27.3.2025
Långsiktiga förändringar i Ålands grunda havsvikar – uppföljande studie av makrofyter och alger
Förra sommaren (2024) genomfördes en uppföljningsstudie av makrofyter, eller undervattensväxtlighet, och drivande alger i grunda havsvikar på Åland. Resultaten indikerar att det inte skett någon signifikant förändring i den totala biomassan under perioden, men en viss ökning i medelvärdet för biomassan kan ändå skönjas.
Fjolårets studie har gett värdefulla insikter om utvecklingen av växtsamhällena sedan den senaste omfattande kartläggningen 1997. Studien visar att artsammansättningen har förändrats över tid. Särskilt tydlig är minskningen av kransalger, en växtgrupp som är känslig för övergödning. Samtidigt har trådformade alger och kärlväxter ökat.
– Detta är en utveckling som ofta ses i havsvikar som påverkas av ökade näringsnivåer, säger Elin Björk, författare av studien.
Täckningsgraden hos växtligheten har i genomsnitt ökat något, även om förändringarna varierar mellan olika områden, vilket i sin tur beror på lokala förhållanden. Drivande algmattor observerades ofta vid strandkanterna och påverkade både biomassamätningar och täckningsgrad. Dessa algmattor ger viktig information om miljötillståndet i grunda havsvikar och kan fungera som en indikator på övergödning.

– Drivande algmattor skulle kunna vara en god indikator att inkludera i bedömningen av grunda havsvikars ekologiska status, säger Tony Cederberg, amanuens på Husö biologiska station.
Resultaten från denna studie understryker även vikten av fortsatt och kontinuerlig övervakning samt behovet av standardisering av metoder, för att det skall vara möjligt att säkerställa tillförlitliga jämförelser över tid.
Du kan läsa hela rapporten här.
För mera information, kontakta:
Elin Björk, filosofie magister i miljö- och marinbiologi
Elin99.bjork@gmail.com
Tony Cederberg, amanuens på Husö biologiska station, Åbo Akademi
tony.cederberg@abo.fi
Omslagsbild: Trådformiga alger täcker stenar och undervattensvegetation i Finbo. Foto: Elin Björk