Skriv här det du söker efter!

Pressmeddelande

Pressmeddelande

Marina Lindell är årets docent: ”Vi ska aldrig ta demokratin för given”

Docentföreningen vid universiteten i Åbo har utnämnt akademiforskare, PD Marina Lindell vid Åbo Akademi till Årets docent 2025 för hennes framgångsrika forskning, aktiva nätverksbyggande och betydelsefulla internationella publikationer. Lindell tilldelades titeln docent i statskunskap av kansler för Åbo Akademi år 2021.

– Jag är så otroligt hedrad och glad över att få den här utmärkelsen och det betyder så oerhört mycket för mig. Ett varmt och ödmjukt tack till min fakultet och till docentföreningen för att ni uppmärksammade mig och min forskning. Det känns som en bekräftelse på att det jag gjort har betydelse och att någon ser allt jobb jag har lagt ner och samtidigt en uppmuntran att fortsätta jobba, säger Marina Lindell.

Marina Lindell tilldelas titeln Årets docent 2025 för hennes framgångsrika forskning, aktiva nätverksbyggande och betydelsefulla internationella publikationer.

Marina Lindell är akademiforskare vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi och är en internationellt sett mycket ansedd forskare inom området demokratiska innovationer. Som nybliven docent har hon varit ytterst aktiv och framgångsrik i sin forskning.

För tillfället innehar Lindell en femårig akademiforskarbefattning vid Finlands Akademi där hon forskar om demokratiska innovationer, närmare bestämt deliberativa medborgarpaneler. Hon har deltagit i förverkligandet av ett medborgarparlament i Finland hösten 2023 och ett medborgarråd om klimatet i Sverige våren 2024. I år fortsätter arbetet med att analysera data från dessa två medborgarpaneler, tillsammans med de forskargrupper som är knutna till dessa.

– Min forskning handlar om att analysera effekterna av gruppspecifika och personlighetsspecifika faktorer på deliberativt deltagande och åsiktsförändring. Jag ser även på huruvida medborgarpaneler kan motverka effekterna av ”framing”, dvs. hur ett ämne eller en fråga presenteras och inramas, vilket påverkar hur människor tolkar och reagerar på den.

Lindell leder även ett forskningsprojekt om polarisering i Svenskfinland som är finansierat av SLS. Man ser specifikt på Svenskfinland men utgår från och bidrar till internationell forskning. Forskningsfältet har fullkomligt exploderat sedan projektet började och polarisering är ett av de mest populära forskningsområdena idag.

Därtill leder hon en del inom forskningskonsortiet STRONG som finansieras av Finlands Akademi.

– Inom  STRONG ska vi studera huruvida demokratiska innovationer, särskilt deliberativa medborgarpaneler, kan öka både inklusion och allmänhetens förtroende för det demokratiska systemet, dess institutioner, aktörer och beslut.

Marina Lindells tvärvetenskapligt inriktade forskning har fått ett starkt samhälleligt genomslag. Mycket av hennes forskning har kretsat kring åsiktsopinion och trender i Svenskfinland och 2019 startade hon upp den finlandssvenska medborgarpanelen Barometern som idag består av 8000 svenskspråkiga i Finland och är en professionell och viktig forskningsinfrastruktur för surveyforskning.

– Det har alltid varit viktigt för mig att min forskning har anknytning till samhället och är till nytta för samhället i någon form. I dagens värld känns också demokratiforskningen som viktig och kan bidra till att förstå de mekanismer som försvagar (och stärker) demokratin, till exempel försvagandet av demokratin i USA. Även om Finland har starka institutioner som nog klarar av att stå emot en hel del påtryckningar ska vi aldrig ta demokratin för given eller sluta utveckla den. Medborgarna har alltid stått i centrum för min forskning.

Lindell har dessutom utmärkta internationella nätverk. Hon har bland annat under tre år varit ordförande för ECPR Standing Group on Democratic Innovations där drygt 600 forskare från hela världen är medlemmar. Bland hennes publikationer återfinns en artikel, samskriven i ett internationellt samarbete, i den världsledande tidskriften American Political Science Review.

– Jag insåg snabbt vikten av att bygga både ett internationellt och nationellt nätverk och många av mina internationella kollegor har blivit nära vänner till mig. Därför är det så roligt att den här utmärkelsen delvis uppmärksammar mitt nätverk och jag vill tacka alla som generöst har delat sina intellektuella tankar med mig och som uppmuntrat och hejat på mig. Jag har så många fantastiska kollegor, säger Lindell.

 

Docentföreningen har hedrat meriterade docenter med titeln Årets docent sedan år 1999. Utmärkelsen Årets docent överräcks på Akademiska dagen, tisdagen den 1 april.

 

Mera information:

Marina Lindell, akademiforskare, docent i statskunskap
marina.lindell@abo.fi
+358 469 216 586