsk. Speciellt abborrarna hade en högre medelvikt i Oppsjön, vilket tyder på ett välmående rovfiskbestånd.
Kräftbeståndet i Oppsjön uppvisade en normal storlek och dominerades av större individer. Därmed är det möjligt att kräftbeståndet har återhämtat sig som en följd av det fleråriga kräftfiskeförbudet i sjön. Dominansen av större individer kan ändå vara ett tecken på ett högt predationstryck på mindre individer, men även vara en följd av bristen på lämpliga habitat för kräftorna.

– På grund av den låga andelen mindre individer, rekommenderas fortsatta uppföljningar på kräftbestånden i Oppsjön framöver säger Sara von Koskull, kandidat i marinbiologi, som undersökte kräft- och fiskpopulationerna i de två sjöarna.
Vattenvegetationen har förändrats sedan tidigare beskrivningar från 1979 och 1984. Knoppslinga har blivit den dominerande arten, medan flera tidigare förekommande arter, såsom axslinga och uddnate, har försvunnit. Trots denna förändring klassificerades växtsamhället som hög status. De hydrografiska parametrarna var på god nivå och jämförbara med tidigare mätningar, men syrefattiga förhållanden i djupare delar och täta bestånd av påväxtalger bör undersökas närmare i framtiden.
Rapporten Biologisk grundkartering och batymetrisk kartläggning av två åländska sjöar (NORDMAN 2024) kan du läsa här.
Rapporten En undersökning av kräftbestånden i två åländska sjöar (von KOSKULL 2025) finns här.
För mera information, kontakta:
Rasmus Nordman, Filosofie magister i miljö- och marinbiologi
rasmusfnordman@gmail.com
Sara von Koskull, kandidat i miljö- och marinbiologi (Åbo Akademi)
sara.von.koskull@gmail.com
Tony Cederberg, amanuens Husö biologiska station (Åbo Akademi)
tony.cederberg@abo.fi
Omslagsbild: Bollar av getraggsalg (Aegagropila linnaei) som påträffades under fältarbetet.